Diplomații ruși continuă să spioneze instituțiile UE la Bruxelles
Misiunea diplomatică a Rusiei pe lângă UE este condusă de Kiril Logvinov, pe care contrainformațiile belgiene îl suspectează că îndeplinește funcții de informații externe rusești la Bruxelles. În ciuda acestui fapt, Comisia Europeană a refuzat până în prezent să îl expulzeze pe Logvinov sau pe alți „diplomați” suspectați de spionaj, arată o investigație realizată de mai multe publicații europene și publicată de VSquare.
După invazia pe scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei, la 18 martie 2022, președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că diplomaților ruși și belaruși din Bruxelles li s-a interzis accesul în Parlamentul European. „Nu există loc în Casa Democrației pentru cei care vor să distrugă ordinea democratică”, a declarat Metsola. De atunci, diplomații ruși delegați la UE nu au putut să-și îndeplinească în mod corespunzător sarcinile oficiale. Contactele cu instituțiile europene sunt în continuare pur tehnice, menite doar să rezolve chestiuni practice pentru corpul diplomatic rus la Bruxelles și UE la Moscova.
Mai mult, două săptămâni mai târziu, la 5 aprilie 2022, 19 diplomați din cadrul misiunii ruse la UE au fost declarați persona non grata și expulzați din țară. Acești diplomați lucrau, în realitate, probabil ca ofițeri de informații sub acoperire.
La scurt timp după atacul Rusiei asupra Ucrainei, Serviciul belgian de securitate de stat (VSSE) a împărtășit informații cu Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) în care identifica anumiți diplomați ruși ca fiind spioni, împreună cu detalii despre activitățile lor ostile. La momentul respectiv, țările occidentale au expulzat sute de diplomați ruși, mulți dintre aceștia fiind considerați de către agențiile lor de informații respective ca acționând ca agenți de informații ruși.
UE a părut, de asemenea, să fie de acord cu expulzările. În culise, însă, au ales să nu sancționeze fiecare spion rus sub acoperire diplomatică ale cărui nume le-au fost transmise de autoritățile belgiene. Întrucât reprezentanța rusă pe lângă UE se află pe teritoriul belgian, atribuțiile de contraspionaj sunt îndeplinite de autoritățile belgiene, dar numai Comisia Europeană și SEAE pot decide expulzarea.
Prin urmare, mai mulți diplomați ruși care lucrează încă la Bruxelles își pot desfășura activitățile clandestine de spionaj și influență, arată o investigație internațională realizată de VSquare și partenerii – De Tijd (Belgia), Paper Trail Media și Der Spiegel (Germania), Expressen (Suedia), Delfi Estonia, LRT (Lituania), Frontstory.pl, ICJK.sk și Centrul de Dosare din Londra.
Una dintre persoanele care încă operează la Bruxelles și care este suspectată a fi spion rus este diplomatul de top al misiunii permanente, Kirill Logvinov. Investigația a mai arătat că, în timp ce guvernul belgian și VSSE doreau să ia măsuri mai decisive, Comisia Europeană și SEAE păreau să prefere o abordare mai blândă.
Guvernul Belgiei a introdus propria interdicție asupra diplomaților de la Ambasada Rusiei în Belgia – care este separată de Reprezentanța permanentă a Rusiei pe lângă UE – prin expulzarea a 21 de diplomați la 29 martie 2022. Cu toate acestea, ei nu aveau autoritatea de a decide ce ar trebui făcut cu reprezentanța permanentă.
Ministrul belgian al justiției, Vincent Van Quickenborne, într-un răspuns scurt la cererea de comentarii de vinerea trecută, a spus doar că „acreditarea diplomaților la Reprezentanța permanentă pe lângă UE este decisă de Comisia Europeană, nu de guvernul belgian”. (În aceeași seară, Van Quickenborne și-a anunțat demisia ca urmare a eșecului Belgiei de a preveni un atac terorist la Bruxelles, în urma căruia au fost uciși doi suporteri suedezi de fotbal).
Nu e clar de ce Comisia Europeană a decis să mențină acreditarea diplomatică a lui Logvinov. În vara anului trecut, Comisia a primit chiar o solicitare din partea a doi eurodeputați care au declarat că una dintre sarcinile lui Kirill Logvinov a fost să se infiltreze în cercul vicepreședintelui Comisiei, Valdis Dombrovskis din Letonia. „Acesta a fost motivul pentru care ne-a atras atenția”, a declarat unul dintre eurodeputați, Petras Auštrevičius din Lituania, subliniind că Dombrovskis „este, de asemenea, responsabil de sprijinul macrofinanciar pentru Ucraina”.
În timp ce eurodeputații așteptau un răspuns, Logvinov a devenit șeful interimar al misiunii ruse.
Răspunsul Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate Josep Borrell a întârziat, sosind abia după mai bine de două luni în loc de una, a reamintit Auštrevičius. „Comisia Europeană a aplicat măsuri de evaluare a amenințării în mod consecvent”, a răspuns în cele din urmă Borell, adăugând că detectarea, descurajarea și reacția la activitățile de informații rusești „a fost întotdeauna o prioritate ridicată pentru Comisie”.
Pe lângă organizarea de evenimente publice, diplomații ruși continuă să desfășoare și activități clandestine în culise. De exemplu, ofițerii de informații ruși rămași la Bruxelles ar putea continua să lucreze împreună cu colegii lor din Belarus care nu au fost expulzați.
Ambasada Belarusului la Bruxelles găzduiește încă mai mulți ofițeri de informații atât de la serviciul de securitate de stat KDB, cât și de la serviciul de informații militare din Belarus, potrivit unor surse belgiene cu cunoștințe în probleme de securitate națională. Diplomații spioni din Belarus au fost și ei foarte activi în recrutarea surselor în ultimii ani. Pe lângă monitorizarea diasporei belaruse din Belgia, aceștia se concentrează pe instituțiile europene și pe politica UE.
Ministerul de Externe al Belgiei nu a dezvăluit ce diplomați ruși mai lucrează astăzi la Bruxelles. Cu toate acestea, ancheta #ESPIOMATS a reușit să identifice mai mulți ofițeri sub acoperire de informații în afară de Logvinov care lucrează la Misiunea Rusă a UE. Pe site-ul misiunii permanente ruse nu mai există o listă de nume pe pagina web „personal diplomatic” . A fost îndepărtat după invazia pe scară largă a Ucrainei. Dar cu instrumentul Wayback Machine, ziariștii au putut afla în continuare ce diplomați ruși au activat aici până la invazie și care nu au fost expulzați în aprilie 2022.
O versiune anterioară, încă păstrată, din 4 februarie 2022, conținea 61 de nume. De exemplu, Dimitri Vishnyakov, un consilier în vârstă de 42 de ani al Misiunii UE a Rusiei, care era responsabil de „afaceri administrative”, a primit pregătire la academia serviciului rus de securitate FSB din 1998 până în 2003. La acea academie, rușii sunt instruiți să lucreze ca ofițeri de informații fie în FSB, fie în alt serviciu de informații.
Un alt diplomat rus în vârstă de 42 de ani, Dimitri Golovenkin, care este al doilea secretar responsabil cu afacerile comerciale, pare să fi dat sediului serviciului militar de informații GRU drept adresa sa de domiciliu în Rusia.
Un document secret pe care VSSE l-a furnizat guvernului belgian în martie anul trecut, obținut de publicația belgiană De Tijd, indică faptul că Serviciul Belgian de Securitate a Statului știa deja multe despre activitățile ilegale ale diplomaților ruși. De exemplu, conform documentului, unul dintre consilierii expulzați, Aleksandr S., ar fi avut contacte frecvente cu alți ofițeri de informații ruși și a încercat, de asemenea, să recruteze surse umane în Belgia. Un alt diplomat expulzat, Anton A., a cărui legătură cu SVR a fost confirmată cu jurnaliştii care lucrau la #ESPIOMATS de către diverse agenţii de informaţii europene, colecta informaţii despre economie, energie şi ştiinţă la Bruxelles.
Potrivit diverselor agenții europene de informații, atașatul Andrey Z. a lucrat pentru departamentul tehnic al SVR. Fostul prim-secretar al misiunii ruse, Timur A., ar fi adunat informații politice pentru SVR la Bruxelles. Consilierul Alexey C. și secretarii secundi Nikolay K. și Aleksandr Z. au adunat, de asemenea, informații politice pentru SVR până la eventuala expulzare.
Citește tot articolul pe VSquare
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank