G4Media.ro

Dilema canadienilor: să închidă sau nu granița cu SUA?

Foto: Frontiera dintre SUA și Canada / G4Media.ro

Dilema canadienilor: să închidă sau nu granița cu SUA?

În timpul discursului de vineri în care a anunțat declararea stării de urgență în Statele Unite din cauza noului coronavirus, președintele american, Donald Trump, a fost întrebat dacă a discutat cu premierul canadian, Justin Trudeau, închiderea graniței dintre cele două țări. Aceasta în contextul în care Statele Unite, unde numărul cazurilor confirmate ajusese sâmbătă la prânz la 2.345 în 49 de state, cu peste 50 de morți, au decis deja suspendarea zborurilor dinspre Europa. Liderul de la Casa Albă a spus că nu a abordat acest subiect cu șeful executivului canadian. Situația însă ar putea să se schimbe în cursul perioadei următoare, după ce canadienii înșiși iau în considerare impunerea unor restricții pentru a limita răspândirea infecțiilor, inclusiv prin închiderea frontierei cu America.

Canada se gândește dacă va închide granița cu SUA pentru a încetini răspândirea COVID-19, a spus premierul Trudeau. El a făcut acest anunț într-un interviu radio acordat postului CBC vineri, imediat după ce Camera Comunelor de la Ottawa – care se închide timp de cinci săptămâni, într-un efort extraordinar de a stopa răspândirea noului coronavirus – a adoptat legislația necesară ratificării noului acord comercial din America de Nord (U.S.-Mexico-Canada Agreement – USMCA).

Aproape imediat, Senatul canadian a semnat proiectul de lege pentru a ratifica documentul, urmând ca pasul final să fie obținerea avizului regal de la guvernatoarea generală, Julie Payette, a declarat vicepremierul Chrystia Freeland. Acesta a fost dat în cursul serii de vineri, iar acum urmează o perioadă de trei luni în care cele trei țări semnatare vor decide reglementările ce vor indica modalitățile de funcționare ale acordului.

Ratificarea acordului, una dintre promisiunile de campanie cele mai importante ale președintelui Trump, ar putea fi un element central al strategiei de frontieră a Canadei vis-a-vis de Statele Unite, după decizia Casei Albe de a bloca cetățenii străini care au vizitat recent Europa să pună piciorul pe pământ american.

„Canada se confruntă cu o provocare fără precedent din pricina pandemiei coronavirusului,” a spus Freeland, în contextul în care liderii de afaceri și provinciile au cerut guvernului liberal federal să reziste presiunilor de închidere a frontierei, ca urmare a interdicției de călătorie luate de Trump, intrată în vigoare vineri, la miezul nopții.

Întrebat dacă guvernul canadian va închide granița cu americanii, Trudeau – care se află în autoizolare acasă, după ce soția sa, Sophie Gregoire Trudeau, a fost confirmată pozitiv pentru COVID-19 – a afirmat: „Suntem în mijlocul lămuririi acestui aspect … Suntem în mijlocul evaluărilor zilnice legate de ce trebuie să facem”.

„După cum ați văzut, există recomandări de a nu călători în afara Canadei (n.red. Global Affairs Canada a emis deja aceste recomandări de călătorie – https://travel.gc.ca/travelling/advisories). Ne aflăm în mijlocul coordonării cu americanii, evident, în ceea ce privește granițele noastre, în ceea ce priveșe acțiunile noastre. Vom continua să evaluăm ce putem face și cum să-i putem menține în siguranță pe canadieni și nu vom închide ușa niciunei idei… dar vom lua deciziile în funcție de ce ne spune știința,” a afirmat șeful executivului canadian.

Un subiect delicat

Dilema autorităților canadiene este evidentă. Timp de decenii, politica externă și economică a Canadei s-a bazat pe menținerea deschisă a frontierei cu Statele Unite. Coronavirusul a schimbat însă radical situația, iar o problemă considerată un non-subiect până nu demult, a devenit parte integrantă a discursului zilnic.

Nu puține sunt vocile din Canada – politicieni, analiști, cetățeni obișnuiți – care cer închiderea frontierei cu America, unde cazurile confirmate de îmbolnăviri și decesele cresc în fiecare zi. În plus, canadienii se uită și la autoritățile din Mexic, unde numărul celor infectați este relativ scăzut (sub 20 de cazuri și niciun deces): aceștia au vorbit deja de posibila închidere a frontierei cu Statele Unite pentru a limita răspândirea coronavirusului.

Ce vor face, așadar, canadienii? Greu de spus în acest moment. Putem să ne uităm doar la argumentele pro și contra aduse de cele două tabere ca să încercăm să anticipăm ce se va întâmpla în continuare.

Motive de închidere a graniței

  • Numărul cazurilor de îmbolnăviri din Statele Unite este mult mai mare decât în Canada. E adevărat, populația Americii este de circa 10 ori mai mare decât cea a Canadei. Coronavirsul a afectat însă aproape întreaga Americă, respectiv 49 de state, cu zeci și sute de cazuri în cele mai multe dintre ele. Situația este diferită în Canada, unde până sâmbătă la prânz erau 225 de cazuri și doar un singur deces (Statele Unite au 2.345 de îmbolnăviri și peste 50 de morți).
  • Din cauza restricțiilor de călătorie impuse de SUA țărilor europene, autoritățile canadiene se așteaptă la un aflux de călători din Europa care vor încerca apoi să ajungă în America. Închiderea frontierei cu Statele Unite ar descuraja acești călători să ia avionul spre Canada, mai ales că un număr prea mare de pasageri ar pune presiune suplimentară pe agenții de frontieră și pe autoritățile sanitare canadiene.
  • Mulți canadieni acuză Statele Unite că, în ciuda declarării stării de urgență, nu au luat nici acum măsurile necesare în lupta împotriva coronavirusului. E vorba, mai ales, de lipsa kiturilor de testare și de faptul că foarte puțini americani au fost testați până în acest moment, deși numărul îmbolnăvirilor crește vertiginos. Prin comparație, Canada a efectuat mult mai multe teste ca americanii. Ca urmare a testării și a altor măsuri, rata de creștere a numărului de  persoane infectate este substanțial mai mică în Canada, fiind sub 20% pe zi. În Statele Unite însă, cazurile confirmate cresc cu o rată medie de 40% în ultimele șapte zile.
  • Într-o analiză a datelor Organizației Mondiale a Sănătății, Canada își dublează numărul de infectați la fiecare șase zile, în timp ce SUA fac acest lucru la fiecare două zile. Ca urmare, americanii sunt pe cale să ajungă la nivelurile de infecție din Italia, în următoarele două săptămâni. Drept urmare, susțin partizanii închiderii frontierei, cel mai probabil factor pentru răspândirea accelerată a coronavirusului în Canada este traficul călătorilor peste granița comună.
  • Unii epidemiologi – între care Anthony Fauci, șeful National Institute of Allergy and Infectious Diseases din cadrul National Institutes of Health din Statele Unite – au declarat că decizia președintelui Trump de a bloca călătoriile din Europa ar putea să nu fie cel mai eficient mijloc de combatere a pandemiei, dar că va ajuta la încetinirea răspândirii virusului în SUA. Aceeași logică s-ar aplica în cazul Canadei, căci blocarea graniței cu America va avea, cred experții, un efect similar: răspândirea coronaviruslui va fi mult încetinită.
  • Închiderea graniței cu americanii va suspenda doar mișcarea persoanelor dintr-o parte în alta, nu și a comerțului. Ea nu va împiedica, de exemplu, întoarcerea acasă a celor peste un milion de canadieni care locuiesc în Statele Unite.
  • Decizia de închidere a frontierei trebuie să țină cont în, primul rând, de interesele canadienilor, de sănătatea și starea lor de bine. În plus, decizia ar fi doar una temporară, care va fi ridicată imediat ce criza va fi depășită.
  • Unii experți canadieni în drept constituțional susțin, la rândul lor, impunerea de restricții de călătorie, afirmând însă că ele trebuie să fie “rezonabile” și „justificate în mod demonstrabil.” Martha Jackman, profesor de drept la University of Ottawa, a declarat pentru Global News că, dacă guvernul ar limita sau interzice călătoriile, deciziile ar trebui să se bazeze pe „cele mai bune informații disponibile” și pe opiniile profesioniștilor medicali. Decizia ar trebui să respecte Carta canadiană a Drepturilor și Libertăților care garantează cetățenilor canadieni și rezidenților permanenți dreptul de a călători între provincii și teritorii, precum și de a părăsi țara și de a reveni după cum doresc. Guvernul canadian nu poate adopta legi și reglementări care să limiteze libertatea de mișcare a canadienilor, însă, așa cum a afirmat Jackson, în circumstanțe extraordinare, cum ar fi o epidemie sau chestiuni majore de importanță națională, guvernul federal își poate folosi puterile de urgență pentru a impune restricții care altfel ar fi nejustificate. Cetățenii altor țări, așa cum ar fi americani, nu sunt protejați de Carta canadiană, deci accesul lor în Canada ar putea fi interzis.
  • Partizanii măsuri susțin că, în cazuri de urgență, autoritățile canadiene ar putea închide infrastructura, inclusiv aeroporturi, porturi și puncte de trecere a frontierei. În cazul declarării stăii de urgență, acest lucru se va putea aplica și punctelor de trecere a frontierei cu Statele Unite.

De ce frontiera trebuie ținută deschisă

  • De generații întregi, politicienii canadieni au depus eforturi constante pentru a menține deschisă granița cu americanii, atât pentru traficul de persoane, cât mai ales pentru comerț. Comerțul cu SUA contează mai mult pentru Canada decât invers. Este un lucru pe care canadienii îl ştiu foarte bine. Canada este clientul numărul unu pentru 35 de state din SUA și nicio altă țară nu cumpără mai multe produse fabricate de SUA decât o face Canada.
  • Provinciile canadiene sunt, în mare măsură, dependente de partenerii lor comerciali din SUA, cu bunuri în valoare de 2 miliarde de dolari care trec granița zilnic dintr-o parte în alta. Relația comercială care depinde de această frontieră este a doua ca mărime din lume. 70% din totalul exporturilor Canadei trec frontiera cu Statele Unite. Cel puțin 20 la sută din PIB-ul canadian depinde de acest comerț. Chiar dacă închiderea frontierei se va limita la traficul persoanelor, efectele asupra comerțului vor fi uriașe. La fel și costurile pentru economia Canadei.
  • În plus, în fiecare an, 24 de milioane de americani călătoresc în Canada și, în această perioadă a anului, un sfert de milion de canadieni traversează granița la vecinul din sud. Canadienii efectuează, în medie, circa 27 de milioane de călători în Statele Unite.

 

  • Canadienii nu ar trebui să închidă granița cu americanii, ci să ia măsuri necesare în situația actuală de criză, inclusiv carantină obligatorie pentru cetățenii străini veniți din țări în care există riscuri mai mare de infectare (în acest caz, americanii ar fi printre cei vizați). Acest lucru ar fi sufiecient și nu ar determina închiderea obligatorie a frontierei comune.

 

  • Canada are mijloacele necesare pentru a face față unui trafic aerian sporit venit din Europa. De altfel, guvernul canadian a anunțat vineri, prin vocea ministrului Transporturilor, Marc Garneau, că zborurile internaționale care sosesc din anumite părți ale lumii unde focarul COVID-19 este mai sever vor fi direcționate către câteva aeroporturi canadiene, unde pasagerii pot fi examinați mai ușor pentru semne de boală.

 

  • Închiderea frontierei cu americanii ar putea transmite un semnal negativ pentru globalizare și pentru mișcarea neîntreruptă a mărfurilor și a persoanelor pe glob. Este ceea ce a avertizat și Chris Sands, directorul Canada Insitute din cadrul Wilson Center de la Washington. „Există o mulțime de implicații aici, care sunt destul de îngrijorătoare,” a spus Sands. „Daunele economice potențiale sunt foarte mari.

 

  • Impactul simbolic al închiderii frontierei cu Statele Unite, chiar si în mod temporar, ar fi uriaș nu doar pentru imaginea Canadei, dar și pentru stadiul relațiilor dintre cele două țări. În momentul de față, autoritățile din Canada afirmă că sunt capabile să facă față infecției cu coronavirus. Infrastructura medicală e bine organizată, iar personalul medical e pregătit să facă față crizei. O eventuală decizie de închidere a punctelor de frontieră cu americanii nu e necesară în acest moment, susțin majoritatea experților, iar acest lucru n-ar trebui să se facă fără consultarea profesioniștilor din domeniul medical, al mediului de afaceri, politic și de finanțe din Canada, dar și din America. Dată fiind însă evoluția rapidă și imprevizibilă a infecțiilor cu COVID-19 la nivel mondial, situația ar putea să se schimbe rapid peste noapte, iar închiderea graniței dintre Canada și SUA să fie o măsură nedorită, dar până la urmă necesară.

Surse: The Canadian Press, CTV News, Regina Leader-Post, Global News, Maclean’s, New York Post

Foto: Granița dintre Canada și SUA (Sursa: G4Media.ro)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. depinde de punctul de minim , de transformare , sa in cazul minciunii de inghet al apei.

  2. E aceeasi cu dilema câinelui .

  3. Asta inseamna „NU EXTREME, MASURI PROPORTIONALE CU RISCUL”
    Un cuvant ce trebuie invatat de societatea romaneasca „proportional, nu extrema”

  4. ” Impactul simbolic al închiderii frontierei cu Statele Unite, chiar si în mod temporar, ar fi uriaș nu doar pentru imaginea Canadei, dar și pentru stadiul relațiilor dintre cele două țări. „… Ma fac sa rad canadienii astia. Trump nu ar fi stat nico secunda pe ganduri sa inchida granita cu Canada si Mexic daca de acolo venea pericolul. Guzganul ar F si pe masa numai sa fie reales.