DIOR, acuzat că a copiat modelul unei fuste dintr-o ținută populară chinezească, veche de secole / Mai multe organizații din China boicotează magazinele acestui brand de lux
DIOR se confruntă cu un amplu scandal, după ce reprezentanți din industria modei din China au lansat acuzația că brandul de lux și-ar fi însușit modelul unei fuste din vechea cultură chinezească.
Fusta plisată din lână și mohair (foto sus) – lansată de DIOR în colecția 2022 – este comparată cu un articol vestimentar istoric chinezesc cunoscut sub numele de „mamianqun”, sau „fusta cu față de cal”, în ciuda faptului că a fost descrisă de casa de modă franceză ca fiind o „siluetă Dior emblematică”, relatează CNN.
Utilizatorii chinezi de pe rețelele de socializare – și protestatarii din fața unuia dintre magazinele din Paris ale mărcii – susțin că fusta DIOR de 3.800 de dolari este inspirată de îmbrăcămintea tradițională chinezească veche de secole (foto jos).
Controversa a început la începutul acestei luni, internauții chinezi și mass-media de stat acuzând brandul DIOR că nu recunoaște presupusa inspirație din spatele designului său. Un editorial recent din ziarul oficial al Partidului Comunist, People’s Daily, a afirmat că Dior a prezentat în mod „nerușinat” fusta ca fiind o creație originală, descriind indignarea din mass-media socială ca fiind „complet de înțeles”.
Fustele cu față de cal datează din timpul dinastiei Song, care a început acum mai bine de 1.000 de ani, deși au fost popularizate în rândul femeilor în timpul ultimelor dinastii Ming și Qing. Designul prezintă părți laterale plisate și deschideri atât în față, cât și în spate, ceea ce face ca hainele să fie potrivite pentru călărie.
Fustele sunt adesea purtate de membrii subculturii „Hanfu” din China, aflată în creștere, alături de alte ținute asemănătoare cu hainele purtate în mod tradițional de chinezii de etnie majoritară Han înainte de dinastia Qing. Eticheta chineză care subminează stereotipurile masculine pentru o „generație cu genul fluid”.
Fusta Dior face parte din colecția sa de toamnă 2022, pe care brandul a descris-o ca fiind o „explorare fascinantă a trecutului, prezentului și viitorului”.
Articolul nu mai este disponibil pentru achiziționare pe site-ul casei de modă.
Potrivit Global Times, care a vorbit cu mai mulți dintre protestatari, viitoarele demonstrații sunt planificate de studenții chinezi din străinătate la Londra și New York.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii