Directorii companiilor de tehnologie din SUA şi fondatori precum şeful OpenAI, Sam Altman, au încercat în weekend să salveze firmele rămase fără bani după prăbuşirea SVB / Peste 100.000 de locuri de muncă ar putea fi în pericol
Directori companiilor de tehnologie, proeminenţi investitori de risc şi fondatori de firme, inclusiv CEO-ul OpenAI, Sam Altman, au încercat în weekendul trecut să menţină în viaţă firmele rămase fără bani după prăbuşirea Silicon Valley Bank, transmite News.ro, care citează Reuters.
Eşecul dramatic de vineri al băncii, care se concentrează pe startupurile tehnologice, este cel mai mare de la criza financiară din 2008.
A zguduit pieţele globale, a dus la scăderea puternică a acţiunilor bancare şi i-a lăsat pe antreprenorii din California să îşi facă griji cu privire la plata salariilor.
Pentru a evita ceea ce Garry Tan, CEO-ul acceleratorului de startupuri Y Combinator, a numit un potenţial ”eveniment cu nivel de extincţie” în sectorul tehnologic, directorii din industrie au acţionat rapid să facă tot ce pot pentru a salva întreprinderile mici.
Altman, care conduce una dintre cele mai populare companii din Silicon Valley, a salvat câţiva antreprenori cu bani proprii, potrivit unui mesaj pe Twitter al fratelui său şi al unui beneficiar care a vorbit cu Reuters.
”Rămăseam fără opţiuni, aşa că i-am trimis un e-mail”, a spus Doktor Gurson, CEO al Rad AI, într-un interviu de sâmbătă. În decurs de o oră sau două, Altman a răspuns, oferindu-i o sumă de şase cifre: suficiente pentru a face ştatul de plată şi cu nicio condiţie ataşată, doar o cerere de returnare a fondurilor odată ce Gurson este capabil, a spus el.
Solicitat pentru comentarii, Altman a spus pentru Reuters: ”Îmi amintesc de investitorii care m-au ajutat când conduceam un startup şi chiar aveam nevoie de ei şi încerc mereu să plătesc”.
Henrique Dubugras, co-CEO al startupului fintech Brex, şi-a petrecut weekendul lucrând la telefon, după ce compania sa a anunţat vineri o linie de credit de urgenţă pentru a ajuta startupurile să-şi plătească salariile următoare.
Începând de sâmbătă seara, el a spus că Brex a primit o cerere de 1,5 miliarde de dolari de la aproape 1.000 de companii.
”Încercăm să înscriem creditori până la sfârşitul zilei de mâine. Toată lumea sprintează”, a spus el.
Chiar şi micile startupuri intră în acţiune pentru a-i ajuta pe alţii.
Aleem Mawani, fondatorul Streak, o companie cu aproximativ 30 de angajaţi, a scris vineri pe Twitter că va împrumuta bani personali fără nicio condiţie altor startupuri mici, îngrijorate de plata personalului.
El a spus că a avut apoi discuţii cu câteva companii şi că urmărea să acorde prioritate împrumuturilor pentru cei care trăiesc din cec la cec.
”Sunt un fondator şi ştiu cât de îngrozitor ar fi să nu faci ştatul de plată”, a spus Mawani într-un interviu.
Până sâmbătă seara, peste 3.500 de directori executivi şi fondatori, reprezentând aproximativ 220.000 de lucrători, au semnat o petiţie lansată de Y Combinator, prin care au făcut apel direct la secretarul de Trezorerie al SUA, Janet Yellen, şi la alţii, pentru a sprijini deponenţii, mulţi dintre ei întreprinderi mici care riscă să nu plătească personalul în următoarele 30 de zile.
Petiţia susţinea ”supraveghere de reglementare şi cerinţe de capital mai stricte pentru băncile regionale” şi o investigare a oricăror ”abateri sau gestionări greşite” din partea directorilor SVB. Peste 100.000 de locuri de muncă ar putea fi în pericol, avertizează petiţia.
SVB nu a răspuns la o solicitare de comentarii, iar Y Combinator nu a detaliat petiţia.
Investitorii de risc au sfătuit startupurile să caute alternative pentru a obţine lichiditate pe termen scurt.
Unii, inclusiv Lowercarbon Capital, au oferit împrumuturi companiilor din portofoliu care au fonduri blocate la SVB. Partenerul său, Clay Dumas, a declarat că Lowercarbon va oferi sprijin pentru salarizare în următoarele două săptămâni şi că va transfera fonduri luni.
Khosla Ventures a declarat pentru Reuters: ”Având în vedere situaţia care evoluează rapid, discutăm cu peste 100 de companii din portofoliu, care le evaluează nevoile critice şi intenţionează să ajute acolo unde suntem lideri sau investitori majori”.
Gurson, de la Rad AI, nu mai vorbise cu Altman de ani de zile când i-a trimis un e-mail şefului OpenAI, sâmbătă dimineaţă, în căutarea disperată de ajutor. Startupul s-a bazat pe SVB, a cărui închidere bruscă a însemnat că îi lipsesc banii pentru a plăti aproximativ 65 de angajaţi luni, a spus el.
”Mijloacele de trai ale oamenilor depind de noi”, a spus Gurson, a cărui companie cu sediul în San Francisco îi ajută pe radiologi să lucreze mai eficient şi include personal cu roluri şi mijloace variate. ”Au ipoteci de plătit; au facturi”.
Cofondatorul lui Gurson a aşteptat fără rezultat opt ore la o linie telefonică a Federal Deposit Insurance Corporation, a spus el.
Mai multe încercări de a transfera fonduri din SVB au eşuat. Dar Gurson a văzut o postare pe Twitter de la Altman, pe care l-a cunoscut ca fondator, participând în 2014 la Y Combinator, unde Altman era preşedinte. Cei doi nu se cunoşteau prea bine, a spus el. ”Este ca un colac de salvare”, a spus Gurson despre generozitatea lui Altman.
Gurson a estimat ”în mod conservator” că Altman a dat mai mult de 1 milion de dolari pentru a sprijini alte startupuri care au nevoie similară. ”Lucrul nebunesc aici este că nu este un investitor în compania noastră. Nu a cerut nimic”, a spus Gurson.
Altman nu a comentat cât de mult a dat companiilor, dar a spus că nu vede contribuţiile sale ca fiind riscante. ”Chiar dacă SVB nu poate găsi un cumpărător sau un împrumut în weekend, o mulţime din banii pe care startup-urile le au în depozite le vor fi puşi la dispoziţie. Dar, între timp, oamenii se confruntă cu o adevărată criză de lichiditate, fără nicio vină a lor, iar angajaţii trebuie să fie plătiti”, a spus el.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii