Dinozaurii cu coarne au devenit mai puţin inteligenţi de-a lungul timpului: „Cel mai probabil, are legătură cu creşterea masei corporale” (studiu)
Un studiu la care au colaborat oameni de ştiinţă din China şi din Statele Unite a dezvăluit că dinozaurii cu coarne s-au confruntat cu un declin al inteligenţei, auzului şi mirosului pe măsură ce au evoluat în animale cu o talie mai mare în urmă cu peste 100 de milioane de ani, informează agenţia de presă Xinhua, citată de Agerpres.
Noul studiu, publicat recent în revista Paleobiology, a fost realizat de cercetători de la Universitatea Chineză de Ştiinţe Geologice (CUG) din Wuhan, Institutul de Paleontologie a Vertebratelor şi de Paleoantropologie din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe, Universitatea George Washington din capitala americană şi de la alte instituţii de cercetări ştiinţifice.
Dinozaurii cu coarne (subordinul Ceratopsia) au fost un grup de dinozauri erbivori care au trăit în Jurasic şi Cretacic. Ceratopsienii timpurii erau dinozauri mici şi bipezi, cu lungimi cuprinse între unu şi doi metri. De-a lungul a milioane de ani, ei au evoluat şi au devenit o specie masivă şi patrupedă, precum Triceratops, care a avea lungimea de nouă metri. Modificările fizice şi neurologice care au însoţit această creştere în dimensiuni i-au intrigat de multă vreme pe oamenii de ştiinţă.
Examinând morfologia cavităţilor craniene ale dinozaurilor ceratopsieni timpurii, cercetătorii au propus o nouă perspectivă asupra comportamentului acestor vieţuitoare străvechi.
În locul metodei tradiţionale de realizare a unui mulaj fizic după cavitatea craniană folosind materiale precum răşina, autorii studiului au folosit tomografia computerizată pentru a scana craniile de dinozaur şi pentru a construi modele digitale ale cavităţilor lor craniene. Ei au analizat astfel în detaliu structurile craniene de la trei ceratopsieni care s-au desprins timpuriu din ordinul lor: Yinlong din Jurasicul Târziu şi Liaoceratops şi Psittacorsaurus din Cretacicul Timpuriu.
Oamenii de ştiinţă au dedus din acele trăsături, precum atenuarea canalelor semicirculare şi înălţarea canalului semicircular anterior, că ceratopsienii timpurii aveau simţuri mai ascuţite de auz şi de miros în comparaţie cu omologii lor ulteriori şi mai mari.
Totodată, ei au descoperit că dinozaurii cu coarne timpurii aveau volume relativ mari ale creierului, chiar mai mari decât ale majorităţii reptilelor existente.
„Aceste descoperiri sunt interesante”, a declarat Han Fenglu, profesor asociat la CUG, încercând să descifreze motivul pentru care funcţiile unor organe s-au deteriorat pe parcursul evoluţiei ceratopsienilor.
„Cel mai probabil, are legătură cu creşterea masei lor corporale”, a spus el, explicând că ceratopsienii mai mici se bazau pe simţuri ascuţite pentru a scăpa de prădători, în timp ce speciile mai mari, înzestrate cu o masă corporală substanţială şi coarne osoase cu rol defensiv, depindeau probabil mai puţin de acuitatea senzorială pentru a supravieţui.
Studiul oferă, de asemenea, informaţii valoroase cu privire la principiile mai largi ale evoluţiei biologice, a adăugat Han Fenglu.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.