Dinastii politice pe Clisura Dunării: Două surori au ajuns primărițe după ce soții lor, ambii primari, au intrat la închisoare pentru corupție
Cercetat într-un nou dosar pentru fraude din fonduri europene, Omer Radovancovici, fost primar în comuna cărășeană Pojejena, are antecedente grele. Supranumit „Prințul Clisurii”, Radovancovici a făcut închisoare pentru contrabandă și organizare de grup infracțional. Pentru a asigura continuitatea la „domnia” comunei, Primăria Pojejena s-a „moștenit” în familie, de la primar la nevastă, Mira Radovancovici, potrivit unui reportaj Presshub.ro. La indigo, frâiele primăriei din Socol, care face parte din rețea și din „dinastie”, au fost preluate, după condamnarea fostului primar Valentin Ghiță – prins delapidând proiecte cu fonduri europene –, de soția acestuia, Olguța Ghiță. Sora Mirei Radovancovici.
Vestea că Omer Radovancovici, cândva capul contrabandei de pe Clisura Dunării și om de casă al fostului baron de Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde, zis „ayatolahul”, este implicat într-un nou dosar penal, nu surprinde pe nimeni. Faptele investigate de Oficiul European Antifraudă (OLAF) și DNA se referă la folosirea de documente și declarații false în jurul achiziționării unei ambarcațiuni tip catamaran cu bani europeni.
De mulți ani, Omer, familia sa și grupul din jurul lor fac bani din activități calificate de justiție drept infracționale. Pentru cine nu cunoaște antecedentele, e surprinzător că se pot strânge averi consistente într-o comună cu 3000 de locuitori. Pojejena este numele comunei cărășene cu patru sate, Divici, Belobreșca, Radimna și Șușca, situată la 12 km distanță de portul Moldova-Nouă și la 20 Km de Naidaș, punctul de frontieră cu Serbia.
Contrabandist și primar de cursă lungă
Din 2004 până în 2012, ales în trei mandate pe lista PDL, primarul comunei Pojejena a fost Omer Radovancovici. Nu degeaba a fost poreclit „Prințul Clisurii”, fiindcă încă de pe vremea embargoului impus sârbilor, Omer, tehnician silvic la bază, și-a consolidat o avere apreciabilă, sporită în mandatele de primar: a cumpărat Pensiunea Dunărea de la Moldova-Nouă, extinsă cu o clădire tot pe pe deal, dar mai jos, iar cu fonduri europene a construit o pensiune de lux la Divici, pe care a botezat-o după fiica sa, Pensiunea Alexandra.
Pe afișajul uitat în preajma unor construcții se poate descifra că APIA a dat 400.000 de euro nerambursabili firmei SC Privatna Radnja Cod Omera SRL pentru modernizare și extindere pensiune turistică. Tot cu bani europeni și-a făcut o fermă piscicolă la Vărădia. Mai are un restaurant, mașini, proprietăți diverse la Timișoara, Reșița etc.
În februarie 2013 Omer Radovancovici a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare pentru contrabandă și organizare de grup infracțional. Au căzut odată cu el și câțiva șefi ai Poliției de Frontieră Caraș-Severin. Deși interceptările îl indicau pe Frunzăverde ca beneficiar al unor șpăgi fabuloase, Radovancovici nu l-a turnat. De ce? Surse politice locale susțin că fostul primar avea nevoie de protecție politică pentru mișcările pe care le putea face și din închisoare pentru a-și securiza averea.
Fost președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, ministru al Apărării și parlamentar PDL (ulterior PNL), Frunzăverde exercita pe atunci o influență covârșitoare în zonă, inclusiv în împărțirea fondurilor publice și în susținerea unor proiecte finanțate de la Bruxelles.
Primăria dinastică
Soluția ingenioasă aplicată pentru a nu pierde hățurile a fost ocuparea fotoliului de primar în familie. În 2013, după arestarea lui Omer, la alegerile locale anticipate candidează Mira Radovancovici, soția acestuia, ca pesedistă pe listele USL. Câștigă cu 57%, cu scandal, fiindcă susținătorii contracandidatului său o acuză de cumpărarea voturilor și de terorizarea puținilor opozanți. De altfel, pe afișele contracandidatului, blajinul Simonovici, scria „Nu mi-e frică!”. La întrebările puse la înscăunare, Mira Radovancovici ne-a declarat indignată: „N-am vrut să las pe alții să vină și să se laude cu realizările soțului. O să mă laud eu!”.
Mira Radovancovici a ajuns în vizorul procurorilor anticorupție, fiind denunțată pentru presupuse șpăgi obținute de la o firmă care primea cu regularitate contracte cu primăria din Pojejena.
Urmărirea penală de către Parchetul General este începută pentru încălcarea legislației achizițiilor publice și instigare la fals intelectual. „În cursul anului 2011, persoane din cadrul primăriei Pojejena au încheiat un număr de șase contracte de furnizare bunuri, cu încălcarea prevederilor OUG 34/2006 privind achizițiile publice, vis-a-vis de achiziționarea unor containere”, au motivat polițiștii de la Direcția Generală Anticorupție (DGA), cei care au pornit cercetările în dosar.
Așteptat cu alai la ieșirea din pușcăria de maximă siguranță din Arad în 2016, după trei ani executați din cinci, Omer Radovancovici a fost întâmpinat de 30 de mașini și peste 100 de oameni care îi sărbătoreau revenirea. Îl așteptau acasă averile păzite cu strășnicie de Mira, soția sa, care a administrat comuna ca pe propria moșie.
Oamenii au început să cârtească. „Mafia e mare”, ne declara localnicul Zoran Sorescu, supărat că i s-a luat o parte de teren de către clanul Radovancovici, despre care spune că a fost „un abuz”: „Acuma se joacă Dinastia din America la noi, în Pojejena”, zice omul, adăugând că trebuie cercetate neregulile de la construirea plajei și a unui punct vamal finanțate cu aproape 2 milioane de euro de Comisia Europeană.
Ceea ce s-a și întâmplat, fiindcă un martor a depus mărturie la organele anticorupție despre proveniența ilegală a materialelor. Alți oameni din sat le-au spus jurnaliștilor reșițeni că, în schimbul ajutorului social cuvenit, oamenii sunt duși să muncească pe proprietățile familiei Radovancovici la Vărădia.
Mai mult: piața agroalimentară înființată tot din bani europeni a fost generos pusă la dispoziția firmei SC Alpescomer SRL pentru vânzare de pește. Firma este deținută de cei doi soți Radovancovici.
La indigo: încă o primărie, aceeași dinastie
În comuna Socol, aflată la 25 km distanță de Pojejena, primarul Valentin Ghiță a fost prins delapidând proiecte cu fonduri europene și judecat. A fost condamnat pentru fraudarea de fonduri europene la patru ani de închisoare cu executare, împreună cu șeful Agenției pentru Plăți și Intervenții Agricole-APIA Caraș-Severin, care a primit șase ani cu executare. Deși sentința a stabilit pedeapsa pentru mai multe fapte de corupție ca luare de mită, asociere în vederea săvârșirii unor infracțiuni, fals în înscrisuri sub semnătură privată în cazul unor lucrări date unor clienți politici fără licitație, prin fracționarea sumelor, primarul Ghiță se consideră victimă politică.
Rămasă fără primar, comuna Socol a organizat alegeri la care a candidat nimeni alta decât soția primarului. Marian Baloș, localnic stabilit în zonă prin căsătorie, este uimit cum se repetă lucrurile.„E copie la indigo, ne declara acesta la momentul alegerilor. „Fostul primar e arestat pentru fraudarea de fonduri europene, ceva cu APIA, candidează nevasta pusă de PSD și, bineînțeles, câștigă, tot plătind câte 50 de euro, din om în om, la fel ca în Pojejena. Oamenii sunt nevoiași, dar și speriați, trebuind să arate votul, așa că au acceptat prețul.”
Scăpat din pușcărie, Valentin Ghiță s-a întors la primărie ca asistent manager al primăriței, devenită între timp șefa PSD local.
Ca o încununare a dinastiei, cele două neveste de primari condamnați, ambele primărițe de drept, Mira Radovancovici din Pojejena și Olghița Ghiță din Socol sunt surori. Ele duc mai departe moștenirea familiei.
Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Banatul Azi în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Citește tot articolul pe Presshub.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu