G4Media.ro

UPDATE: Direcția de Sănătate Publică contrazice Apa Nova: Clor peste limitele stabilite…

UPDATE: Direcția de Sănătate Publică contrazice Apa Nova: Clor peste limitele stabilite de lege, recomandă locuitorilor să nu folosească apa pentru băut, prepararea hranei sau în igiena personală

Direcția pentru Sănătate Publică a Bucureștiului (DSP) recomandă locuitorilor Capitalei să nu utilizeze apa de la robinet pentru băut, igiena personală sau gătit după ce rezultatele preliminare ale testelor au demonstrat valori ale concentrației de clor peste limitele legale, potrivit unui comunicat al instituției făcut public miercuri seară. DSP arată că ”rezultatele partiale nu reprezinta un  motiv de ingrijorare a populatiei privind posibilele efecte ale consumului de apa din reteaua publica de distributie”, dar recomandă utilizarea apei îmbuteliate. Rezultatele DSP contrazic comunicatul oficial al companiei de apă Apa Nova, care susținuse miercuri după-amiază că apa conține clor în limitele legale.

UPDATE: Apa Nova a revenit cu precizări, acuzând Administrația Națională Apele Române că nu a informat în legătură cu poluarea cu amoniu pe râul Argeș.

Comunicatul Apa Nova:

„Administrația Națională Apele Române, autoritatea care asigură la nivel național administrarea apelor de suprafață și care furnizează apa brută pentru tratarea în scopul potabilizării pentru Apa Nova, nu a făcut nicio informare cu privire la poluarea cu amoniu pe râul Argeș. Din preocuparea continuă a companiei pentru calitatea serviciilor oferite, Apa Nova a informat cu o zi înainte, proactiv, administrația Apele Române în legătură cu această situație.

În mod simultan, producătorul și furnizorul de apă potabilă pentru municipiul București a monitorizat continuu parametrii de calitate a apei potabile și a întreprins toate măsurile tehnice necesare pentru a menține în limite parametrii apei potabile“.

Problema a fost remarcată miercuri dimineață de cetățeni din sectoarele 5 și 6 ale Bucureștiului. În cursul zilei de miercuri a devenit viral un mesaj pe WhatsApp care susținea că ”Apa Nova a informat ca, in urma unui incident (nu a mentionat de ce tip, chimic sau biologic) au fost nevoiti sa foloseasca cea mai mare cantitate de clor permisa de lege si m-a sfatuit SA NU DAM COPIILOR APA DE LA ROBINET si sa nu gatim cu ea in urmatoarele 48 de ore!”.

Nota redacției: G4Media.ro a susținut într-o primă versiune a acestui articol că este vorba despre un mesaj fals, dată fiind dezmințirea venită de la compania Apa Nova. Am rectificat articolul după ce mai mulți cititori ne-au semnalat că problema există, iar DSP a publicat rezultatele preliminare ale analizelor. Ne cerem scuze pentru eroarea de documentare.

Comunicatul integral al Direcției pentru Sănătate Publică:

Avertizare privind calitatea apei potabile in Capitala

Distribuitorul de apa potabila pentru Bucuresti  a utilizat pentru tratarea apei o cantitate mare de clor, necesara in conditiile in care in cursul zilei de 29 ianuarie 2019 s-a produs o poluare cu amoniu pe raul Arges, in urma topirii masive de zapada.

Ca urmare a acestui fapt, in cursul zilei de 30 ianuarie 2019, au fost primite la Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti( DSPMB) mai multe sesizari privind calitatea apei potabile de la locuitorii  din sectoarele 5 si 6 din Capitala. In urma sesizarilor, personalul de specialitate DSPMB a recoltat mai multe probe din reteaua de apa potabila in cele doua sectoare.

Rezultatele preliminare ale probelor de laborator au relevat faptul ca, in toate cele 5 puncte de recoltare,  valorile determinate pentru clorul liber rezidual și clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislația în vigoare.

Conform specialistilor INSP in domeniul apei potabile, rezultatele partiale nu reprezinta un  motiv de ingrijorare a populatiei privind posibilele efecte ale consumului de apa din reteaua publica de distributie. Conform ghidurilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a fost dovedit faptul ca in cazul consumului de apa hiperclorinata, masura aplicata in acest moment de operatorul de apa, nu exista riscul de aparitie a unor efecte acute sau cronice asupra sanatatii. Aceeasi sursa  informeaza ca valoarea crescuta cu peste 0,5 mg la litru a clorului determina doar aparitia disconfortului organoleptic, adica percepere gust modificat si miros si nu exista alte efecte pe termen lung.

Cu toate acestea,  pana la obtinerea rezultatelor finale ale probelor prelevate,  specialistii recomanda  locuitorilor Capitalei ca apa din reteaua publica sa nu fie folosita  pentru baut, prepararea hranei  sau în igiena personală. Acestia recomanda utilizarea apei îmbuteliate, apă potabilă din surse (foraje) autorizate sanitar sau fântâni publice la care este afișată înscrierea ,,apa este bună de băut.

De asemenea, menționăm că DSPMB analizează zilnic probe de apă din rețeaua publică sau de la stațiile de tratare pentru parametrii microbiologici,  dezinfectantul rezidual (clor rezidual liber) și clorul total. Din cele 10 probe de apă prelevate in data de 30 ianuarie 2019 din punctele fixe de recoltă din sectorul 3 București, 9 dintre ele  au fost conforme  pentru clorul rezidual liber, iar una dintre ele a prezentat clor rezidual sub limita de detecție. Parametrii microbiologici sunt în lucru, rezultatele fiind finalizate in 48 de ore de la recoltare.

Conținutul integral al mesajului devenit viral pe WhatsApp: ”Apa Nova a informat ca, in urma unui incident (nu a mentionat de ce tip, chimic sau biologic) au fost nevoiti sa foloseasca cea mai mare cantitate de clor permisa de lege si m-a sfatuit SA NU DAM COPIILOR APA DE LA ROBINET si sa nu gatim cu ea in urmatoarele 48 de ore! „Avertizarea este valabila pentru tot Bucurestiul asa ca puteti sa ii informati si pe cei apropiati si pe cei mai putin apropiati.
https://www.apanovabucuresti.ro/en/news/informare-30-ianuarie-2019/”.

Comunicatul oficial al Apa Nova:

”Ca urmare a topirii bruște a depunerilor de gheață și zăpadă, cu efect de spălare a suprafețelor atinse, s-a produs o încărcare mai mare a râurilor Argeș și Dâmbovița. Deprecierea temporară a calității apei râurilor a fost compensată prin măsuri de tratare. Niciun parametru de calitate al apei potabile produse nu a depășit limita legală.
În plus, pe lângă monitorizarea online (continuă 24h/24) în puncte strategice ale sistemului de alimentare cu apă potabilă, se efectuează zilnic analize de probe prelevate din rețea. Rezultatele nu indică depășiri ale valorilor parametrilor de calitate a apei potabile. Ultimele analize au fost efectuate astăzi, 30 ianuarie 2019.
Efectul mirosului de clor rezidual resimțit de consumatori este în scădere încă din data de 29.01.2019 și va dispărea în după amiaza zilei de astăzi”.

Foto: Stație de epurare Apa Nova

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. comunicatul are mai multa credibilitate decat postarea infractorului mustacios legata de banii pentru primarii

  2. Nu este fake news. Locuiesc in Drumul Taberei. Ieri si azi dimineata (…sunt la serviciu, deci nu stiu daca mai este cazul acum, seara) nu am putut nici macar sa ma spal pe maini. Este un miros extrem de puternic, chimic (clorul doar incearca sa-l acopere, insa fara succes). Am pretentii de la g4media sa verifice bine situatia inainte sa publice o asemenea stire. Si rusine celor de la Apa Nova ca mint in asemenea hal!

  3. Ești afară. Afară plouă. Te uiți pe telefon și spune că nu plouă. Tragi un semnal de alarmă în bula ta de WhatsApp precum că ai primit un fake news de la realitate !

    • „Apa Nova a remis redacției G4Media.ro un comunicat în care arată că într-adevăr în ultimele zile mirosul de clor al apei din Sectorul 6 al Bucureștiului a fost mai pronunțat… apa venită la stația de tratare Preciziei a trebuit să fie tratată cu mai mult clor, iar mirosul nu s-a disipat în totalitate ..”
      Cum ți se pare comunicatul? Faptul că au folosit mai mult clor e sau nu fake? Daca ai avea copii ai avea încredere să o folosești, daca ei recunosc că au folosit mai mult clor?? Mai ales daca ai avea un copil alergic și cu probleme de sănătate???

    • O ocazie foarte bună pentru troli precum liță să „demonstreze” că ce scrie g4media nu corespunde realității, că mafioții de la PSD-ALDE nu comit infracțiuni, că rețeaua de interlopi care încearcă acapararea statului nu modifică legile pentru a putea fura nestingheriți, că Dragnea nu e un condamnat penal iarTăriceanu un inculpat penal. Trolisme de doi bani, mai ales că totul chiar a pornit de la un fake.

  4. Dragnea e de vina cu teroristii din capul a lui

  5. Mirosul de clor este în scădere..deci, e sau nu clorai.milt că de obicei???
    Să înțeleg că a fost tratată, nu mai are bacterii și că, clorul este buvabil, să îl dăm copiilor fara probleme, nu??…
    De ce as da copiilor apa daca miroase a clor???

  6. Serios g4media? nu moderati comentarii postate de Asistat & co, dar in schimb nu postati un comentariu al unei persoane care afirma ca a trait pe propria piele, la propriu, o minciuna a unei companii publice care ar avea toate motivele sa minta?

    • Ok, scuze, vad ca in final comentariul a fost postat…. Si ca sa aveti o idee despre ce miros era vorba, va relatez ce s-a intamplat ieri cand am venit de la serviciu: la un moment dat eu eram in sufragerie, iar sotia spala vasele in bucatarie. Simtind un miros intepator, am alergat in bucatarie si am scos repede incarcatorul de la telefon din priza crezand ca urmeaza sa ia foc. incarcatorul nu era bineinteles fierbinte, insa s-a simtit exact acelasi tip de miros ca atunci cand se supraincalzeste o priza, sau cand se topeste un cablu. Deci un miros intepator chimic, nu de clor.

  7. Trebuie verificat PH-ul. Poate au tratat cu hipoclorit daca are miros soda.

  8. Asta-i bună! Sa nu ne mai spălăm?! Ete fleoșc! Da’, când facem baie in Dunăre sau diverse mări?! Unde se scurge apa cu de „toate”?!

    • Si-nca ceva: pe toate celelalte surse comunicatul adaugă:”..daca simt miros puternic de clor”! Voi de ce nu spuneți asta?

  9. Da’ parcă ……preabucurosul, pardon , prea fericitul Daniel, sfințise toate apele din București,…….!!!!!!!, pe la apanova nu a trecut???????
    Poate le-a mai rămas ” credincioșilor” ceva apa sfințită de la Bobotează.
    Înmulțiți-o.
    Turnați putina apa sfințită și consumați cu încredere.
    Sunt sigur că va scadea numărul votanților ….. de-a stânga domnului.