G4Media.ro

Director din Romgaz, denunțător la DNA după ce i s-au oferit 200…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Director din Romgaz, denunțător la DNA după ce i s-au oferit 200 de mii de euro mită / Un om de afaceri a fost reținut de procurori

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au anunțat marți reținerea unui om de afaceri care i-a promis unui director dintr-o companie de stat 200 000 de euro pentru aprobarea plății unui contract, semnat anterior, care viza cumpărarea unui teren. Potrivit unor surse judiciare, este vorba despre compania Romgaz. Bărbatul a fost denunțat la parchet și prins în flagrant de procurori în timp de dădea un avans de 50 de mii de euro.

Turnulsfatului.ro a scris, în urmă cu o săptămână, despre contractul cercetat de procurorii DNA. Sub motivul construirii în viitor a unei ”stații pilot de distribuție a gazelor naturale comprimate pentru vehicule”, Romgaz SA a cumpărat un teren cu opt milioane de lei. Cele 1,7 ha de teren au fost cumpărate de la firma vărului directorului de achiziții din Romgaz și de la firma șefei Biroului de achiziții, din același Romgaz. Afacerea nu are la bază ”date și documente suport care să întărească oportunitatea achiziționării terenului în cauză”, potrivit sursei citate.

Comunicatul integral al Direcției Naționale Anticorupție

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 12 mai 2020, a unui inculpat, persoană fizică fără calitate specială, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 28 aprilie – 11 mai 2020, inculpatul ar fi promis că îi va oferi suma de 200.000 euro unei persoane cu funcție de conducere într-o companie națională (martor) pentru ca aceasta, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, să aprobe plata unui contract de vânzare-cumpărare ce fusese anterior încheiat între compania națională respectivă în calitate de cumpărător și o firmă privată în calitate de vânzător, fiind apoi autentificat la notariat. Obiectul contractului era achiziționarea, de către compania națională, a unei suprafețe de teren.
La data de 11 mai 2020, inculpatul i-a dat martorului, în numerar, un avans de 50.000 euro din suma promisă, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 12 mai 2020, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”

 

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Vai, dar in Olanda aceasta insemana doar lobby.ING, desi a spalat cateva miliarde de dolari la rusi , a primit doar o amenda de 80.000 milioane de euro.Si acum va luati de un biet „om de afaceri”.Felicitari denuntatorului, parnaie vesnica lobbystilor, corupatorilor si tradatorilor!

    • si in sua ti-o iei de nu te vezi. deci vrei sa ne spui de fapt??? acum ar trebui ca dna sa faca curat in olanda sau ce? ma duc eu in olanda si traiescu cu coruptia de acolo si tot o duc mai bine ca aici, ok?

  2. se prescrie, nicio problema

  3. Cat are directorul salariu + bonusuri ?

  4. Cred ca astia-s unii dintre oamenii de afaceri din romania,ma bucur ca s-a trecut si pe partea
    ailalalta,dar e ,doar o picatura…,,succesuri ”DNA

  5. Curios cum de managerul unei companii energetice de stat, de altfel perindat la numeroase alte entitati din portofoliul statului in pozitii asemanatoare dupa cum arata cv-ul domniei sale, a ajuns sa ia decizia morala si sa „renunte” la o pomana de 200k de euro, dupa ce chiar dansul semna documentul care incheia tranzactia disputata. O adevarat dilema etica sau o potentiala portita de scapare daca colaboreaza cu organele abilitate dupa ce a fost dat in vileag?
    Felicitari presei locale! Daca nu erau ei, cel mai probabil acesti „afaceristi de buzunar” ar fi trecut neobservati iar noi am fi fost mai saraci cu 2 milioane de euro.

  6. Șapaga ca spaga, am înțeles, dar „contractul” de vânzare-cumpărare” prin care Romgaz cumoăra un teren taman de la cei care aprobând achizitia, sunt în același timp și vânzători. Carevasăzică vărul lu șefu și tovarășa directoare nu au nimic de dat cu subsemnatul ?

  7. 80.000 de milioane înseamnă…cât ?
    Deci care e afacerea ?

    • Simplu 8.000.000 lei/valoare 1 eur la curs valutar = aproximativ 1.7 milioane de euroi . Un fleac . Ar fi trebuit sa dea o gaura mai mare in buget? De la 1 miliard de euro incepe sa semene a afacere pentru tine?