G4Media.ro

Directoarea Administrației Parcului Văcărești răspunde acuzațiilor asociației: Demontăm foișoarele pentru că sunt…

Sursa foto: Facebook/ Parcul Natural Văcărești

Directoarea Administrației Parcului Văcărești răspunde acuzațiilor asociației: Demontăm foișoarele pentru că sunt putrezite, nu mai sunt sigure pentru vizitatori / Planul de management trebuie realizat de experți acreditați

Directorul Administraţiei Parcul Natural Văcăreşti, Ştefania Simion, declară că decizia demontării foişoarelor din parc a fost luată deoarece acestea au început să putrezească şi nu mai erau sigure, motiv pentru care vor fi înlocuite.

Precizările vin după ce Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti a transmis că renunţă la colaborarea cu Primăria Municipiului Bucureşti, reproşând faptul că Administraţia „demolează infrastructura” de vizitare a parcului, dar nu asigură pază corespunzătoare a zonei. Alte nemulţumiri au fost legate de faptul că Administraţia Parcului „a refuzat constant să folosească studiile şi datele” obţinute de Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti în 10 ani de activitate.

„Cu privire la demontarea foişoarelor, ele, acum, nu prezintă siguranţă pentru utilizatori. Atunci când au fost montate de către asociaţie – nu ştim când, în 2016-2017 aproximativ, pentru că asociaţia nu ne-a răspuns la această întrebare – probabil că ele au fost OK din punct de vedere al siguranţei. La momentul de faţă nu mai sunt, pentru că sunt putrezite. O instalaţie de lemn putrezeşte şi nu mai ai ce să repari la ea. În plus, noi nu putem să le reparăm la momentul de faţă, pentru că nu sunt ale noastre, nu sunt pe gestiunea noastră. Intrăm la alte infracţiuni… O să le demolăm şi o să instalăm altele noi, exact pe locaţiile care sunt acum”, a precizat Ştefania Simion, miercuri, pentru Agerpres.

Totodată, a subliniat că planul de management trebuie realizat de către experţi acreditaţi şi că datele studiului de biodiversitate trebuie să fie cât mai actuale.

„Legat de planul de management, conform legislaţiei şi prevederilor contractuale ale noastre, ca administratori în asociere cu Administraţia Naţională de Arii Naturale Protejate, planul de management se face de către experţi atestaţi, acreditaţi, care trebuie să valideze mai întâi, înainte de a face un plan de management, un studiu de biodiversitate, iar aceste date trebuie să fie foarte la zi. Acum, când vorbim, sunt opt experţi biologi care lucrează deja la planul de management. Trebuie să ştie exact ce specie şi ce plantă există în acel parc şi trebuie să fie atestate prin instrumentele lor şi validate de către ei, pentru că asta înseamnă să ai un atestat din partea Ministerului Mediului. Or, noi, fără o asemenea echipă şi fără o asemenea atestare, nu putem să facem un plan de management”, a spus ea.

Administraţia Parcului îşi asumă realizarea acestui plan în decurs de un an, iar după finalizare, documentul va fi supus aprobării consiliului ştiinţific şi Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.

„Noi nu am negat niciun moment că aceste studii sau date istorice (realizate de către asociaţie, n.r.) despre biodiversitatea din acel parc nu ar fi utile sau valide sau bune pentru planul de management al parcului. Dar ele nu pot să constituie baza principală a acestui plan. Acest plan trebuie să fie întocmit de nişte experţi acreditaţi de Ministerul Mediului. (…) Nu inventăm noi aceste proceduri şi nu le controlăm noi. Noi ne asumăm că îl vom depune într-un an”, a menţionat ea.

Ştefania Simion a adăugat că administraţia a transmis asociaţiei un protocol de colaborare revizuit şi adnotat de către echipa juridică, dar că reprezentanţii asociaţiei nu au răspuns. Totodată, a arătat că în calitate de funcţionar public trebuie să respecte opinia juriştilor.

„Eu le-am trimis această variantă şi ei nu au răspuns. Eu nu am ce să fac mai mult decât atât. Să fac acum o nouă evaluare, bazată pe ce? Pentru că nici nu mi-au trimis nişte comentarii sau nişte răspunsuri”, a mai declarat ea.

Directoarea Administraţiei a mai precizat că primeşte zilnic patru-cinci cereri de avizare a unor evenimente care să se desfăşoare în parc, organizate de către ONG-uri sau firme.

Citește și Asociaţia Parcul Văcăreşti renunţă la colaborarea cu Primăria Capitalei şi solicită demisia conducerii administraţiei parcului

Citește și Nicuşor Dan: Invit Asociaţia şi Administraţia Parcului Natural Văcăreşti la o discuţie în zilele următoare. Invit ambele părţi la moderaţie şi maturitate

Sursa foto: Facebook/ Parcul Natural Văcărești

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Dna. Directrice e experta in PNL, scuze PDL sau PSD?

  2. Ce vrajeala are Dna. Nici nu cred ca stie despre ce foisoare vorbeste

  3. Poate ne explica doamna director in ce fel a ajuns la concluzia ca plantarea a 15 banci in parcul natural aduce beneficii florei si faunei? spre deosebire de plantarea a 15 copaci #asociatiacacaopastel

  4. Ala e parc natural, pentru animale salbatice. Evenimentele alea nu au ce cauta acolo, se pot tine in alta parte. Suna dubios.

    • Animale sălbatice?
      Tot ce găsești acolo sunt:
      1000 șobolani
      10.000 broaște
      100.000 de muște
      1.000.000 tânțari
      Plus una bucată handicapat ce răspunde la numele Lindicușor Dan. Bănănăie cu creionul chimic după ureche și o gazeta matematică în traistă.

  5. Sa intrati pe pagina asociatiei, sa vedeti ce limbaj are o doamna in aceasta functie, cum raspunde la intrebari, parca ieri a terminat clasa a x-a.

  6. „Asociatia” e cumva un oengheu iubitor de bani publici?

  7. E plin de locuri cu adăposturi de boschetari care fac focul noaptea iar partea dinspre blocuri e plina de bărbăței care se plimba singuri fara scop și trag cu ochiul la copii care se joaca pe terenul amenajat cu nocturna iar într-o dupamiaza când am incercat să mă cac și au apărut drone să mă filmeze pe care desigur le am urmărit până la ultimul etaj unde e asociația care nu răspunde și trimite firma de paza să își ceară scuze că nu e permanenta sus și nu am cu cine sa vorbesc . Probabil au luat probe din fecale și împreună cu filmarea le au transmis către primărie că altfel nu înțeleg îndemnul lui Nicușor sau existența acestei femei.

  8. Se confunda cu evaluatorii de mediu acreditati care se gasesc pe lista autoritatilor de mediu si care intocmesc documenatatii necesare procedurilor de mediu.
    Astfel de declaratii induc in eroare.
    Pt. planurile de managment nu exista experti acreditati/atestati de cineva sau pe lista vreunei institutii.
    Conform legii, planurile de management ale ariilor naturale protejate se fac de catre administratorul ariei, se dezbat in consiliul consultativ si se avizeaza in consiliul stiintific, se supun avizarii Academiei Romane si ANANP, trec prin procedura evaluarii de mediu (organizata de catre autoritatea de mediu) si sunt aprobate prin HG.

  9. Doamna directoare vorbeste din filme. Foisoarele alea arata foarte bine si nu au pic de mucegai, singura lor problema ce nu are treaba cu siguranta e ca nu mai au acoperis, vizitatorii binevoitori le-au ars.