Din deținut la Guantanamo la ministru al apărării la Kabul – Mullahul Abdullah Zakir – creierul din spatele uciderii a sute de militari britanici în Afganistan
Noul ministru al apărării din Afganistan desemnat de talibani este un fost deținut în închisoarea americană Guantanamo din Cuba, responsabil pentru moartea a sute de militari britanici din Helmand în sudul țării.
Abdullah Ghulam Rasoul, mai cunoscut prin aliasul său de război taliban Mullahul Abdullah Zakir, a fost nominalizat în acest post, în ciuda refuzului talibanilor de a forma un guvern până înainte ca ultimul militar străin să fi părăsit solul afgan.
Numirea sa dă o grea lovitură nu doar familiilor veteranilor britanici care au fost uciși în dezastruoasa campanie din Helmand, dar și speranțelor internaționale că talibanii își vor modera extremismul pentru a obține recunoaștere în străinătate.
Zakir, născut în 1973, a fost unul dintre liderii talibani care s-au opus cel mai mult negocierilor de pace purtate cu administrația Trump și fostul guvern afgan la Doha, Qatar, în 2020. Se știe, de asemenea, că este un apropiat al Iranului, o legătură neobișnuită pentru talibanii sunniți care urăsc șiiții, care, totuși, s-a bucurat de o măsură de sprijin tactic de la Teheran împotriva americanilor.
El s-a întors în Afganistan în 2007, după șase luni petrecute în detenție la Guantanamo Bay, atunci când un consiliu militar de examinare al SUA a decis în unanimitate că nu mai reprezintă o amenințare.
În câteva luni, el a reapărut ca șef al operațiunilor talibanilor din Helmand și arhitectul unei noi ofensive împotriva trupelor britanice amplasate acolo. Zakir este menționat de armata și serviciile de informații britanice ca fiind creierul din spatele unei campanii de atacuri cu bombă la marginea drumului și sinucigașe care a luat viața multor militari britanici care nici măcar nu au apucat să-i vadă pe dușmanii talibani.
Zakir a fost eliberat de Guantanamo după ce i-a convins pe interogatori că nu a fost niciodată comandant militar. De fapt, el fusese un comandant de rang înalt apropiat defunctului lider suprem al talibanilor, Mullah Omar.
El fusese capturat în haosul predării talibanilor la Kunduz în nordul Afganistanului în decembrie 2001, în mașina principală a unui convoi de înalți lideri talibani. Zakir purta un automat Kalashnikov și două ceasuri Casio, dar a negat cu succes că ar fi proprietarul ceasurilor, identificat ulterior drept componente pentru bombele artizanale.
Printre colegii săi captivi se numărau Mohammed Fazl, pe atunci ministrul adjunct al apărării al talibanilor, care a fost eliberat din Guantanamo Bay în 2014 într-un schimb de prizonieri pentru a asigura eliberarea soldatului american Bowe Bergdahl.
Oficialii britanici consideră că Zakir a fost creierul din spatele unui val devastator de atacuri cu bombă la marginea drumului în Helmand începând din primăvara anului 2008, după eliberarea sa din închisoarea Pul-e-Charkhi din Kabul, unde fusese transferat de americani afganilor în decembrie 2007.
Textul integral care prevede decizia de eliberare a lui Zakir din Golful Guantanamo nu a fost declasificat, însă alte documente arată că decizia a fost unanimă. Printre factorii care au favorizat eliberarea sa se număra pretinsa sa necunoaștere a lui Osama bin Laden, afirmația sa că fusese înrolat în talibani și nu fusese niciodată într-o tabără de pregătire și promisiunea sa că intenționează să se întoarcă la o viață pașnică în Afganistan.
“Vreau să mă întorc acasă, să mă alătur familiei mele și să lucrez în țara mea și să-mi ajut familia”, a spus el.
Surse talibane au spus că, chiar dacă americanii nu au descoperit identitatea lui Zakir, interogatorii săi afgani ar fi trebui să o descopere. “Pe vremea guvernului taliban, el era comandantul forțelor talibane din provincia Tahar”, a spus un oficial taliban. “A fost unul dintre adjuncții Mullahului Omar”. Înainte de 11 septembrie 2001, Tahar era linia dintre forțele talibane și Alianța Nordului susținută de SUA.
The Times
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii