G4Media.ro

Directoarea generală de la Compania pentru Controlul Cazanelor, propunere de arest la…

Foto: Poliția Română

Directoarea generală de la Compania pentru Controlul Cazanelor, propunere de arest la domiciliu în dosarul delapidării de 9 milioane de lei / Sechestru pe bijuterii evaluate la zeci de mii de euro, pentru recuperarea prejudiciului

DIICOT a reținut 12 persoane printre care și pe Ioana Timofte, directoarea generală de la Compania pentru Controlul Cazanelor, într-un dosar de delapidare în care prejudiciul se ridică la 9 milioane de euro.  Pentru șase dintre cei reținuți procurorii au cerut arest preventiv iar pentru alte 6 persoane, arest la domiciliu. Ioana Timofte se numără printre persoanele pentru care s-a cerut arest la domiciliu.

În dosar, procurorii au pus sub sechestru bijuterii în valoare de zeci de mii de euro, ale șefei de la compania de stat, pentru recuperarea prejudiciului.

Se așteaptă pronunțarea din partea Curții de Apel București

Comunicatul integral al DIICOT:

La data de 24.05.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea a 12 inculpați cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi spălarea banilor.

Față de alți 5 inculpați, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus luarea măsurii controlului judiciar.
În cauză s-a reținut că, în cursul lunii mai 2020, funcționari din cadrul C.N.C.I.R. S.A. (companie cu capital integral de stat aflată în subordinea Ministerului Energiei) au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunii de delapidare (însușirea unor sume de bani din patrimoniul companiei).
În scopul derulării activităţii infracţionale, membrii din palierul superior al grupului infracţional organizat au beneficiat de ajutorul altor persoane, care au derulat activităţi infracţionale convergente care au profitat acestora.
Mecanismul infracţional a presupus efectuarea de achiziții fictive de bunuri de la societăți controlate de membrii grupului infracțional/persoane care au aderat la grupul infracțional/persoane apropiate de membrii grupului infracțional, prin atribuire directă în platforma SEAP. Bunurile/produsele nu au fost efectiv livrate, însă contravaloarea acestor achiziții a fost achitată de companie, sumele de bani fiind retrase în numerar de la ATM sau de la ghișeele unităților bancare și distribuite ulterior între membrii grupului infracțional organizat.
Ulterior, pentru a scădea din gestiunea companiei stocul de bunuri astfel achiziționate, acestea erau eliberate în consum către departamentele/serviciile din cadrul CNCIR – structura centrală sau către unitățile subordonate – Sucursale regionale și Puncte de lucru teritoriale.
În această modalitate, grupul infracțional organizat, care a acționat din mai 2020 până în prezent, a reușit delapidarea bugetului instituției cu suma totală de 9.699.480,08 lei, provenind din 485 achiziții publice (fictive) de bunuri (din categoriile: papetărie și birotică, curățenie și igienă, materiale de construcții, accesorii electrice și alte produse consumabile).
În urma perchezițiilor efectuate la domiciliile suspecților/inculpaților precum și la sediul CNCIR și punctele de lucru ale companiei, la unele puncte de lucru s-au constatat fie diferențe între stocurile faptice și cele scriptice, fie un consum de bunuri care nu corespunde realității.
În cursul zilei de astăzi a fost sesizată Curtea de Apel București cu propunerea de luare a măsurii arestului preventiv față de 6 inculpați și cea a arestului la domiciliu față de alți 6 inculpați.
Acțiunea a fost realizată împreună cu polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, cu sprijinul polițiștilor din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate din țară, precum și al jandarmilor din cadrul B.S.I.J. și al structurilor Jandarmeriei Române din țară.
Pe parcursul urmăririi penale a acordat sprijin de specialitate D.G.A.F.
Suportul tehnic de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic și Criminalistic din cadrul D.I.I.C.O.T.-Structura Centrală și Direcția de Operațiuni Speciale din cadrul I.G.P.R.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. confiscarea extinsa a averilor ilegale …si dublarea pedepselor cu inchisoarea pentru furt si coruptie…‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️