G4Media.ro

Diplomația ostaticilor: Budapesta șantajează Bruxelles-ul pentru a primi fonduri europene de miliarde…

Sursa foto: European Council

Diplomația ostaticilor: Budapesta șantajează Bruxelles-ul pentru a primi fonduri europene de miliarde de euro

Viktor Orbán a luat UE ostatică, cerând, în esență, miliarde de euro în schimbul ridicării vetourilor pe care le-a ridicat în toate domeniile, de la ajutorul acordat Ucrainei la un acord global privind impozitul pe profit, scrie politico.eu.

Miliardele sunt, potrivit liderului ungar, fonduri UE pe care țara sa le merită în calitate de membru al UE. Dar Bruxelles-ul le-a reținut din cauza îngrijorărilor legate de erodarea valorilor democratice și insistă ca Ungaria să facă mai întâi o serie de reforme.

Acum, cele două părți se îndreaptă spre un acord: Se așteaptă ca UE să deblocheze în curând banii, după ce Ungaria a promis că va adopta un set de reforme. Liderii UE insistă asupra faptului că aceste revizuiri vor inversa normele democratice în declin ale țării și vor proteja mai bine banii blocului comunitar împotriva corupției. Budapesta insistă că este sinceră în ceea ce privește îndeplinirea promisiunii sale.

Un factor important care a condus negocierile spre o concluzie a rămas nespus: Orbán a blocat unele dintre cele mai presante inițiative ale UE, inclusiv un pachet de ajutor urgent de 18 miliarde de euro pentru Ucraina și un acord la nivel mondial pentru stabilirea unei cote minime de impozitare a societăților comerciale. Gambitul său? Să determine Bruxelles-ul să predea Budapestei banii UE.

„Acesta este un șantaj pur și simplu”, a declarat un diplomat al UE.

Miza este mare. Într-un scenariu fără acord, Bruxelles-ul riscă să nu poată livra ajutorul promis Kievului dar și acordul fiscal global pe care l-a susținut. De asemenea, oficialii UE nu vor să împingă economia în dificultate a Ungariei în pragul prăpastiei – și nu vor să fie văzuți ca adâncind diviziunile în timp ce războiul face ravagii în apropiere.

Miniștrii afacerilor europene vor discuta vineri, în cadrul unei reuniuni la Bruxelles, despre problemele legate de statul de drept din Ungaria, iar colegii lor de la finanțe vor avea un cuvânt de spus în mod oficial cu privire la deblocarea banilor pe 6 decembrie. Însă rezultatul final pare deja pregătit.

„Au dat șah-mat”, a declarat un diplomat al UE.

Punctul de fierbere

Bruxelles și Budapesta sunt în dezacord de ani de zile în ceea ce privește regresul democratic al Ungariei. Dar perspectiva pierderii accesului la miliardele de euro ale UE a dus la punctul de fierbere al luptei.

Comisia Europeană, brațul executiv al UE, dorește ca guvernul lui Orbán să consolideze independența sistemului judiciar și să îmbunătățească eforturile de combatere a corupției și a încercat să obțină concesii prin reținerea a 5,8 miliarde de euro din fondurile de redresare în caz de pandemie și prin amenințarea de a tăia 7,5 miliarde de euro din fondurile obișnuite ale UE. După luni întregi de rezistență, Ungaria s-a așezat la masa negocierilor, incapabilă să piardă colacul de salvare pe care îl reprezintă banii UE, în contextul unei economii aflate în dificultate.

Iar termenele limită se apropie în ambele lupte.

Bruxelles-ul nu mai are mult timp pentru a aproba cota Ungariei din fondurile de redresare și se așteaptă să ia o decizie până la sfârșitul lunii. Între timp, Orbán se confruntă cu un termen limită sâmbătă pentru a se conforma celor 17 reforme promise, în caz contrar riscând să piardă o parte sau întreaga sumă de 7,5 miliarde de euro.

Se pregătește o înțelegere la pachet, Budapesta urmând să aibă acces la banii post-Covid doar după ce va finaliza reformele promise, pe care Comisia le va prezenta ca fiind un pas înainte.

„Am reușit să convingem guvernul ungar să consolideze independența sistemului judiciar”, a declarat un oficial UE. „Acesta nu este sfârșitul negocierilor, dar este un pas important”.

Ca parte a compromisului politic emergent, este probabil să se renunțe, de asemenea, la suspendarea propusă de 7,5 miliarde de euro – deși Comisia nu și-a definitivat încă poziția și a subliniat că procesul ar putea fi reluat în cele din urmă dacă reformele anticorupție nu vor avea un impact.

Cu toate acestea, victoria așteptată a lui Orbán vine cu riscuri pentru liderul maghiar. Comportamentul obstrucționist al Budapestei a făcut ca Ungaria să fie mai izolată ca niciodată pe scena europeană, iar încrederea Bruxelles-ului în guvernul maghiar este la un nivel minim istoric.

Între timp, militanții anticorupție spun că reformele lui Orbán sunt insuficiente. Cariera premierului, spun criticii, depinde în mare măsură de distribuirea fondurilor UE și de stat către aliați, ceea ce face puțin probabil să implementeze reforme semnificative care să pună în pericol sistemul său de patronaj. În plus, experții spun că reformele judiciare planificate reprezintă pur și simplu „prea puțin și prea târziu”. Aceasta înseamnă că s-ar putea să ne aștepte mai multe lupte financiare cu UE.

Există riscuri politice similare pentru liderii UE. De ani de zile, personalități precum președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, s-au angajat să adopte o poziție mai dură față de cei care nu respectă statul de drept. Distribuirea de miliarde de euro în ciuda obiecțiilor Parlamentului European și ale grupurilor societății civile nu va convinge probabil că se va ține de cuvânt.

Sub presiunea timpului

Comisia trebuie să aprobe planul de redresare al Ungariei până la sfârșitul lunii noiembrie, pentru a lăsa suficient timp țărilor UE să aprobe și să finalizeze acordul cu Budapesta până la sfârșitul anului. Acesta este un termen-limită greu de respectat, după care Ungaria ar pierde 70% din subvențiile de 5,8 miliarde de euro.

O decizie a colegiului comisarilor, organismul colectiv de luare a deciziilor al Comisiei, a fost amânată de săptămâni întregi, dar în prezent este programată pentru 30 noiembrie, potrivit oficialilor UE.

În aceeași zi, se așteaptă ca executivul european să prezinte evaluarea sa privind respectarea de către Budapesta a celor 17 angajamente de reformă pe care trebuie să le îndeplinească pentru a garanta accesul la fonduri UE în valoare de 7,5 miliarde de euro. .

„Sperăm că Comisia Europeană se va concentra pe fapte și nu pe opinii politice și că va evalua procesul de implementare la valoarea nominală și sperăm cu adevărat că va prevala un scenariu optimist”, a declarat joi pentru POLITICO Tibor Navracsics, ministrul ungar al dezvoltării regionale responsabil cu fondurile UE.

Parlamentul European a împins Comisia să desfășoare mecanismul său de stat de drept împotriva Ungariei, eurodeputații scriind într-o evaluare că Orbán a îndeplinit până acum doar o mână de condiții din cele 17. Acesta a susținut că Bruxelles-ul nu ar trebui să renunțe la această pârghie împotriva lui Orbán.

„Dacă Comisia îi eliberează banii lui Viktor Orbán, Ursula von der Leyen va fi personal responsabilă pentru transformarea Ungariei într-o mlaștină a corupției”, a declarat joi Moritz Körner, un eurodeputat german din grupul liberal Renew Europe.

Un posibil rezultat este că Comisia va propune reținerea unor fonduri europene de la Ungaria, dar nu a întregii sume de 7,5 miliarde de euro. Apoi, va pasa mingea către țările UE, care au termen până la 19 decembrie pentru a decide dacă să sancționeze Ungaria sau să o lase în pace – o decizie care ar necesita o așa-numită majoritate calificată, care să cuprindă cel puțin 55 la sută din țările UE și 65 la sută din populația blocului.

Țări precum Olanda și Danemarca au cerut insistent Comisiei să se pronunțe într-un fel sau altul cu privire la cele 7,5 miliarde de euro, insistând ca aceasta să furnizeze o „evaluare actualizată a riscurilor” la scurt timp după termenul limită de 19 noiembrie.

Efectul domino

Momentul adevărului este stabilit pentru 6 decembrie, când toate cele patru elemente se află pe ordinea de zi a unei reuniuni a miniștrilor de finanțe din UE.

O majoritate a țărilor UE va trebui să sprijine planul de redresare al Ungariei, permițându-i astfel să primească subvenții în valoare de 5,8 miliarde de euro. De asemenea, acestea vor decide dacă vor reține sau nu fondurile obișnuite ale UE de la Budapesta.

În aceeași zi, miniștrii vor trebui să susțină în unanimitate pachetul de ajutor pentru Ucraina, în valoare de 18 miliarde de euro, și normele UE de punere în aplicare a unui acord global privind impozitul pe profit, cele două dosare pe care Orbán le-a ținut ostatice.

Ordinea de zi a reuniunii va fi esențială pentru a se asigura că toate piesele vor fi puse în ordine.

„Este ca un joc de domino”, a declarat un diplomat al UE. „Funcționează doar dacă toate piesele sunt aliniate exact cum trebuie”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Nu văd de ce sunt surprinși diplomații de la UE de jocul Budapestei.

  2. Cititi putina Istorie. Atilla Hunul a santajat Roma ani de zile si a primit sute de kg de aur pentru a nu ataca Cetatea Eterna. Pana la urma s-au facut praf si pulbere si unii si altii dar cine vrea poate sa traga invataminte din situatii similare.

    • @ Istvan – Hai sa fim seriosi, hunul Atilla n-are nicio legatura cu neamurile ungrice din care se trag maghiarii! Arpad n-are nicio legatura cu Atilla, neamurile ungice au venit la aproape 500 de ani dupa ce s-au stins hunii

    • *ugrice, pardon

    • Nu Roma, ci Constantinopolul 😉

  3. Cu ce ii are Orban la mana pe toti Bruxelezii de i se permite asa ceva? Deja sfideaza orice norma de respect international!

    • Pt ce sunteți împotrivă lui Orban că sprijin aderareaRomâniei în spațiul Schengen .Desigur sunteți de acord să îi acorde un sprijin financiar Ucrainei care nu este nici inU.E.Ungaria a construit un gard să oprească pe emigranți care a costat mi euro ca să apere occidentul. Bravo înseamnă că sunteți șovin.