Dinastiile din primării: Familiile care își lasă moștenire funcția de edil-șef
Din anul 2000, în Lupeni au fost primari tatăl și cei doi copii. La Poroina Mare (Mehedinți), seniorul a trădat PSD-ul după 24 de ani pentru a-l impune ca edil pe juniorul său de la PNL. Caz opus: într-o comună Dolj, tatăl și fiul au fost contracandidați și s-au făcut în fel și chip în campanie.
În prag de alegeri, primarii se pregătesc să-și lase moștenire scaunul unor membri ai familiei. E vorba de primari eterni, uneori traseiști, foști colaboratori ai Securității, care se retrag din funcții și își propulsează copiii în aceleași funcții. Pentru alegerile programate în septembrie se știu deja câteva astfel de perechi.
Lupeni, orașul clanului Resmeriță
La conducerea orașului Lupeni-Hunedoara s-a înregistrat una dintre cele mai inedite situații de acest gen. Personajele de la cârma acestei localități au multe dintre caracteristicile negative ale politicii românești: colaborare cu Securitatea, averi asupra cărora presa a ridicat semne de întrebare, un dosar penal pentru abuz în serviciu, un altul pentru conflict de interese.
Tatăl, Cornel Resmeriță, a fost primar între 2000 și 2016. În 2010, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit definitiv că a fost colaborator al Securității deoarece, în 1979, ”a denunțat atitudinea și intențiile potrivnice regimului comunist ale unui muncitor la I.M. Lupeni, care, fiind membru al cultului penticostal a lipsit mai multe zile de la serviciu, în zilele de sâmbătă, afirmând că în situația în care îi va fi desfăcut contractul de muncă se va arunca în fața mașinii conducătorului țării de la acea dată, pentru a informa cu privire la persecuțiile la care sunt supuși credincioși acestui cult. Înscrisurile depuse relevă și împrejurarea că urmare a acestei informări, persoana respectivă a fost luată «în evidența celor suspecți» de către organele de securitate”. Acestă decizie nu l-a împiedicat pe Resmeriță să mai rămână în funcție 6 ani.
Cu două luni înainte de terminarea ultimului mandat, seniorul a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru abuz în serviciu într-un dosar legat de achiziții publice care i-au adus un dosar penal și fostului ministru al Dezvoltării, Elena Udrea. Resmeriță e acuzat că a atribuit ilegal un contract de aproape 11 milioane de lei. Dosarul, în care edilul a stat după gratii o perioadă, este și acum pe rolul primei instanțe.
În iunie 2016, în locul lui Cornel a candidat și a fost ales Cornel Cristian, unul dintre copiii săi. La acel moment și acesta avea probleme cu legea: în 2015, Agenția Națională de Integritate stabilise că, între 2009 și 2012, în timpul primului său mandat de deputat, se aflase în conflict de interese pentru că îl angajase la cabinetul parlamentar pe fratele său, Lucian Marius. Cornel Cristian a contestat decizia Agenției, dar a pierdut definitiv procesul.
Ulterior alegerii ca edil, Cornel Cristian a candidat și a devenit senator – anterior fusese deputat, dar își dăduse demisia pentru a păstra portofoliul de edil în panoplia familiei. Locul din Senat l-a făcut să demisioneze așa că, în 2017, în Lupeni au fost organizate din nou alegeri. Acestea au fost câștigate de Lucian Marius, fiul lui Cornel și fratele lui Cornel Cristian.
Foto: Cornel Cristian, Cornel și Marius Lucian Resmeriţă Sursa: adevarul.ro
Profesor la un liceu din oraș la momentul alegerii ca primar, Lucian Marius Resmeriță are o vilă și un spațiu comercial în Lupeni și două apartamente în Timișoara.
Senatorul Cornel Cristian deține o casă și un apartament în Lupeni și trei apartamente în Timișoara.
Marius Lucian, soția sa și Cornel Cristian susțin că au împrumutat firma Marius Com SRL cu aproape 1,4 milioane de lei. Cei doi frați sunt asociați în această societate cu cifre de afaceri modeste: 48.296 lei în 2016, 149.214 lei în 2017 și 219.435 lei în 2018.
PSD Lupeni a anunțat încă din martie 2019 că Lucian Marius va fi candidatul partidului la funcția de primar la alegerile din 2020.
La rândul său, în ultima declarație de avere, tatăl enumera o vilă, două case de vacanță și un spațiu comercial.
Primăria Lupeni a fost la un pas de colaps în 2014. Avea datorii de 41,4 milioane de lei, fiind aproape de faliment. Salvarea a venit atunci de la Guvern.
”Nu este corect spus că s-a moștenit postul de primar. Au fost alegeri în care au candidat 7-8-9 persoane. Au candidat și alții, dar au pierdut, deoarece noi am fost mai buni. Atuul nostru a fost munca pe care am depus-o. Să știți că, în astfel de situații, copilul va fi mai aspru verificat de alegători după ce ia locul tatălui” – Senator Cornel Cristian Resmeriță
Părinți controversați, copiii le vor locul
Și în două comune din județul Iași fiii vor călca pe urmele taților. În Rediu, Cătălin Haidău va încerca să păstreze funcția în portofoliul liberalilor care l-au avut aici, timp de patru mandate, pe Vasile Haidău. Candidatura lui Cătălin a fost deja validată de Organizația Județeană a PNL Iași. N-a fost de bun augur: ședința a avut loc cu încălcarea regulilor de distanțare socială, motiv pentru care peneliștii au primit o amendă de 5.000 de lei, iar Cătălin a oferit un interviu unui site apropiat de PNL Iași, interviu devenit viral deoarece nu a putut să lege coerent două vorbe.
Conform site-ului 7iasi.ro, seniorul a fost cercetat de DNA începând cu 2012 pentru luare de mită ”deoarece i-a promis unui sătean că-l va pune în posesie pe o suprafață de teren din comună dacă acesta la rândul său îi va vinde terenul lui Haidău la un preț avantajos, lucru care în final s-a și întâmplat.” Procurorii au tergiversat cercetările până ce faptele s-au prescris.
În altă comună din acest județ, și PSD dorește să aibă un primar cu un nume familiar locuitorilor. La Comarna, candidat va fi Florin Victor Banu, fiul lui Victor Banu, cel care a condus comuna până în 2016. În acel an, cu puțin timp înainte de scrutin, Banu a fost demis din funcție după ce Agenţia Naţională de Integritate a constatat că funcţia de primar este incompatibilă cu activitatea de comerciant persoană fizică desfăşurată de acesta în paralel.
Foto: Seniorul Victor Banu și juniorul Victor Florin Banu Sursa: Facebook
„Standardele pe care mi le doresc pentru Comuna Comarna sunt unele europene. Cu ambiţie şi încredere, cu dragoste faţă de comuna mea natală, cu speranţa că ai mei copii şi nepoţi vor alege să-şi construiasca viitorul aici, am decis să candidez pentru a fi viitorul primar al Comunei Comarna! Merităm mai mult!”, a scris recent juniorul pe Facebook.
Deși la bursa zvonurilor din mediul politic ieșean se mai dădeau șanse pentru astfel de ”moșteniri”, la Mogoșești și Târgu Frumos, copiii mai au de așteptat.
Astfel, în prima localitate, Ciprian Petru Maftei este viceprimar din 2016, iar tatăl său primar care se va retrage în acest an, dar se pare că partidul lor – PSD – va merge pe mâna altui candidat.
La Târgu Frumos, Ionuț Vatamanu este consilier local din 2016, dar tatăl său Ionel va mai candida încă o dată.
O tentativă politică de transfer de popularitate tată-fiu, fără succes, a avut loc în Iași în 2008. Fostul primar, Constantin Simirad, a încercat să îl impună pe unul dintre copiii săi ca deputat. Inedit era că tatăl era în PSD, iar fiul în PNL.
Trădare de dragul funcției
Un caz pitoresc se derulează în comuna Poroina Mare din Mehedinți. După șase mandate la conducere, pesedistul Dan Anuța a anunțat, în luna martie, că se va retrage și, într-o ședință în care a participat ministrul liberal Virgil Popescu, a declarat că îl va susține pe fiul său, Valentin, membru PNL. Într-o piruetă ideologică, tatăl Dan a rostit: ”Noi în acest moment trebuie să schimbăm sigla aceea cu trandafiri. De 28 de ani pe asta o votați aici. Semnul trebuie schimbat, aveți grijă când vă duceți la vot. Vreau să vă spun că eu mă retrag, a venit momentul să mă duc acasă, la pensie.”
Foto: Dan (aplaudând) și fiul Valentin Anuța Sursa: https://mehedinti.psnews.ro/
Și Dan Anuța a fost deconspirat de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității că a semnat angajament cu poliția politică, dar a scăpat fără verdict de colaborator. A avut numele conspirativ ”Dorel” și a fost recrutat, printre altele, ”pentru cunoașterea stării de spirit în mediul membrilor CAP”.
Comuna Poroina Mare și-a trăit cele 15 minute de ”celebritate” în 2015 după ce două fete au căzut în toaleta din curtea şcolii din cauza podelei care s-a prăbușit (vezi aici mai multe detalii).
G4Media: A avut tatăl Dvs. de suferit din cauza PSD după ce a anunțat că vă susține?
Valentin Anuța: Nu. Eii, PSD și PNL se iubesc, se urăsc… Când ieși la pensie, nu te mai interesează.
G4Media: Ce vă recomandă în această funcție?
Valentin Anuța: M-am implicat în comunitate și am stat, de plăcere, pe lângă tata așa că știu ce trebuie făcut. Nu am fost angajat în Primărie, pur și simplu am stat pe lângă el.
Alt caz, unde mutarea a fost pusă deja în practică: comuna Oniceni-Neamț. În 2016, edil a devenit Ioan Bogdan, fiul lui Ioan Duminică, primar al localității din 2008.
Foto: Juniorul Ioan Bogdan Duminică Sursa: comunaoniceni.ro
Seniorul nu a plecat de tot din politică, fiind, în prezent, consilier local PSD, partid din care face parte și fiul.
Site-ul justitiecurata.ro scria că, în 2008, Agenția Națională de Integritate l-a declarat pe Ioan Duminică drept incompatibil ”pentru că a avut calitatea de administrator și angajat cu contract individual de muncă al unei firme, dar și membru în consiliul de administrație al școlii din localitate.”
Ioan a mai avut probleme cu legea: consilierul local PNL, Silvia Țuțu, a depus o plângere penală pe numele său în legătură cu reabilitarea sediului vechi al Primăriei Oniceni. Procurorii au clasat dosarul, dar, în 2017, Țuțu a contestat decizia la instanță, iar judecătorii l-au trimis înapoi pentru completarea urmăririi penale, infracțiunea fiind de abuz în serviciu.
Pe de altă parte, în 2008, în comuna Întorsura din Dolj au fost contracandidați la alegerile pentru funcția de primar Ionel (PSD) și Constantin Drăgoianu (Partidul Conservator), tată și fiu. Ambii au pierdut: primul a primit 11,9%, iar al doilea 16,7%. Primarul ales, de la PDL, adunase 33,95%.
Între Drăgoieni spiritele au fost încinse, mai ales că, în 2004, la alegerile anterioare, juniorul l-a susținut pe un adversar al tatălui său, primind la schimb, după alegerea acestuia, postul de viceprimar. ”Tata e parșiv”, declara fiul, iar cel din urmă replica: ”a distrus comuna, el şi primarul pe care l-a susţinut“, potrivit Evz.ro.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii