Directivă Uniunea Europeană: Minim 18% din mașinile achiziționate de autoritățile publice din România până în 2025 trebuie să fie automobile electrice/ Proiect de lege inițiat concomitent de Tăriceanu: Cota stabilită de președintele Senatului este de minim 10%
Într-o directivă inițiată de Comisia Europeană și aprobată de Parlamentul European, dar care încă nu este în vigoare, privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon, Uniunea Europeană stabilește o serie de cote minime pentru statele membre în vederea înlocuirii automobilelor actuale deținute de autoritățile publice cu automobile electrice. Aceste cote variază în funcție de țară, statul român având ca țintă ca până în 2025, minim 18% din mașinile achiziționate să fie autoturisme electrice.
În același timp, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului României, a depus un proiect de lege prin care propune introducerea obligației pentru ministere și pentru administrația publică locală ca cel puțin 10% din totalul autoturismelor achiziționate în fiecare an să fie autoturisme electrice. Cota propusă de Tăriceanu este mult mai mică decât cota propusă de Uniunea Europeană prin directiva 33/2009, modificată în 2019.
Inițiativa legislativă a lui Tăriceanu propune modificarea OUG 80/2000 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice.
În proiectul de lege inițiat de președintele ALDE, se arată: „La data intrării în vigoare a prezentei legi se introduce obligativitatea pentru toate entitățile prevăzute în prezenta ordonanță, care achiziționează mai mult de 10 autoturisme anual, ca un procent de minimum 10% din totalul acestora să fie autoturisme electrice, al căror preț unitar nu poate depăși suma de 35.000 euro, inclusiv TVA”.
În expunerea de motive care însoțește proiectul de lege inițiat de președintele Senatului se precizează: „Completările pe care această inițiativă le avansează la Ordonanța Guvernului nr. 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autoritățile administrației publice și instituțiile publice, aprobată prin Legea nr. 242 din 2002 publice au ca scop stimularea ministerelor, a celorlalte organe de specialitate ale administrațiilor publice centrale și a instituțiilor publice din subordinea acestora, precum și a consiliilor locale și județene de a folosi și autoturisme acționate electric”.
Directiva Comisiei Europene a fost emisă în 2009 și modificată la începutul acestui an, fiind parte a strategiei Uniunii Europene pentru protecția mediului. Deja mai multe state occidentale, printre care Germania sau Suedia, au investit masiv în ultimii ani în industria de producătoare de mașini electrice și au făcut pași importanți în direcția înlocuirii mașinilor care folosesc carburanți tradiționali cu autoturismele electrice.
Noile cote negociate de Comisie cu Parlamentul European încă nu au intrat în vigoare. Cotele stabilite de Uniunea Europeană variază în funcție de țară. Cele mai mari cote sunt alocate principalelor state occidentale, printre care Luxemburg, Suedia, Finlanda, Germania, Olanda, Austria și Italia. Cotele lor sunt de 38,5 până în 2025. La polul opus se află România și Bulgaria ale căror cote sunt de 18,7% și, respectiv, 17,6%.
Sursă foto: Pexels.com
NOTĂ Robert Ciobanu este bursier al Fundației Konrad Adenauer în parteneriat cu G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii