G4Media.ro

Director în BNR: Pensiile speciale au ajuns la 0,85% din Produsul Intern…

Sursa foto: Pixabay / Montaj

Director în BNR: Pensiile speciale au ajuns la 0,85% din Produsul Intern Brut și ar putea crește până la 1,5% din PIB în doi – trei ani

România plăteşte 0,85% din PIB pentru pensii speciale, iar în doi – trei ani s-ar putea să ajungem la 1,5% din PIB, a declarat miercuri Eugen Rădulescu, directorul direcţiei de stabilitate financiară din Banca Naţională a României (BNR), citat de Agerpres.

„Avem 0,85% din PIB pensii speciale. Nu se numesc pensii speciale decât o parte dintre ele. Unele se numesc pensii de serviciu. Eu cred că putem să le numim şi pensii de recunoştinţă sau contribuţii de recunoştinţă. Nu le numim pensii speciale. Dar ele tot aia sunt, pentru că nu respectă niciunul dintre cele trei criterii pe care le avem noi toţi ceilalţi muritori: durata de cotizaţie, vârsta de pensionare şi modul de calcul al pensiei, în aşa fel încât, dacă anul acesta vorbim de 0,85% din PIB, care reprezintă pensiile speciale, în doi – trei ani s-ar putea să ajungem la 1,5% şi atunci va fi din ce în ce mai greu să arătăm că acestea sunt o cheltuială bugetară nu numai inacceptabilă, dar insuportabilă, nesustenabilă”, a spus Eugen Rădulescu, la prezentarea lucrărilor ‘Stabilitate financiară. Lucrări selectate’ şi ‘Financial stability. Selected works’, publicate în Colecţia „Biblioteca Băncii Naţionale a României – Aniversar 140 de ani’.

Reamintim că principalele categorii de pensionari speciali sunt militarii, polițiștii, magistrații, diplomații, funcționarii parlamentari, personal aeronautic civil, personalul auxiliar din instanțe și angajații Curții de Conturi.

El a mai menţionat că anul acesta România trebuie să majoreze cheltuielile militare de la 2% din PIB la 2,5%.

Eugen Rădulescu a vorbit şi despre profitabilitatea băncilor şi a subliniat că abordările în care se îndeamnă la alungarea băncilor pentru că „ne fură banii” sunt „încremenite într-un proiect de acum 40 de ani” şi că pornesc de la faptul că ratele dobânzilor la credite sunt mai ridicate în România decât în ţările occidentale.

„Dacă ne uităm la ultimele cifre, vom vedea că rata medie a randamentului capitalurilor în sistemul bancar este binişor sub nivelul mediu al randamentului capitalului în economia naţională”, a afirmat Eugen Rădulescu.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

32 comentarii

  1. Dacă votați PSDNLAUR, meritați falimentul național care vine.

    • PENSIILE SPECIALE SI PRIVLEGIILE NOMENKLATURII DE PARTID SI SECURITATE SE DUBLEAZA LA FIECARE 2-3 ANI.

      PENSIONARE LA 40 DE ANI.

      MULTIMILIONARI IN EURO IN DIN PENSII SPECIALE II FACEM

    • Toate fodurile de cercetare in Romania reprezinta 0,17% in PIB. Deci niste indivizi care l-au slujit jumatate din viata pe ceasca (si stim ce faceau magistratii pe vremea lui ceasca) iau pensii de cinci ori mai mare decat tot bugetul de cercetare al Romaniei in anul 2023. Pai ce-i porcaria asta ???? Zbieram de vreo 20 de ani impotriva pensiilor speciale si statul, tovarasii de partid si de stat de la conducerea lui, nu fac absolut nimic sa repare aceasta nedreptate uriasa impotriva tuturor romanilor.

  2. Păi de ce să alocăm banii ăia pentru educație, sănătate, infrastructură?

  3. PSD+PNL au dat anul asta cam 2% din PIB pentru educatie (desi in lege e trecut 6% din PIB), si 0.85% pentru pensii speciale.
    In cativa ani, cu mafiotii din guvernul actual PSD+PNL+UDMR, vom avea 0.85% la educatie si 2% la pensii speciale! 😛

  4. Pe cel al României educate.

  5. E incredibil ca in acest moment circa 200.000 de pensionari speciali toaca 0.85% din PIB, cu perspectiva dublării acestui procent în următorii ani.
    Altfel spus, 200.000 de pensionari primesc o treime din bugetul educației.

    Realizează cineva în ce Românie trăim? Intr-una care e întoarsă catre trecut, mai precis pe o casta de privilegiați și nu către viitorul bazat pe educație.

  6. Huooo USR, huooo Ghinea, huooo PNRR-ul facut de ei. Poate pricep si retarzii cu doi neuroni de ce ciolacu&co. urla ca nu-i lasa UE prin PNRR sa creasca pensiile speci….., pardon, amărăștenilor.

  7. Pe subiectul Pensii speciale, de la BNR doar dl Radulescu are curajul sa vorbeasca, sa spuna ca „în doi – trei ani s-ar putea să ajungem la 1,5% şi atunci va fi din ce în ce mai greu să arătăm că acestea sunt o cheltuială bugetară nu numai inacceptabilă, dar insuportabilă, nesustenabilă”??!
    Nu l-am auzit niciodata pe Guvernatorul Isarescu sau pe ale sef din BNR sa se ingrijoreze pe subiectul atat de fierbinte al Pensiilor speciale!
    De ce oare?!

    • E cu schemă , să nu ziceți că nu v-am spus.

  8. Asta e motiv de revolutie
    free riders need to go

  9. Hoție la drumul mare!

  10. Vorbeste unul de are salar probabil de peste 10.000 euroi lunar. Din bani publici 😂

  11. Radulescu ia 2 milioane pe an de la BNR. Nu are stres si nici raspundere. 180 mii pe luna. Doi soareci ca asta castiga cat toti judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie impreuna. Dar e greu sa gandesti. Repeti slogane.

    • Esti un magistrat care ai o pensie e 20 de ori mai mare decat pensia unui individ care a muncit cu adevarat, si-a rupt spinarea si a transpirat. Ai intrat la facultate cu semnatura de la primul secretar de partidd, care sa dovedeasca ca este cadrul de nadejte al statului comunist, l-ai slujit jumatate din viata pe Ceausescu, cine stie cate destine ai frant si cati romani ai nenorocit in perioada aia. Ai executat fara cracnire ordinele venite de la partidul comunist indiferent care au fost alea. Ai trantit procese si ai dus o viata legera fara sa faci mai nimic. Si acum te napustesti cu ura proletara impotriva unui om care are curajul sa demaste aceasta nedreptate enorma impotriva tuturor romanilor. Cata scarba mi-e de voi. Asteptam de 30 de ani sa vina momentul candd vom scapa de toti parazitii comunisti, o sa vina ba si momentul asta, incepe sa te temi.

  12. Iesit în strada, toți meritam pensii militare, de serviciu, speciale sau cum.s-or numi, și nu pe contributivitate.
    Un medic poate opera la 65 ani, dar un ofițer de la SRi, MAI, MAPN, STS, care lucrează la logistica, contabilitate, resurse umane, trebuie sa iasă la 45 ani cu o pensie speciala.
    Condiții grele sa stea pe scaun pana la 45 ani…

    • Asta a votat poporul
      Votati USL !!!

    • Azi vorbeam cu o doamnă în vârstă, peste 65 ani, lucrase 22 ani și avea o pensie de 1100 RON.
      Era total nemulțumită de sistemul de pensii, dar a venit cu argumentul beton: degeaba ne luptăm noi ,alții din afară hotărăsc, n-ai văzut cum fura aia voturi la sectorul 1 ,Clotild? Răspund : n-am văzut doamnă, nu mă uit la televiziunile cartelului MAFIA MEDIA. Bună ziua.

    • @S – Si daca ai stii cat este de generalizata lipsa asta de intelegere la oamenii in varsta care se lasa pacaliti cu o inocenta fantastica de mizeriile alea de canale. Astazi, batrana pensionara, m-a avertizat disperata ca dispar ouale de pe piata, sa cumpar ca ramanem fara oua, au „zis astia la televizor ca s-au desfiintat toate fermele avicole”, astia de la televizor fiind, bineinteles, mizeria aia de romania tv. Sunt atat de convinsi ca cei care vorbesc la televizor sunt oameni seriosi, incat nu mai accepta argumente de bun simt.

  13. Nu e element mai periculos pt coeziunea sociala decat aceste nenorociri de pensii speciale si pensionari anticipate cu zeci de ani inainte. F periculos pt Romania si securitatea sociala

  14. Pai 1.5% din PIB inseamna approx. 5% din bugetul de stat.

    Sau alta comparatie: 1.5% din PIB pensii speciale vs. tot bugetul de pensii care este approx. 7% din PIB (112 miliarde bugetul de pensii si 1550 miliarde PIB-ul RO in 2023)

  15. Directorul din BNR nu este cumva și pensionar și angajat?

    • Comenteaza un alt pensionar special, care toata viata lui a greierit prin cine stie ce tribunal prafuit si care ia o pensie medie de 20 x mai mare decat pensia unui roman care chiar a muncit si si-a rupt spinarea.

  16. demisia , Vlad Voiculescu !

  17. Comenteaza un alt pensionar special, care toata viata lui a greierit prin cine stie ce tribunal prafuit si care ia o pensie medie de 20 x mai mare decat pensia unui roman care chiar a muncit si si-a rupt spinarea.

  18. Votanții PSD și PNL pricepeți?!?
    Sau chiar toți aveți pensii speciale?!?

    Deci, cu ce comparam 1,5% din PIB:
    2,5% PIB anul asta Educația
    2% cerinta Nato să-ți aperi țara, etc

    Toți pensionarii speciali se bazează pe voi, cei ce votați PSD-PNL și mai nou AUR, anexa lor.

    Sincer, nu mă dau un Sfânt și eu as vota PSD sau PNL daca as avea pensie specială, dar restul care e problema voastră?!? Chiar va convine să-i îmbogățiți pe ăștia cu voturile voastre?!?

    Romania va trece printr-o mare cumpănă in max 3 ani, e foarte posibil să nu mai vorbim de Romania cât de curând, nu va mai exista.

  19. Mentinerea si majorarea ensiilor speciale a fost singurul obiectiv obligatoriu de realizat pt dl ministru Budai si dl Ciolacu .
    A fost tot ce si au dorit .
    Eliminarea inechitatii exorbitante din sistemul de pensii, a fost 0 (zero), pt acestia, nemai amintind nimic despre aceasta .
    Renunta inclusiv la sumele din PNRR, doar pt a nu se introduce recalcurarea pensiilor in functie de contributii, si a nu se inlatura inechitatile din sistemul de pensii ?
    Dl Budai ar trebui sa raspunda la astfel de intrebari ?
    Pensionarii mai in varsta, se intreaba cum poate sta linistit dl Budai, cum doarme, cum se uita in ochii acestora, cand diferenta fata de un pensionar pensionat in 2020, 2021, 2022 , 2023, cu absolut acelai numar de puncte, functie, etc, este de + 41% !!!!!!!! ?
    Adica fata de un pensionar iesit la pensie inainte de 2016, care are acum ( astazi) 2000 lei luna, unul iesit dupa 2019, cu acelasi nr de puncte, are tot acum , cu 41% mai mult, adica cu + 9.840 lei mai mult pe an !!!!!
    Iar fata de altul iesit la pensie tot inainte de 2016, cu o pensie acum de 4.000 lei, cel iesit tot cu acelasi nr de puncte dupa 2019, ia mai mult in un an cu + 19.680 lei mai mult !!!!!
    Va dati seama . Adica in lei vechi cu 196.800.000 lei, adica ce mai, 200 milioane lei .
    Incredibil dar real suta la suta .Pt ca diferenta fata de orice pensie anterioara anului 2015, cu acelasi nr puncte, aceleasi coditii si criterii este de +41 %.
    Nimeni in istorie nu a procedat asa cu semenii lor !!!!

  20. Deci trebuie dublat sau chiar triplat PIB-ul. Cine trebuie sa faca asta ? EL !, director in BNR ! A uitat sa ne spuna dl. director ce salariu are si ce alte combinatii mai face sau daca e bun vinul de la crama sefului !

  21. Construirea catedralei mântuirii neamului, rugămintea BOR către Dumnezeu, fiind o țară creștin-ortodoxă ar trebui să rezolve inechitatea din societate. Legiuitori si parlamentari depun jurământul cu mâna pe constituție și biblie, concluziile sint la voi (noi). Sunt nostalgic după un rege (președinte) cum a fost BUREBISTA, prea multă dezamăgire, suferință, jertfă inutilă pentru unii- benefică pentru alții.