G4Media.ro

Dilemele Departamentului de Stat: să-i recunoască pe talibani sau să-i desemneze organizație…

sursa foto: Captură video Salaamedia

Dilemele Departamentului de Stat: să-i recunoască pe talibani sau să-i desemneze organizație teroristă?

Departamentul de Stat al Statelor Unite a rezistat până acum eforturilor de a desemna mișcarea talibanilor din Afganistan drept o organizație teroristă internațională, în ciuda eforturilor unor politicieni de la Washington de a face acest lucru cât mai curând posibil. Ezitările actuale ale americanilor ar putea prevesti, cred unii analiștii, chiar posibilitatea ca oficialii de la Washington să recunoască până la urmă, în mod oficial, guvernul taliban. Departamentul de Stat a explicat pentru G4Media.ro cum privește în prezent mișcarea islamistă.

Contextul

La 15 august, după o ofensivă de câteva săptămâni care a copleșit forțele de securitate afgane, demoralizate și prost plătite, talibanii au intrat în capitala Kabul, preluând controlul asupra Afganistanului. Cu doar câteva ore înainte ca militanții islamiști să ocupe palatul prezidențial, fostul lider afgan, Ashraf Ghani, fugise din țară.

Căderea Afganistanului în mâinile talibanilor, în urma avansului care a luat prin surprindere serviciile de informații occidentale, a dus la scene haotice. Pe aeroportul din Kabul, înconjurat de islamiști înarmați, pușcașii marini americani au  desfășurat o cursă contracronometru de evacuare a personalului ambasadei SUA, a cetățenilor occidentali care au fost blocați în Afganistan și a localnicilor care au colaborat cu trupele internaționale.

La trei săptămâni după ce au ajuns la putere în Afganistan, talibanii au prezentat o parte a viitorului lor guvern, în totalitate masculin. Executivul este alcătuit din personalități talibane de rang înalt, dintre care unele sunt cunoscute pentru atacurile asupra forțelor americane din ultimele două decenii.

De exemplu, mai mult de o duzină dintre ei au fost sancționați pentru prima dată de Consiliul de Securitate al ONU la începutul anului 2001. Șase dintre liderii talibani numiți în guvernul interimar au fost deținuți în trecut la închisoarea americană din Guantánamo Bay. Cinci dintre ei au fost schimbați de administrația fostului președinte american, Barack Obama, cu Bowe Bergdahl, soldatul american care a dezertat la talibani, în 2014.

Guvernul Emiratului Islamic al Afganistanului, așa cum a fost denumită țara, va fi condus de mulahul Mohammad Hassan Akhund, unul dintre fondatorii mișcării, care se află pe lista neagră a ONU. Cofondatorul mişcării talibane, Abdul Ghani Baradar, a fost desemnat numărul doi în noul executiv, el fiind cel care a coordonat negocierile de la Doha cu americanii care au condus la retragerea forţelor străine din ţară.

Între alţi nominalizaţi se află mulahul Yaqoub, fiul mulahului Mohammad Omar – liderul suprem care a refuzat să îl predea pe Osama bin Laden americanilor, înainte de invazia din 2001 – în postul de ministru al Apărării şi Sirajuddin Haqqani, liderul temutei reţele Haqqani, în postul de ministru de Interne.

Acesta din urmă mai ales este un personaj extrem de controversat. Cei din rețeaua Haqqani sunt afiliați talibanilor, fiind responsabili de unele dintre cele mai violente atacuri desfășurate în timpul războiul de două decenii din Afganistan, inclusiv de explozia unui camion-capcană în Kabul în 2017. În acel atac au murit peste 150 de persoane.

Rețeaua Haqqani a fost, de asemenea, acuzată de un atac asupra ambasadei SUA și a bazelor NATO din apropiere, atentat care a avut loc la Kabul, la 12 septembrie 2011. Opt persoane – patru ofițeri de poliție și patru civili – au fost uciși în acest atac.

Rețeaua Haqqani a fost desemnată de către SUA o organizație teroristă străină. Ea menține legături strânse cu Al-Qaeda.

Potrivit profilului FBI al lui Sirajuddin  Haqqani, acesta este „căutat pentru a fi interogat în legătură cu atacul din ianuarie 2008 asupra unui hotel din Kabul… care a ucis șase persoane, inclusiv un cetățean american.”

FBI a precizat despre Sirajuddin Haqqani că se bănuiește „că a coordonat și a participat la atacuri transfrontaliere împotriva Statelor Unite și a forțelor coaliției din Afganistan. Haqqani ar fi fost implicat și în planificarea încercării de asasinare a (fostului) președinte afgan Hamid Karzai în 2008”.

Potrivit analiștilor, numirea lui Sirajuddin Haqqani în guvern poate complica încercările talibanilor de a coopera cu Statele Unite, mai ales că președintele Joe Biden i-a îndemnat pe talibani să rupă toate legăturile cu grupările teroriste.

Aceasta în contextul în care, în primele săptămâni de la preluarea puterii în Afganistan, talibanii au încercat să se prezinte într-o formă mai moderată: au promis amnistie pentru dușmanii lor și să alcătuiască un guvern incluziv cu diferite grupuri etnice, și-au luat angajamentul să mențină grupurile teroriste în afara Afganistanului și să le permită femeilor să lucreze în limitele legii sharia.

Dar strategia lor de autoprezentare ca moderați este înșelătoare și are darul de a păcăli americanii și comunitatea internațională, afirmă criticii. Ei citează ca exemplu declarația liderului suprem al talibanilor, Hibatullah Akhundzada. În primul său mesaj de după preluarea puterii de către islamişti, acesta a cerut noului guvern taliban să impună respectarea legii islamice sharia. „Îi asigur pe toţi concetăţenii noştri că guvernanţii vor munci din greu pentru a impune respectarea regulilor islamice şi sharia în ţară,” a afirmat el. Iar joi, într-o declarație extrem de alarmantă pentru comunitatea internațională, unul dintre fondatorii talibanilor, mulahul Nooruddin Turabi, a spus că mișcarea va recurge din nou la execuții și amputări de mâini, deși acestea s-ar putea să nu aibă loc în public. Turabi a fost executorul șef al interpretării dure a legii islamice atunci când islamiștii au condus ultima dată Afganistanul, lucru care dă și mai multă greutate afirmațiilor sale.

Talibani, desemnați ca teroriști?

Anunțarea de către talibani a implementării legii islamice sharia în Afganistan și violențele la care au recurs de la preluarea puterii în august au fost de altfel unele dintre argumentele pentru care, imediat după venirea la putere a mișcării islamiste, mai mulți republicani au cerut Administrației Biden să desemneze talibanii o organizație teroristă internațională. Aceasta deoarece talibanii au fost desemnați Specially Designated Global Terrorists în iulie 2002 de fostul președinte George W. Bush, însă ei nu sunt incluși pe lista actuală a Foreign Terrorist Organizations sau FTO a Departamentului de Stat.

Senatoarea Joni Ernst (Iowa) a solicitat secretarului de stat Antony Blinken să desemneze talibanii drept FTO într-o scrisoare semnată și de senatorii Rick Scott (Florida), Dan Sullivan (Alaska) și Tommy Tuberville (Alabama). Cei patru republicani au afirmat: „De la restabilirea controlului asupra Afganistanului, talibanii și-au reluat aceleași obiceiuri ucigașe și opresive care le-au caracterizat conducerea înainte de sosirea forțelor americane în 2001. Chiar în perioada în care administrația a încheiat retragerea forțelor americane și aliate din Afganistan, am văzut atacuri publice asupra unor persoane, bătăi administrate femeilor și fetelor, precum și echipe de căutare care urmăresc în mod activ aliații și partenerii noștri.”

Republicanii au afirmat că cel mai îngrijorător aspect al căderii Afganistanului „este că printre cei bătuți și urmăriți de forțele talibane se aflau cetățeni americani și familiile lor care locuiesc încă în Afganistan.”

Senatorii republicani s-au referit în particular la numirea în guvernul taliban al lui Sirajuddin Haqqani, aflat pe lista teroriștilor căutați de FBI. „Având în vedere istoria lor de susținere a atacurilor teroriste asupra Statelor Unite, stilul lor brutal de guvernare, afișarea continuă a atrocităților împotriva americanilor și aliaților noștri și capacitatea lor militară sporită din prezent, versiunea actuală a guvernului taliban prezintă o amenințare semnificativă pentru Statele Unite,” au scris republicanii.

„Vă… îndemnăm să luați în considerare desemnarea talibanilor ca organizație teroristă străină și tratarea lor ca atare în limitele extinse ale legii,” se afirmă în scrisoare.

De asemenea, senatorul Marco Rubio (Florida) a introdus un proiect de lege prin care a solicitat Administrației Biden și Congresului să desemneze talibanii drept organizație teroristă străină, iar noul guvern afgan drept „stat sponsor al terorismului”.

Conform proiectului inițiat de republican, legislația ar interzice departamentelor și agențiilor federale să recunoască pretențiile talibanilor de suveranitate asupra Afganistanului. De asemenea, ar obliga Departamentul de Stat să elaboreze un raport cu privire la țările care au „relații diplomatice” cu talibanii și dacă orice persoană străină acordă ajutor „în cunoștință de cauză” grupului jihadist.

Măsura ar impune, de asemenea, Departamentul Trezoreriei al SUA să aplice sancțiuni împotriva persoanelor care oferă asistență talibanilor. În plus, legislația denumită Preventing Recognition of Terrorist States Act ar impune guvernului SUA să se asigure că banii contribuabililor americani nu vor fi direcționați către organizații teroriste străine din Afganistan.

„Nu există nicio îndoială că un Afganistan controlat de talibani reprezintă o amenințare directă la adresa intereselor noastre de securitate națională și a aliaților și partenerilor noștri atât în Orientul Mijlociu, cât și în Asia Centrală,” a declarat Rubio pentru FoxNews. „După retragerea militară dezastruoasă a Administrației Biden din Afganistan, țara devine deja un refugiu sigur pentru teroriștii care urăsc America. Din păcate, nu există niciun motiv să credem că președintele Biden va trata talibanii ca pe niște teroriști ce sunt”.

Ezitările Departamentului de Stat

Republicanii susțin că îngrijorările lor sunt justificate. Până în prezent, Departamentul de Stat nu a desemnat talibanii drept o organizație teroristă străină sau FTO, așa cum a făcut, de exemplu, cu al-Qaeda sau cu talibanii pakistanezi din Tehrik-e Taliban Pakistan (TTP). Politicienii republicani se tem că, în loc de a-i desemna pe talibani ca teroriști și de a rupe orice comunicare cu aceștia, Administrația Biden îi va recunoaște în mod oficial, oferindu-le legitimitatea internațională pe care si-o doresc.

Iar evenimentele din ultimele săptămâni par să dea treptate celor care cred că Casa Albă va recunoaște, în final, conducerea talibană ca fiind cea legitimă din Afganistan. Niciun oficial de la Washington nu i-a acuzat în mod direct pe talibani de terorism, iar informațiile despre crimele acestora și violențele la care recurg împotriva opozanților sau femeilor nu s-au tradus decât prin declarații de condamnare generale venite din partea unor oficiali american, procedură standard în astfel de cazuri.

Analiștii cred că, cel mai probabil, oficialii americani încearcă să vadă cum vor evolua lucrurile în Afganistanul condus de militanții islamiști pentru a putea lua o decizie finală legată de recunoașterea talibanilor. În plus, Statele Unite încearcă să mențină contactele deschise cu mișcarea islamistă pentru a putea să continuă să evacueze americani și aliați locali din Afganistan, precum și să-și poată relua, la o adică, prezența diplomatică la Kabul.

Așa cum au afirmat mai mulți comentatori, SUA și aliații lor urmăresc să vadă dacă talibanii vor forma până la urmă un guvern incluziv care poate stabiliza țara și poate împiedica revenirea la războiul civil. De asemenea, oficialii de la Washington vor să se asigure că existe libertatea de călătorie pentru cei care doresc să părăsească Afganistanul, iar drepturile femeilor, care s-au confruntat cu o represiune extremă atunci când talibanii au deținut puterea la sfârșitul secolului trecut, vor fi respectate.

În urmă cu câteva săptămâni, atunci când americanii erau încă implicați în evacuările în masă din Afganistan, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că nu are un calendar pentru momentul în care SUA va recunoaște noul guvern taliban.

„Nu există nicio grabă spre recunoașterea” acestora, a afirmat ea. „Va depinde în mod real de ce măsuri iau talibanii. Lumea îi urmări, inclusiv Statele Unite.”

Un răspuns la fel de ambiguu a furnizat și șeful diplomației americane în timpul audierilor recente la care a participat în Congres. Întrebat dacă administrația democrată îi va recunoaște pe talibani, Anthony Blinken a răspuns: „Dacă vor să caute orice legitimitate sau vreun sprijin, aceasta începe cu libertatea de călătorie.”

Oficialul a mai spus că talibanii vor trebui să-și respecte angajamentele de a nu permite grupurilor teroriste să folosească Afganistanul ca bază, așa cum a făcut al-Qaeda în timpul planificării atacurilor din 11 septembrie 2001.

G4Media.ro a solicitat Departamentului de Stat de la Washington un răspuns legat de desemnarea talibanilor ca FTO sau de recunoașterea lor ca guvern legitim. Un purtător de cuvânt al diplomației americane a precizat că „Statele Unite nu comentează deliberările legate de procesul de desemnare a (organizațiilor) teroriste.”

Departamentul a afirmat că, din 2002, talibanii afgani au fost desemnați ca „o entitate Specially Designated Global Terrorist în temeiul Ordinului executiv (EO) 13224, care este utilizat pentru a impune sancțiuni teroriștilor și celor care oferă sprijin teroriștilor sau actelor de terorism, acest lucru putând duce la sancțiuni pentru persoanele din SUA care tranzacționează cu ei”.

În plus față de desemnarea talibanilor în temeiul EO13224, secțiunea 691 (d) din Consolidated Appropriations Act din 2008 prevede că „talibanii sunt considerați o organizație teroristă din motive de imigrație”.

Talibanii sunt Specially Designated Global Terrorist, a explicat Departamentul de Stat, adăugând că ne asigurăm că „tot ceea ce facem este în concordanță cu legislația și politica SUA.” Nimic concret așadar despre recunoașterea acestora ca un guvern oficial sau, dimpotrivă, desemnarea lor ca teroriști.

Concluzia? „După cum am spus anterior, vom judeca talibanii după acțiunile lor,” a indicat Departamentul de Stat de la Washington.

Surse: BBC, Bloomberg, FoxNews, New York Post, AP, The Hill / sursa foto: Captură video Salaamedia 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Retragerea americanilor din Afganistan a avut loc fara batalii, din cauza unor negocieri duse de americani cu noul guvern al Afganistanului, in Qatar. Intr-un incident amuzant, in vara lui 2020, delegatia americana a incercat sa realimenteze la Baneasa la drumul de intoarcere din Qatar, reusind sa strice avionul (trenul de aterizare?) conform G4. Deci aiurelile de la CNN, NYT etc, despre cum „americanii nu recunosc” sunt doar aiureli.

    Tot americanii au spus ca din martie 2020 pana in 22 septembrie 2021, cetatenii UE nu pot intra in SUA fara motive importante. Si totusi, in SUA se afla Sorinel Pustiu. In realitatea oficiala, Sorinel Pustiu face cantari pe Zoom, dar, in realitatea reala, e ideal sa nu fii sarak.