G4Media.ro

Șeful Asociaţiei Producătorilor Internaţionali de Medicamente afirmă că sumele alocate recent pentru…

Sursa Foto: Pexels.com

Șeful Asociaţiei Producătorilor Internaţionali de Medicamente afirmă că sumele alocate recent pentru medicamente ”sunt departe de a acoperi întregul necesar pentru acest an”

Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, afirmă că există o serie de factori care au dus la ”dezechilibrele” care există acum în sistemul sanitar şi care fac ca unii dintre bolnavi să nu aibă acces la tratamente esenţiale, din lipsa alocărilor bugetare, potrivit News.ro.

El adaugă că analizele făcute de experţii în sănătate arată că autorităţile ar fi trebuit să facă alocări de 1,2-1,4 miliarde de lei pentru a acoperi cheltuielile cu medicamente până în luna octombrie.

”În general, bugetul, când se construieşte în România, se construieşte pornind de la ipoteza că vor exista rectificări bugetare pe parcurs, cel puţin două pe an, deci în general sumele care sunt alocate pentru medicamente, servicii sanitare ş.a.m.d. ajung cam pentru trei trimestre, iar al patrulea trimestru este acoperit aproape întotdeauna prin rectificările bugetare care sunt făcute. În anul 2023, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a intrat cu o datorie de 1,4 miliarde de lei, la care se adaugă algoritmul de care vorbeam, unde nu se acoperă toate nevoie sistemului prin alocarea bugetară. Mai mult decât atât, pentru medicamente, sumele care au fost alocate atât pe programele naţionale, cât şi pentru medicamentele care se eliberează prin sistemul de compensare şi rambursare, sumele au fost cu aproximativ opt sute şi ceva de milioane de lei mai mici decât cele de anul trecut atât pe parte de credite bugetare, cât şi pe parte de credite de angajament, fapt care a dus la dezechilibrele pe care le observăm cu toţii în acest moment”, a declarat, luni seară, la Medika Tv, directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Dan Zaharescu este de părere că sumele alocate recent pentru medicamente prin acte normative aprobate de Guvern ”sunt departe de a acoperi întregul necesar pentru acest an” în ceea ce priveşte medicamentele, mai ales având în vedere întârzierile la plată cu care a debutat acest an. El a spus că cei 500 de milioane de lei alocaţi sunt ”o picătură într-un pahar cu apă”, subliniind că ”ar fi trebuit o sumă mult mai mare, undeva spre 1,2-1,4 miliarde, asta ca să ajungem la zi, nicidecum să luăm în calcul cheltuielile pentru ultimele două luni ale anului”, din ceea ce spun experţii în analiza modului de finanţare a asigurărilor de sănătate.

”În ceea ce priveşte plăţile pentru medicamente, abia acum s-au încheiat plăţile pentru luna iunie, iar la nivelul spitalelor, spitalele nu pot să organizeze licitaţii pentru achiziţia de medicamente şi materiale sanitare pentru că nu au filă de buget care să le permită să facă acest lucru. În lipsa acestei file de buget, practic ele nu pot să angajeze niciun fel de licitaţie şi mai apoi să finalizeze procedura de achiziţie de medicamente”, a afirmat el.

Conform acestuia, ”este greu de anticipat cum vom ieşi din situaţia aceasta în lipsa unei rectificări bugetare”.

Zaharescu a precizat că a mai existat o situaţie în care întârzierile la plata medicamentelor erau suportate de către producătorii de medicamente, el susţinând că nu crede că situaţia se va repeta, arătând că, în condiţiile în care la nivel european legislaţia obligă ţările membre să plătească la un termen de 60 de zile, ”riscurile privind declanşarea unei proceduri de infringement sunt foarte mari”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. – Bolnavii cronici?
    – Dă-i încolo! Ce nevoie avem de bolnavi.