G4Media.ro

DIICOT a clasat dosarul lui Nicu Sarcină, partener de afaceri cu firma…

Sursa: Gazeta Sporturilor

DIICOT a clasat dosarul lui Nicu Sarcină, partener de afaceri cu firma mamei lui Dan Vîlceanu, ministrul PNL al Fondurilor europene / A fost închis și cazul unui om de afaceri căruia un polițist i-ar fi cerut mită 1,1 milioane de euro ca să îi claseze dosarul

DIICOT a clasat dosarul de evaziune fiscală și spălare de bani de 7 milioane de euro al omului de afaceri din Gorj, Nicolae Sarcină, partener de business cu firma mamei lui Dan Vîlceanu, ministrul PNL al Fondurilor europene, potrivit unui răspuns al DIICOT la solicitarea G4media.ro.

Soluția de clasare a fost dispusă pe 28 septembrie 2021, după 7 ani de anchetă. În noiembrie 2014, procurorii DIICOT Craiova au facut 19 perchezitii în acest caz, în Ilfov, Dolj, Gorj și Cluj. 7 persoane erau suspectate de evaziune fiscală și spălare de bani de 7 milioane de euro.

În septembrie 2020, Parchetul general, de această dată, a clasat un alt dosar al afaceristului, dar a trimis în judecată pentru evaziune fiscală 2 directori ai grupului Succes, controlat de omul de afaceri. Vezi aici.

Partener de afaceri cu firma Trefo SRL din Rovinari, controlată de mama ministrului PNL al Fondurilor europene, Dan Vîlceanu

Trefo SRL Rovinari, firma mamei ministrului PNL Dan Vîlceanu, face afaceri cu Complexul Energetic Oltenia (CEO), în asociere cu o firmă controlată de afaceristul gorjean Nicu Sarcină.

Spre exemplu, potrivit SEAP (platforma de achiziţii publice), în februarie 2021, Trefo SRL – în asociere cu Grupul Reparaţii Industriale si Montaj Excavatoare X din Sectorul 5, București, Artego din Târgu-Jiu și M.A.R.S.A.T. SA din Târgu-Jiu – şi-au adjudecat un contract de peste 1,2 milioane de euro cu Complexul Energetic Oltenia pentru modernizarea transportoarelor cu bandă din depozitul nou de cărbune al Carierei Roșia.

Potrivit documentelor companiei publicate în Monitorul oficial, Grupul Reparații Industriale și Montaj Excavatoare X este deținut de Nicoleta-Liliana Zgripcea-Sarcină, 31 de ani, din Târgu-Jiu, şi Elena-Ana Buzatu, 46 de ani, din localitatea Bălănești, județul Gorj. Nicoleta-Liliana Zgripcea-Sarcină este fiica afaceristului Nicu Sarcină.

Sarcină este considerat unul dintre cei mai bogați gorjeni. Potrivit topului 300 Capital, în 2012 avea o avere de 55-56 de milioane de euro. Prin compania lui Succes Nic Com, aflată acum în insolvență, afaceristul controla lanțul de supermaketuri Succes, dar și mai multe benzinării. Deţine şi un trust de presă: ziarul Impact, postul local de televiziune Acces Tv, radio Omega.

Potrivit Gazetei Sporturilor, Nicu Sarcină este și finanțatorul echipelor de Liga 2, Luceafărul Oradea și Viitorul Pandurii. Este căsătorit cu judecătoarea Laura-Mihaela Sarcină, preşedintele Tribunalului Gorj. În 2006, Nicu Sarcină se lăuda în presa locală că a petrecut un revelion la Cheile Buții, unde era și Traian Băsescu.

Firma mamei lui Vîlceanu, investigată pentru evaziune de Parchetul Gorj

În august 2021, G4media.ro a arătat că Parchetul general a clasat dosarul de evaziune fiscală în privinţa lui Dan Vîlceanu, însă a disjuns partea cu firmele, printre care şi firma părinţilor săi, pentru continuarea cercetărilor şi a declinat dosarul rămas la Parchetul Tribunalului Gorj.

Parchetul general a clasat și dosarul unui afacerist căruia un polițist chiar de la Parchetul general i-ar fi pretins mită 1,1 milioane de euro ca să îl închidă

Parchetul general a clasat și dosarul de înșelăciune de 3 milioane de euro al omului de afaceri Bogdan Mihail Savin, proprietarul grupului Ager, cel căruia i-ar fi pretins mită 1,1 milioane de euro polițistul Marius Fleancu de la Parchetul general, potrivit unui răspuns al Parchetului general pentru G4media.ro.

Dosarul penal menționat în solicitare a fost soluţionat prin clasare la data de 11 martie 2021, în temeiul art. 16 alin. l lit. b din Codul de procedură penală”, au arătat procurorii.

Omul de afaceri era anchetat de procuroarea Parchetului General, Elena Iordache zisă Lenți, iar polițistul Marius Fleancu lucra la caz. Potrivit DNA, polițistul ar fi cerut banii în perioada februarie-aprilie 2020 și ar fi promis că instrumentează cazul astfel încât să fie clasat. În plus, polițistul i-ar fi promis afaceristului anchetat că vorbește cu procurorul de caz și șeful acestuia ca să fie de acord cu închiderea dosarului.

Omul de afaceri Bogdan Mihail Savin a devenit cunoscut după ce, în 2007, a vândut Poliției celebrele Loganuri de 70.000 de euro. Dosarul a fost clasat însă de DNA în 2010.

Bogdan Savin este proprietarul grupului Ager. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, el controlează societățile Jad Investment, Ager Investment, Ager Business Management şi Voyager. A fost asociat și în fimele Ager Business Tech și Vital Management. Firma Ager Leasing, cea care a vândut Loganurile Poliției, a intrat în insolvență în 2017.

Prin firmele sale, Savin a făcut nenumărate afaceri cu statul, consemnate de presă, cum ar fi contracte cu Nuclearelectrica de peste 6 milioane de euro.

Potrivit topului Forbes de acum 10 ani, Bogdan Mihail Savin avea o avere de 9-10 milioane de euro și afaceri în IT și leasing. El a sponsorizat PDL, pe vremea președintelui Traian Băsescu.

Context. Polițistul Marius Fleancu, delegat la Parchetul general, a fost arestat și trimis în judecată de DNA pentru luare de mită și trafic de influență. Cazul are termen pentru pronunțarea sentinței pe 24 februarie 2022.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

29 comentarii

  1. Normalitate a la rumenia .

    • Asa zisele prejudicii se stabilesc de procurori după ureche, adică la valoarea contabilă a operațiunii suspecte, vine expertul și zice că prejudiciul e de fapt numai valoarea adăugată, cum e și normal…adică 7 mil inseamna de fapt 700 mii. Dosarul asta a fost plimbat, daca era bazat pe probe, era ala arestat și condamnat de mult, șefi la procurori erau Kovesi, Lazăr,Horodniceanu, deci nu există suspiciune de control politic, plus ca protocoalele funcționau la maxim….Concluzia?..Dosarul era o făcătură, trebuia legat ala sa nu sponsorizeze adversarul politic…Observ ca multora va e dor de cătușe la de la televizor, mai ales ăstora cu fără penali, dar prezumția de nevinovăție și cercetarea abuzivă nu există?

    • DIICOT …acolo unde USR voia sa numeasca un SEF chiar inainte a fie dati afara de la guvernare.

      si Parchetul General unde SCUTEA tine dosarele grele pe loc, la ordin

    • Nu știu cu ține ții măi Bobi… ăștia nu au rezolvat cazuri simple cu licențe software de milioane de euro si ai pretentia ca pot stârni ca la domino un intreg sistem de frauda? Evident ca frauda a fost dar au lasat-o asa pentru ca… patronii au creat si locuri de munca (vezi rep. Recorder cu 30 ani de la Revolutie)

      Trebuie sa fii constient ca prevenția nu ar trebui sa fie opționala, conform Constituției, și poate ar fi cazul ca niste firme private sa se ocupe de ea. MAI s-a scos din schema fiind principalul actor.

      Primul pas a fost facut… dar vor fi lasate acele firme sa „raporteze” public si la DNA/DIICOT?, cu sprijin de la ANAF

    • Nu tin cu nimeni, Dragos…dar ma deranjează ipocrizia și lipsa de profesionalism, procurorii, 7 ani au încasat salarii și apoi au clasat,…ANAF, daca nu va fi un sistem informatic, asistat in teren de echipe antifrauda, tot asa va fi, evaziune 30% din TVA…cea mai tare reforma ar fi privatizarea ANAF.

    • Nu vă alarmați, toate sunt ok. Dacă așa ne-a transmis Justiția și toate celelalte, suntem în normalitate. Calm down.

    • Justitie „independenta” marca usl

    • diicot – MUSAMALIZARI ?

  2. A zis Dulapul că problema corupției în România nu mai există …

    • Si daca se duce un amărât sa adune de pe jos, din padure, un brat de lemne ca sa isi incalzeasca familia il baga la pușcărie. Sau dacă îndrăznește vreo bătrână sa vândă verdeață sau alte produse la colt de strada sariti repede cu amendă. „Oamenii de afaceri” care au „spate” politic fura milioane fara emoții. Poate scapa rusii câteva rachete pe la Cotroceni, Guvern si Casa „Poporului”. Altfel nu avem șanse să scăpăm de voi.

  3. Cum sa fie coruptie intr-o tara UE si Nato? Numai la rusi exista coruptie.

    • E vina UE și NATO că românii sunt un popor ticălos? Între timp, Rusia ta are un PIB mai mic decât al New York-ului, ce glumă de țară.

    • Păi ce, PCR-USL nu sunt tot bolșevici ?

  4. În acest caz, păgubitul cine e? Ca sa incerce sa angajeze un contabil independent si un detectiv particular si sa vada daca nu cumva tot diicotul e corupt…
    Cred ca Parlamentul ar putea face o comisie, nu? Majoritara PSD și PNL – desigur

    • Tu, eu, noi suntem păgubiții.
      Oricum, Iohannis a dezincriminat evaziunea fiscală sub 100.000 de euro. Tot ce trebuie făcut e furtul cu măsură, în tranșe.

    • Cel mai beton furt mi se pare sa cumperi produse la preț de nou si ele sa fie second hand, de ex. mașini, truse medicale auto, extinctoare, hârtie… pentru că ANAF cu cei 25.000 de angajați nu face nimic

    • Cea mai mare furaciune e la studii, consultanta, de cele mai multe ori se plătesc prestații inexistente sau supraevaluate, mai e consultanta juridică, deși avem direcție juridică în instituție, la fel auditul pe proiecte și managementul de proiect, deși pentru asta ai funcționari angajați….

    • Nu ma intereseaza banii care se dau ci ăia care se fura.
      De ce le amesteci ca la A3 măi Bobi. Zici ca esti un gâdea mai soft.
      Daca in cadrul unui proiect exista bani aprobati pentru consultanța…. foarte bine. Nimeni nu trebuie sa se simta singur.

    • La exemplele scrise mai sus, parandaratul ajunge la 50%…la lucrari, nu prea e loc de spaga, sunt prea multe persoane implicate…

  5. Jusiția e a PNL-ului și fac ce vor cu ea, exact ca PSD. Nu contează, veți vota din nou masiv cu PSD și PNL.

  6. Motivația procurorilor este că firma a fost de bună-credință cand au luat achiziții de la firmele alea fantoma. In realitate se întâmplă ca firma cumpere bunurile de la firma dar sa le înregistreaze de la alta firma la o valoare mult mai mare.

    • Tu ai impresia ca îi verifica careva la NIR-uri? Pe tot lanțul de distribuție….
      România e atractiva in mare masura distribuitorilor care știu că pot frauda Maxim!
      Gen industria consumabilelor auto. ANAF e foarte ocupat pentru ca… au sindicatul lor propriu

    • Un program unic de generare a facturilor, plus lagarea la ANAF a tuturor caselor de marcat ar rezolva problema, un program contabil al ANAF, cu interfața la fiecare comerciant, în care să completezi singur cheltuielile, ca veniturile se înregistrează singure, daca ai sistem integrat, ar face inutilă meseria de contabil, ANAF ar sta pe controale numai unde spune sistemul ca e ceva suspect..mai ales pe zonele alea sensibile, livrările intracomunitare, vama, export de profit făcut de multinaționale, preturi de transfer etc.

  7. A fost România pe timpul lui Băsescu.
    Acum e Coruptomânia.
    Sau Hoțomânia.
    Eu mă întreb ce rast mai are să muncești daca unii trăiesc din hoție și Corupție .

    • De Basescu ala cu vanzarea Petrom si un pic din fosta flota zici? Daaaa, bun băiat! Un roman adevarat! Cinstit si patriot! Bine, nici cu ailalti nu mi-e rusine! Doar suntem o țară…

  8. Dormim linistiți, PSD și PNL lucrează pt ei!

  9. Vâlceanu? Ala din Echipa Castigatoare? Nooooo! Astia nu fura dom’le, ăștia doar câștigă!

  10. platiti-va taxele ca n-au astia ce fura

  11. Normal. Normalitatea in Romania.