G4Media.ro

Din Italia până în Polonia, agricultorii europeni se opun acordului UE-Mercosur

Sursa foto: FNSEA

Din Italia până în Polonia, agricultorii europeni se opun acordului UE-Mercosur

Organizațiile de agricultori din marile țări producătoare europene, precum Germania, Italia, Polonia și Spania, denunță propunerea de acord de liber schimb între UE și țările latino-americane din Mercosur, transmite Le Figaro.

Deși Mercosur ar urma să exporte în primul rând produse agricole (carne de vită, pasăre, porc, miere, zahăr etc.) către UE, condițiile de concurență, considerate neloiale, sunt foarte îngrijorătoare, deoarece aceste produse nu respectă aceleași standarde de mediu sau sociale ca în Europa, și nici chiar standarde sanitare în cazul unor controale inadecvate.

Copa-Cogeca, organizația europeană a sindicatelor majore, a făcut apel la UE să „revizuiască” acest proiect și să „apere o politică comercială care să respecte standardele riguroase ale agriculturii noastre”.

Mai multe proteste planificate în Franța

Mobilizarea este deosebit de puternică în prima țară agricolă a continentului în termeni de valoare. O amplă mobilizare a fost anunțată pentru luni, pe fondul unei crize generale în agricultură.

„Un raport de audit al UE tocmai a scos la iveală deficiențe în procedurile braziliene de control al respectării normelor sanitare”, subliniază Fédération nationale bovine. „În ciuda acestui fapt, Comisia Europeană continuă negocierile care vor permite un acces suplimentar pentru 99 000 de tone de carne de vită sud-americană”.

Parisul încearcă să mobilizeze alte state, precum Polonia, pentru a construi o minoritate de blocaj în cadrul UE.

Germania solicită renegocierea

Germania, reticentă la semnarea acordului sub Angela Merkel din cauza defrișărilor din Amazon, a schimbat tactica sub Olaf Scholz, dornic să își extindă piețele industriale.

Astăzi, odată cu prăbușirea coaliției guvernamentale, agricultorii se află într-o stare de incertitudine. Pentru Asociația agricultorilor germani (DBV), principalul sindicat, „este urgent să renegociem” acest acord.

Acesta „ar duce la înlocuirea producției interne cu importuri care respectă standardele secolului trecut, în detrimentul consumatorilor, al agricultorilor, al animalelor, al mediului și al climei”, explică Joachim Rukwied, președintele său, pentru care „agricultura UE poate supraviețui doar dacă sunt instituite mecanisme de compensare a diferențelor dintre standardele internaționale și cele europene”. Nu sunt prevăzute manifestații oficiale, dar acest lucru nu ar trebui să împiedice convergențele la frontiera franco-germană, precum și la frontiera franco-spaniolă.

Spania denunță un acord „depășit și incoerent”

În Spania, toate sindicatele agricole importante și-au exprimat temerile, în special pentru creșterea animalelor. Acest acord este „depășit și incoerent”, potrivit organizației Asaja.

Nu a fost anunțată nicio mobilizare, dar îngrijorarea cu privire la proiect a fost un factor care a contribuit la mișcarea de furie a agricultorilor de la începutul acestui an. Cu toate acestea, guvernul premierului socialist Pedro Sánchez este în favoarea proiectului. Este „necesar din punct de vedere strategic”, a declarat ministrul agriculturii, Luis Planas, la jumătatea lunii octombrie: unele sectoare, precum cel al cărnii de vită, ar putea suferi, în timp ce altele, precum vinul și uleiul de măsline, ar putea beneficia.

Italia este îngrijorată

Principala organizație Coldiretti i-a scris prim-ministrului Giorgia Meloni pentru a-și exprima „profunda îngrijorare” cu privire la un acord care „ar avea efecte devastatoare asupra sectorului agroalimentar”.

„Credem că o colaborare strânsă cu alte state membre ale UE, cum ar fi Franța, care împărtășesc preocupările noastre, poate împiedica adoptarea acordului în forma sa actuală”, se solicită în scrisoare.

Păsările de curte și zahărul, amenințate în Țările de Jos

Principalul sindicat al agricultorilor, LTO, solicită „oprirea negocierilor”. În Țările de Jos, sectorul avicol și cel al zahărului ar fi amenințate, explică pentru AFP Klaas Johan Osinga, consilier pe probleme de strategie politică la LTO. „Cu toate acestea, acordul ar putea fi bun pentru sectorul brânzeturilor și ar putea fi o oportunitate pentru horticultură, dar acestea sunt sume relativ mici”, adaugă el, subliniind că cele patru partide din coaliția guvernamentală sunt divizate pe această temă.

Polonia solicită ca proiectul să fie „blocat”

Ministerul Agriculturii și-a exprimat „serioase rezerve” cu privire la un proiect care „ar putea aduce unele beneficii industriei, transportului maritim și anumitor servicii, în detrimentul majorității segmentelor producției agroalimentare”.

Una dintre principalele organizații agricole, NSZZ RI Solidarnosc, i-a cerut șefului guvernului Donald Tusk să „blocheze” proiectul.

În Austria, rezoluție împotriva acordului

Membrii Consiliului național austriac au adoptat o rezoluție împotriva planului, după cum subliniază Ministerul Agriculturii: „Restricționarea producției agricole în Europa prin standarde din ce în ce mai stricte, în timp ce se promovează acorduri comerciale de modă veche, nu este compatibilă. Austria este o țară orientată spre export și ne dorim condiții de concurență echitabile”. Astfel de importuri scutite de taxe vamale „pun agricultura noastră în pericol”, rezumă principala asociație agricolă (Bauernbund).

Proteste în Irlanda

În contextul în care alegerile generale din Irlanda de la sfârșitul lunii noiembrie se află în centrul atenției, reprezentanții crescătorilor de animale (ICSA) au protestat în fața camerei inferioare a parlamentului.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Sa vedem cum mai aduc gunoi cand alte state vor aplica taxe UE (Ex SUA pentru masini sau China pentru produse alimentare) Daca vrei protectionism vei primi protectionism

  2. Asta se întâmplă în multe alte industrii europene. UE a impus de-a lungul timpului restricții peste restricții, de mediu, de protecția muncii, de bune practici etc. În același timp însă, concurenții globali nu „joacă” pe aceeași platformă, isi permit costuri mult mai mici. Politicienii de la Bruxelles vor să impace și capra și varza, dar nu prea se poate

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.