G4Media.ro

Dilema lui Netanyahu: Acord pentru ostatici sau distrugerea teroriștilor Hamas?

Foto: G4Media

Dilema lui Netanyahu: Acord pentru ostatici sau distrugerea teroriștilor Hamas?

Premierul Benjamin Netanyahu se află sub o presiune din ce în ce mai mare de a ajunge la un acord cu gruparea Hamas după ce armata israeliană a decoperit cadavrele a șase ostatici într-un tunel din Fâșia Gaza, moment care a declanșat proteste masive în statul evreu. Dilema liderului guvernului de la Ierusalim pare greu de rezolvat: să cedeze presiunilor venite din partea opoziției de stânga israeliene, a numeroase cancelarii străine și să încheie o înțelegere cu teroriștii sau să își ducă până la capăt promisiunea de a eradica Hamas?

Uciși de teroriști

Israelul a anunțat, la sfârșitul săptămânii trecute, că forțele sale au recuperat cadavrele a șase ostatici ce erau deținuți de Hamas în Fâșia Gaza.

Într-o declarație, Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au precizat că cadavrele au fost localizate sâmbătă într-un tunel subteran din zona Rafah din sudul enclavei palestiniene.

IDF a anunțat că ostaticii morți sunt Carmel Gat, Eden Yerushalmi, Hersh Goldberg-Polin (originar din Berkeley, California, acesta și-a pierdut o parte din brațul stâng din cauza exploziei unei grenade în atacul din 7 octombrie. În aprilie, Hamas a publicat un videoclip care îl arăta în viață, lucru care a stârnit proteste în Israel), Alexander Lobanov, Almog Sarusi și sergentul principal Ori Danino.

Purtătorul de cuvânt al armatei, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că o evaluare inițială a determinat că aceștia au fost “uciși brutal de teroriștii Hamas cu puțin timp înainte să ajungem la ei.”

Ministerul israelian al Sănătății a declarat că autopsiile au stabilit că ostaticii au fost împușcați de la mică distanță și au murit joia sau vinerea trecută.

Locotenent-colonelul Nadav Shoshani, un purtător de cuvânt al armatei, a afirmat și el că forțele israeliene au găsit cadavrele la câțiva zeci de metri sub pământ, în timp ce luptele erau încă în desfășurare, dar că nu a existat nicio confruntare în tunelul unde au fost descoperit prizonierii morți. El a spus că nu există nicio îndoială că Hamas i-a ucis.

În declarația de duminică dimineață prin care a anunțat moartea ostaticilor, IDF a mai spus că cadavrele au fost “readuse pe teritoriul israelian,” adăugând că “toți au fost luați ostatici la 7 octombrie (2023) și au fost uciși de organizația teroristă Hamas în Fâșia Gaza.”

Un înalt oficial Hamas, Izzat al-Rishq, a insistat însă că Israelul este responsabil pentru moartea lor, deoarece a refuzat să semneze un acord de încetare a focului.

Reacționând la informația descoperirii celor șase cadavre, premierul Netanyahu a declarat că Israelul nu se va odihni până când cei responsabili pentru uciderea lor nu vor fi aduși în fața justiției.

Într-o declarație, Netanyahu a mai spus că guvernul său s-a angajat să ajungă la un acord pentru eliberarea celor care sunt încă în captivitate și pentru a proteja securitatea țării. “Cine ucide ostatici – nu vrea o înțelegere,” a adăugat el.

Președintele israelian Isaac Herzog a reacționat și el, afirmând că “inima unei întregi națiuni este ruptă în bucăți de informația” uciderii celor șase ostatici. “În numele statului Israel, îmbrățișez familiile lor din toată inima și îmi cer scuze că nu le-am adus acasă în siguranță,” a adăugat șeful statului evreu.

Presiune pe Bibi

Vestea descoperirii celor șase cadavre a declanșat un val de furie în rândul unei părți semnificative din societatea israeliană, dar și creșterea presiunilor asupra lui Netanyahu din partea unor guverne străine.

Sharone Lifschitz, al cărei tată este ținut în Gaza, a spus că ostaticii au fost uciși din cauza întârzierilor în obținerea unui acord.

Ea a acuzat, de asemenea, guvernul israelian și Hamas că pun “din ce în ce mai multe obstacole” în calea ajungerii la o înțelegere.

Mama lui Lifschitz, Yocheved, a fost eliberată în cadrul schimbului de ostatici din noiembrie 2023, în care peste 100 de persoane au fost eliberate de teroriștii arabi în schimbul prizonierilor palestinieni deținuți de Israel.

Un arab beduin salvat în Gaza săptămâna trecută de trupele israeliene a cerut și el Israelului să ajungă la un acord cu Hamas pentru eliberarea tuturor ostaticilor rămași în enclava palestiniană.

După ce s-a întors miercuri în satul său din sudul Israelului, Kaid Farhan Elkadi a spus că “fericirea sa nu este deplină atâta timp cât sunt deținuți aici și acolo… Fiecare dintre ei, fie că este arab sau evreu, are o familie care îl așteaptă și toată lumea vrea să fie fericită.”

Cea mai puternică reacție a venit însă din partea unui grup care reprezintă familiile celor ținuți prizonieri în Gaza, care i-a cerut premierului de la Ierusalim “să se adreseze națiunii și să-și asume responsabilitatea pentru abandonarea ostaticilor.”

Hostages Families Forum a spus că toți cei șase israelieni ținuți captivi “au fost uciși în ultimele zile, după ce au supraviețuit aproape 11 luni de abuz, tortură și foamete în captivitatea Hamas.” “Întârzierea semnării acordului (cu Hamas) a dus la moartea lor și a multor alți ostatici,” a adăugat grupul într-un comunicat.

Hostages Families Forum a anunțat, de asemenea, planurile de “a opri națiunea” duminică, cerând publicului israelian să se alăture protestelor din Ierusalim, Tel Aviv și în alte părți din Israel pentru a cere un acord de schimb de ostatici.

Unul dintre cei mai importanți politicieni ai opoziției din Israel, Yair Lapid, s-a alăturat apelurilor la o grevă generală pentru a exercita presiuni reînnoite asupra guvernului că să ajungă la un acord cu teroriștii palestinieni.

El a acuzat guvernul lui Netanyahu, pe care l-a numit drept “cabinetul morții,” că a decis să nu salveze ostaticii pentru a evita conflictul cu aliații săi de extremă dreapta din guvern.

“(Netanyahu) preferă să salveze coaliția cu (ministrul de finanțe Bezalel Smotrich) și (ministrul Securității Naționale Itamar Ben-Gvir) decât să salveze viețile copiilor noștri. Acest sânge este pe capul lor,” a adăugat Lapid.

Îndemnurile lor la proteste au fost ascultate de o partre semnificativă a opiniei publice din Israel. Zeci de mii de israelieni, îndurerați și furioși, au ieșit în stradă duminică seara scandând “Acum! Acum!” și cerând prim-ministrului Netanyahu să ajungă la o încetare a focului cu Hamas pentru a-i aduce acasă pe captivii rămași.

Mii de oameni, unii dintre ei plângând, s-au adunat în fața biroului lui Netanyahu din Ierusalim. În Tel Aviv, rudele ostaticilor au mărșăluit cu sicrie pentru a simboliza numărul ostaticilor uciși. Mai multe pancarte l-au descris pe premierul israelian drept “criminal.”

“Credem cu adevărat că guvernul ia aceste decizii pentru propria supraviețuire și nu pentru viețile ostaticilor și trebuie să le spunem: “Opriți-vă!,” a spus Shlomit Hacohen, un rezident din Tel Aviv.

AP a scris că trei dintre cei șase ostatici găsiți morți ar fi fost programați să fie eliberați în prima fază a propunerii de încetare a focului discutată în iulie. Acest lucru a intensificat furia și frustrarea în rândul protestatarilor.

“Nimic nu este mai rău decât să știi că ar fi putut fi salvați,” a spus Dana Loutaly. “Uneori este nevoie de ceva atât de îngrozitor pentru a zgudui oamenii și a-i scoate în stradă.”

AP a precizat că aceasta a fost una dintre cele mai mari demonstrații de la începutul războiului din Gaza, în urmă cu aproape 11 luni.

Cel mai mare sindicat din Israel, Histadrut, a convocat și el o grevă generală pentru luni, prima de la atacul Hamas din 7 octombrie, care a început războiul. Sindicaliștii au declarat că își propun să închidă sau să perturbe sectoare majore ale economiei, inclusiv cele bancare, de asistență medicală și principalul aeroport al țării.

De altfel, multe școli și clădiri guvernamentale au fost închise luni ca răspuns la apelul Histadrut.

Aeroportul Ben Gurion, aflat la sud de Tel Aviv, a întrerupt zborurile pentru câteva ore în cursul dimineții, multe companii private refuzând și ele să deschidă în semn de solidaritate.

Dar, într-un semn al diviziunilor politice profunde din Israel legate de modul în care trebuie tratată gruparea Hamas, nu toate regiunile sau companiile israeliene au participat la grevă, mai mulți membri ai coaliției de guvernare a lui Netanyahu continuând să respingă public orice tip de încetare a focului.

În plus, Tribunalul Muncii din Israel a ordonat ca greva să se încheie luni după-amiază, la 14:30 ora locală. Sindicatul Histadrut a declarat că a respectat decizia și a anulat greva.

Reamintim că aproximativ 250 de ostatici au fost luați de teroriștii palestinieni din Israel și duși în Gaza, pe 7 octombrie. Israelul crede acum că 101 dintre prizonieri sunt încă în captivitate, inclusiv 35 despre care se crede că sunt morți. Peste 100 au fost eliberați în timpul acordului de încetare a focului din noiembrie trecut, la schimb cu palestinieni întemnițați de Israel.

Opt captivi au fost salvați de forțele israeliene. Comandourile IDF au ucis din greșeală trei israelieni care au scăpat din captivitate în decembrie.

Militanții conduși de Hamas au ucis aproximativ 1.200 de oameni, majoritatea civili, când au intrat în sudul Israelului pe 7 octombrie. Ofensiva militară a Israelului în Gaza a ucis peste 40.000 de palestinieni, potrivit oficialilor Hamas din domeniul sănătății, care nu spun însă câți dintre aceștia erau militanți.

Războiul a dus la strămutarea marii majorități a celor 2,3 milioane de oameni din Gaza, adesea de mai multe ori, și a provocat o catastrofă umanitară în teritoriul asediat.

Mediatorii americani, egipteni și qatarezi încearcă de luni de zile să negocieze un acord de încetare a focului care ar permite Hamas să elibereze ostaticii aflați încă în mâinile teroriștilor în schimbul prizonierilor palestinieni din închisorile israeliene.

Cum a răspuns premierul

Negocierile de încetare a focului se prelungesc de luni de zile, iar mulți dau vina pe Benjamin Netanyahu pentru că nu a ajuns la un acord cu teroriștii.

Armata israeliană a recunoscut dificultatea de a salva ostaticii rămași și a spus că doar o înțelegere poate duce la o reîntoarcere pe scară largă în siguranță a celor deținuți de teroriștii Hamas.

La rândul lor, înalți oficiali din domeniul securității spun că presiunea intensă asupra Hamas a creat condiții favorabile pentru un acord de încetare a focului.

Dar criticii l-au acuzat pe premier că pune interesele personale deasupra celor ale ostaticilor. În acest context, AP a scris că sfârșitul războiului va duce foarte probabil la o anchetă cu privire la eșecurile guvernului Netanyahu în prevenirea atacului din 7 octombrie, la colapsul executivului și la alegeri anticipate.

Unii analiști au spus chiar că reacția critică semnificativă din aceste zile ar putea semnala un nou nivel de presiune politică asupra lui Netanyahu.

“Cred că acesta este un cutremur. Acesta nu este doar un pas în plus în război,” a afirmat Nomi Bar-Yaacov, de la International Security Program din cadrul grupului think-tank Chatham House, cu puțin timp înainte de protestele de duminică.

AP a menționat în acest sens și diviziunile majore din cadrul guvernului de la Ierusalim. Înalți oficiali militari și de securitate, inclusiv ministrul Apărării Yoav Gallant, au avertizat că timpul pentru obținerea unui acord cu Hamas se scurge.

Un canal de televiziune din Israel a raportat și el că Netanyahu a avut o discuție tensionată cu Gallant la o întâlnire a Cabinetului de securitate desfășurată joi, după ce acesta l-a acuzat pe primul-ministru că acordă prioritate controlului unui coridor strategic de-a lungul graniței Gaza-Egipt – un punct major de conflict în discuții – în detrimentul vieților ostaticilor.

La rândul său, liderul Partidului Unității Naționale din Israel l-a învinuit pe Netanyahu, postând pe rețelele de socializare: “El ar trebui să-i protejeze pe cei răpiți și nu coaliția sa controlată de extremiști.”

Iar peşedintele american Joe Biden a declarat și el luni că prim-ministrul israelian nu face suficient de mult pentru a ajunge la un acord în vederea eliberării ostaticilor deţinuţi de Hamas în Gaza. Întrebat de jurnalişti dacă Netanyahu face “suficient de mult” pentru a obţine un acord, Biden a răspuns negativ. El a făcut această declaraţie la sosirea la Casa Albă pentru o reuniune cu negociatorii americani implicaţi în acest dosar.

AP a scris că nici măcar protestele în masă sau greva generală nu l-ar amenința imediat pe Netanyahu sau guvernul său de extremă dreaptă. El controlează în continuare o majoritate în parlamentul de la Ierusalim.

De altfel, premierul Netanyahu a promis că va continua lupta până la distrugerea Hamas. În weekend, premierul a spus că nu va renunța la controlul militar israelian asupra fâșiei de pământ între Egipt și Gaza numită coridorul Philadelphi, ca parte a oricărui cadru de negociere.

El a insistat că coridorul este vital pentru obiectivul declarat al guvernului său de a elimina Hamas și de a bloca accesul grupului militant la tunelurile de contrabandă din zonă, chiar dacă soarta coridorului a devenit un punct major de conflict cu Hamas și mediatorii intyernaționali, inclusiv Statele Unite, Qatar și Egipt.

Într-o declarație video difuzată duminică, Netanyahu a declarat că Israelul “purta negocieri intense cu mediatorul” în ultimele zile pentru a ajunge la un acord, că țara sa a fost de acord cu un acord de eliberare a ostaticilor cu sprijinul deplin din partea SUA, dar a spus că Hamas a refuzat toate propunerile și “a refuzat să țină negocieri adevărate.”

“Din partea noastră, nu vom ceda. Guvernul Israelului se angajează, iar eu personal sunt hotărât, să continue să lupte spre un acord care să ne returneze toți ostaticii și să ne asigure securitatea și existența.”

Iar într-un mesaj postat pe X, Netanyahu a transmis teroriștilor Hamas și liderilor lor că “vor plăti un preț” pentru uciderea ostaticilor. “Nu ne vom odihni și nici nu vom tăcea. Vă vom urmări, vă vom găsi și ne vom regla conturile cu voi. Cine ucide ostatici, nu vrea o înțelegere,” a spus el.

Luni, în cadrul unei conferințe de presă, Netanyahu a spus cu ochii în lacrimi că spune că “își cere iertare” pentru că nu a putut aduce înapoi în viață cei șase ostatici ale căror cadavre au fost recuperate sâmbătă din Gaza. El a continuat să insiste că Israelul trebuie să controleze coridorul Philadelphi, deoarece, dacă Israelul nu controlează coridorul, “Hamas va continua să se înarmeze și va fi creat un monstru.”

Ostatici israel
Foto: G4Media

De partea ei, gruparea teroristă a afirmat însă că s-a oferit să elibereze ostaticii în schimbul opririi războiului, retragerii forțelor israeliene și eliberării unor prizonieri palestinieni din Israel.

Mai mult, teroriștii par să șantajeze opinia publică israeliană, afirmând prin vocea lui Sami Abu Zuhri, un înalt oficial al grupării: “Netanyahu i-a ucis pe cei șase prizonieri și este hotărât să-i omoare pe cei rămași.”

“Israelienii ar trebui să aleagă între Netanyahu sau acord,” a spus Zuri, referindu-se la o propunere de plan de încetare a focului pe care premierul israelian a refuzat-o parțial pentru că nu asigură eradicarea Hamas.

Între ciocan și nicovală

Numeroși analiști cred că premierul Benjamin Netanyahu se află în prezent, mai mult ca oricând, într-o situație extrem de delicată.

Pe de-o parte, liderul guvernului de la Ierusalim este presat de o parte importantă a opiniei publice, de unele dintre familiile ostaticilor și de multe guverne străine, inclusiv cele de la Washington și Londra, să facă totul pentru a obține un acord cu Hamas prin care toți prizonierii deținuți de teroriștii palestinieni să fie eliberați.

Pe de altă parte, șeful guvernului israelian a promis nu doar să elimine gruparea teroristă, dar și să-i anuleze acesteia orice posibilitate de a mai amenința statul evreu în viitorul apropiat. Controlul israelian al coridorului Philadelphi este parte a acestei strategii a executivului israelian.

Dilema lui Netanyahu pare, așadar, aproape imposibil de rezolvat. Protestele masive din ultimele zile ar putea lăsa impresia că premierul de la Ierusalim este foarte aproape de a fi forțat să bată palma cu Hamas și, eventual, de a fi dat jos din fruntea guvernului.

Unii comentatori se îndoiesc însă că aceste lucruri vor deveni realitate în perioada următoare. Nu doar pentru că Netanyahu este obișnuit cu presiunile semnificative venite din parte opiniei publice, așa cum s-a întâmplat atunci când a promovat schimbări controversate ale unor reforme juridice, iar opoziția de stânga a organizat proteste masive în întreaga țară. (Un analist Newsweek a văzut atunci acele proteste ca reflectând o confruntare mai largă între “clasa conducătoare israeliană mai laică, mai socialistă, în mod disproporționat Ashkenazi, deseori din Tel Aviv, care este întruchipată de Curtea Supremă liberală; și cei mai religioși, mai naționaliști, în mod disproporționat Sefarzi/Mizrahi, adesea locuitori în Ierusalim, mulți “deplorabili” care sunt întruchipați de coaliția de guvernare conservatoare a lui Netanyahu din Knesset).”

Netanyahu continuă să fie susținut de o majoritate parlamentară conservatoare, iar o mare parte a opiniei publice vrea eliminarea completă a teroriștilor Hamas. Așa cum a scris un analist israelian în The Jerusalem Post: “În ceea ce o privește, Hamas nu a plătit niciun preț și nu a suferit nicio consecință pentru 7 octombrie. Distrugerile din Gaza și oamenii uciși sunt toate lipsite de sens pentru Hamas. Susținută de presiunea globală de a-i asigura o aprovizionare continuă, chiar dacă conduce un război total, Hamas are controlul ferm asupra Gazei și a poporului său.”

“Ce vrea inamicul nostru? Nimic din ce noi putem accepta,” a scris publicația, adăugând că “există o singură poziție morală pe care orice guvern sau organizație internațională trebuie să o urmeze (și ar fi trebuit să fie politica noastră din 8 octombrie):

1. Eliberarea necondiționată a ostaticilor.

2. Predarea necondiționată a Hamas.

Acesta este singurul mod de a pune capăt imediat războiului.”

“În fața unui astfel de rău, predarea pur și simplu nu este o opțiune,” a scris și Dan Illouz, membru al Knessetului din Partidul Likud, care a rezumat astfel eforturile guvernului lui Netanyahu: “Nu trebuie să cedem niciodată în fața terorii. Hamas trebuie făcut să înțeleagă că acțiunile lor barbare nu vor aduce niciun câștig. Uciderea acestor șase ostatici necesită un răspuns atât de puternic și decisiv încât nu lasă nicio îndoială – fiecare act de violență împotriva evreilor va avea consecințe devastatoare.

Răspunsul nostru trebuie calibrat pentru a ne asigura că Hamas și alții ca ei se gândesc de două ori înainte de a mai încerca vreodată asemenea atrocități. Trebuie să le eliminăm rețelele, să le distrugem infrastructura și să-i urmărim fără încetare pe liderii lor. Mesajul trebuie să fie clar: uciderea unor nevinovați nu va face decât să ne întărească hotărârea și să aducă un răspuns rapid și sever…

Israelul s-a angajat să aducă acasă fiecare ostatic, dar trebuie să facem acest lucru dintr-o poziție de forță, nu din disperare. Orice semnal de slăbiciune nu va face decât să încurajeze dușmanii noștri. În schimb, trebuie să lămurim clar că orice atac asupra civililor israelieni va duce la consecințe atât de grave încât niciun inamic nu va îndrăzni să ne provoace din nou.”

În lumina acestor declarații și a celor făcute de Netanyahu în ultimele zile, este greu de crezut că guvernul de la Ierusalim va accepta să cedeze în fața teroriștilor Hamas și să nu-și continue operațiunile militare în Gaza concomitent cu eforturile de a recupera cât mai mulți dintre ostatici. În ceea ce-l privește pe Netanyahu, strategia lui va rămâne, cel puțin deocamdată, aproape aceeași, neafectată de presiunile interne și internaționale tot mai intense.

Surse: Jerusalem Post, AP, BBC, NPR, New York Post, Newsweek, bringthemhomenow.net, X

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează