
Directoarea creșelor din Ploiești, pusă în libertate în dosarul furtului din mâncarea copiilor / Dosarul se reia de la zero
UPDATE, ora 22
Dosarul în care a fost implicată , Angelica Fodor, directorul Centrului Creșe Ploiești, dar și mai mulți angajați din creșele din Pliești va fi preluat cel mai probabil de DNA Ploiești, iar procurorii anticorupție vor începe ancheta de la zero, de la actul de sesizare, scrie Ziarul Incomod.
Vor fi luate în considerare doar declarațiile martorilor și vor fi scoase din dosar probe importante, inclusiv interceptările convorbirilor telefonice sau înregistrări ambientale, susține publicație.
Directoarea Centrului Creșe Ploiești, arestată în urma perchezițiilor a fost eliberată luni, 13 decembrie 2021, în urma unei decizii definitive a Curții de Apel Ploiești. Instanța a invocat lipsa de competență a Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova și a anulat mandatul de arestare.
Copiii de la mai multe creșe ploieștene nu mai văzuseră un copan de pui de la începutul anului. Mai multe îngrijitoare sunt acuzate că le furau mâncarea, astfel copiii au primit musaca fără carne sau paste fierte, fără brânză.
Mâncarea cumpărată pentru creșe era porționată în trei de către angajatele creșelor, astfel că doar dintr-o singură parte se prepara hrana pentru copii, ceea ce era mai bun, mai de calitate nu mai intra în creșe. Restul, două părți din mâncarea cumpărată, ajungea în cămările angajatelor și ale șefei de centru. Apa minerală și carnea de vită nici măcar nu mai ajungeau în magazia creșelor, ci erau luate acasă de angajate. Chiar ele recunoșteau în discuțiile telefonice purtate că le era ”milă” de copii care ”nu văzuseră copan” de la începutul anului. Mâncau paste fierte și cartofi fierți, relatează ziarul.
Articolul inițial:
Şefa creşelor din Ploieşti, Angelica Fodor, arestată preventiv în dosarul privind însuşirea de produse alimentare şi de igienizare folosite în creşe, a fost pusă în libertate, luni, de Curtea de Apel Ploieşti, care invocă încălcarea competenţei DNA, relatează Agerpres.
Potrivit portalului instanţelor de judecată, magistraţii au admis contestaţia inculpatei faţă de decizia Tribunalului Prahova, care a dispus arestarea preventivă a acesteia printr-o hotărâre executorie, şi au anulat mandatul de arestare emis pe numele ei.
„Constată că punerea în mişcare a acţiunii penale şi sesizarea privind luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpata Fodor Angelica pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, (…), şi delapidare, (…), s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor art.13 alin.1 lit.b din OUG nr.43/2002 referitoare la competenţa materială şi personală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi respinge sesizarea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova. Dispune anularea mandatului de arestare preventivă nr.175/UP/08.12.2021 emis de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Prahova şi punerea de îndată în liberate a inculpatei Fodor Angelica de sub puterea acestuia, dacă nu este reţinută sau arestată în altă cauză. (…) Definitivă”, este decizia Curţii de Apel Ploieşti.
Un număr de 20 de percheziţii au fost efectuate, săptămâna trecută, în acest dosar la sediile a şapte instituţii publice şi la domiciliile a 13 persoane angajate în cadrul acestora, bănuite de săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi de serviciu. În urma descinderilor, 26 de persoane au fost duse la audieri, a transmis Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) într-un comunicat.
„Din cercetări a reieşit faptul că, începând cu anul 2017 şi până în prezent, 6 persoane având calitatea de administrator a unor instituţii publice şi o persoană având calitatea de director şi-ar fi însuşit produse alimentare destinate preparării hranei copiilor dar şi produse pentru igienizarea spaţiilor unde se desfăşurau activităţile antepreşcolare. De asemenea, în aceeaşi perioadă una din persoanele bănuite ar fi oferit diverse sume de bani în mod repetat cât şi bunuri materiale pentru a nu fi luate măsuri împotriva acestora şi totodată ar fi pretins sume de bani pentru înscrierea copiilor la creşă”, precizează comunicatul citat.
În urma percheziţiilor a fost ridicată o cantitate însemnată de bunuri, care ar fi provenit din activitatea infracţională, dar şi 28.105 euro şi 18.864 de lei, se arată în document.
Până la acest moment s-a estimat un prejudiciu de aproximativ 200.000 de lei.
În urma administrării probatoriului au fost reţinute pentru 24 de ore cinci femei cu vârste cuprinse între 33 şi 65 de ani.
Ulterior, conform portalului instanţelor de judecată, directoarea Centrului Creşe din municipiul Ploieşti, Angelica Fodor, a fost arestată preventiv pentru 30 de zile. Decizia Tribunalului Prahova nu este definitivă, dar este executorie.
În cazul celorlalte patru femei, procurorii au dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii