G4Media.ro

Din Kenya până în Antarctica: Muzeul ouălor de Paște din Polonia reunește…

Foto: http://facebook.com/muzeumrolnictwawciechanowcu/

Din Kenya până în Antarctica: Muzeul ouălor de Paște din Polonia reunește tradițiile globale

Un conac istoric din pitorescul oraș polonez Ciechanowiec găzduiește o colecție extraordinară de ouă de Paște din întreaga lume. Muzeul Ouălor de Paște, care face parte din Muzeul Agricol Kluk Priest Krzysztof, și-a sărbătorit anul trecut cea de-a 20-a aniversare – se află pe harta muzeelor din Polonia din 3 aprilie 2004, transmite Euronews. 

Muzeul găzduiește ouă pictate de pe toate cele șapte continente, inclusiv ouă de Paște poloneze, cunoscute sub numele de „pisanki”, precum și diferitele lor iterații internaționale. Aici, vizitatorii pot afla despre istoria meșteșugului și se pot familiariza cu diferitele tehnici folosite de artizani cu tradiții populare diferite.

„În acest moment avem o colecție de exact 2.752 de ouă de Paște. Suntem mândri de toate acestea, pentru că există o poveste în spatele fiecăruia, există o persoană în spatele fiecărui ou de Paște,” spune Martyna Gieros de la departamentul etnografic al Muzeului Ouălor de Paște și al Muzeului Agriculturii, într-un interviu acordat Euronews.

Originea colecției poate fi urmărită până la colecțiile private ale unui cuplu căsătorit de colecționari – Irena Stasiewicz-Jasiukowa, profesor la Academia Poloneză de Științe și la Universitatea din Varșovia, și Jerzy Jasiuk, directorul de lungă durată al Muzeului de Tehnologie din Varșovia.

„Ambii au fost asociați cu Ciechanowiec – Jerzy ca membru de lungă durată al Consiliului Științific al muzeului, în timp ce Irena a manifestat un interes științific pentru figura părintelui Krzysztof Kluk, patronul instituției. După ani de zile în care au colecționat ouă de Paște și le-au prezentat la expoziții temporare, au decis să doneze colecția lor de aproximativ 1.000 de exponate la Ciechanowiec,” spune Martyna Gieros.

Cuplul Jasiuk colecționa ouă de Paști de peste treizeci de ani – în timpul călătoriilor de vacanță, de cercetare și de studiu.

Colecția muzeului din Ciechanowiec include nu numai ouă de Paște tradiționale realizate pe ouă de găină, rață sau gâscă, ci și pe ouă mult mai rare. Colecția include ouă de Paște realizate pe ouă de păun, lebădă, barză și chiar pe cele de struț, pinguin și emu. De un interes deosebit pentru vizitatori sunt ouăle miniaturale de cinteze africane și papagali, o adevărată provocare pentru creatori, care le-au înfrumusețat cu detalii uimitoare.

Unul dintre cele mai neobișnuite ouă de Paște din colecție este un ou de pinguin adus din Antarctica. Deși a fost deja pictat în Polonia, simplul fapt de a avea un astfel de exponat rar este unic. Colecția include, de asemenea, ouă de Paște realizate din alte materiale – inclusiv ouă de lemn, iar unele create din pietre semiprețioase.

Tehnicile de decorare a ouălor reprezentate în muzeu sunt la fel de variate ca și exponatele în sine. Vizitatorii pot admira ouă de Paște realizate prin metoda batik (scrise în ceară), gravate și incizate (cu desene zgâriate), pictate cu vopsele în ulei, acrilice și pentru afișe și decorate prin tehnica openwork, care presupune decuparea desenelor direct în coajă.

De multe ori, tehnicile tradiționale de decorare a ouălor includ utilizarea de „decorațiuni” naturale. „Avem ouă de Paște acoperite cu boabe naturale, inclusiv semințe de mac, semolă, paste sau semințe de măr,” spune Martyna Gieros. Colecția include, de asemenea, piese împodobite cu fire colorate, semințe de castraveți, orez sau semințe de hrișcă.

Muzeul din Ciechanowiec se mândrește cu exponate din practic fiecare colț al lumii. Pe lângă „pisanki” din diferite regiuni ale Poloniei (inclusiv Podlasie, Kurpie, Kashubia și Podhale), colecția include și ouă de Paște tradiționale slave din Ucraina, Rusia și Republica Cehă.

Cu toate acestea, raza geografică a colecției se extinde mult dincolo de Europa – incluzând exemple din China, Japonia, Kenya, Indonezia, Australia și multe alte țări.

„Turiștii vin din Polonia și din întreaga lume. Ei ne aduc și micile lor opere de artă. Ca urmare, colecția nu este doar despre ouăle de Paște poloneze – avem exponate de pe aproape toate continentele,” – subliniază un angajat al muzeului.

Popularitatea muzeului face ca tot mai mulți artiști să dorească să își includă ouăle de Paște în colecție. „Muzeul este deja atât de cunoscut încât mulți oameni au auzit de el. Desigur, nu suntem în măsură să acceptăm totul. Noi efectuăm o selecție, alegând cele mai interesante piese. Tehnicile de realizare sunt importante pentru noi și, mai presus de toate, încercăm să le colectăm pe cele tradiționale,” explică Martyna Gieros.

Deși astăzi asociem ouăle decorate în principal cu tradițiile creștine și cu Paștele, istoria lor datează din vremuri mult mai vechi. Cercetătorii de la Universitatea Cambridge susțin că ouăle erau decorate în Africa de Sud încă de acum 60 de mii de ani.

Costumul decorării ouălor era asociat și cu cultul solar, în care oul simboliza soarele și lumina. Unele dintre cele mai vechi descoperiri de ouă vopsite provin din Mesopotamia sumeriană, de unde obiceiul s-a răspândit în întreaga zonă mediteraneană.

Oua de struț vopsite au fost găsite în Egipt încă din anul 3000 î.Hr. Tradiția vopsirii ouălor a fost adoptată în cele din urmă de diverse culturi, inclusiv de Persia, ale cărei obiceiuri au fost adoptate ulterior de creștini, combinându-le cu simbolismul învierii și cu sărbătoarea Paștelui.

În cultura slavă, această tradiție a fost asociată cu sărbătoarea păgână Jare Gody, care celebra sfârșitul iernii. În această perioadă, slavii făceau schimb de ouă vopsite în ziua de Jare Gody.** Ei credeau că, după iarnă, acest ritual le va garanta prosperitate în viitorul sezon de creștere și recolte bune.

„Talismanul sub formă de ou era folosit și la semănatul câmpurilor – semănătorul îl punea în buzunar sau îl împrăștia pe câmp. Aceste practici erau folosite în diferite părți ale Europei, nu doar în Polonia” – a declarat Martyna Gieros pentru Euronews.

Cu toate acestea, oul nu avea o mare importanță doar în tradițiile agricole.

„Cândva, se credea că oul, ca simbol al vieții noi, era capabil să emane energie dătătoare de viață. În multe regiuni ale lumii, acesta era așezat în sicriele celor decedați pentru a le insufla viață nouă – deși viața pământească se sfârșea, undeva acolo o a doua viață urma să continue. Oul este, de asemenea, puternic asociat cu echinocțiul de primăvară. Atunci se presupunea că are cea mai mare putere, deoarece atunci totul se naște la viață” – explică Gieros.

În mod interesant, la slavi, arta decorării ouălor de Paște sau kraszanki (care se caracterizează prin faptul că sunt pur și simplu vopsite într-o culoare uniformă) era o sarcină atribuită exclusiv femeilor. Fetele le pregăteau pentru a le oferi ulterior băieților ca „răscumpărare” și pentru a le proteja de a fi stropite cu apă în Lunea Paștelui.

Muzeul ouălor de Paște din Ciechanowiec, deși unic, nu este singurul loc din lume cu acest tip de colecție. Există unități similare și în Ucraina (celebrul muzeu al ouălor de Paște din Kolomyia, găzduit într-o clădire în formă de ou de Paște uriaș), Rusia, Ungaria, Canada și în mai multe locuri din Polonia, unde ouăle de Paște fac parte din colecții etnografice mai mari.

Cu toate acestea, muzeul din Ciechanowiec se remarcă prin abordarea cuprinzătoare a subiectului, colecționând exponate din întreaga lume și documentând diferitele tehnici și tradiții asociate cu acest aspect fascinant al artei populare.

Pentru iubitorii de artă populară, etnografie și tradiții pascale, o vizită la Muzeul Ouălor de Paște din Ciechanowiec este o călătorie extraordinară în timp și peste continente. Ea arată cât de universal și bogat din punct de vedere cultural este obiceiul decorării ouălor – una dintre cele mai vechi expresii ale creativității umane, care unește comunități din întreaga lume.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.