G4Media.ro

Directorii școlilor din Italia cer măsuri autorităților înaintea redeschiderii școlilor / Se…

Sursa Foto: Guvernul Italiei

Directorii școlilor din Italia cer măsuri autorităților înaintea redeschiderii școlilor / Se solicită investiții pentru mijloace de protecție împotriva Covid / Pe primul loc: sisteme de ventilație în sălile de curs

Luni, 8 septembrie, școlile se vor redeschide în talia pentru al treilea an de pandemie, dar există o mare incertitudine cu privire la cum va fi revenirea la cursuri, notează Corriere della Sera.

Sistemul de educație va avea de-a face din nou noul coronavirus, de această dată, varianta Omicron 5.

Cu toate acestea, nu există știri despre ce măsuri se vor lua pentru școli, în ciuda insistențelor directorilor instituțiilor de învățământ. Nu există linii directoare dedicate, nu există actualizări privind protocoalele de siguranță și, mai presus de toate, nu există investiții în ventilație mecanică controlată (Vmc) pe care lumea medico-științifică le solicită, susțin ziariștii italieni. Recomandările de acum sunt aceleași ca la începutul pandemiei: geamurile trebuie deschise și măștile chirurgicale sunt obligatorii, iar mai nou, chiar cele FFP2.

„Trebuie să ne pregătim rapid. Datele ne spun că ventilația este esențială și până acum există zeci de dispozitive capabile să blocheze virusul prin aerosoli”, susține Fabrizio Pregliasco, virolog și director medical al institutului Galeazzi din Milano.

El spune că „este esențial să lucrăm acum pentru adaptarea sistemelor de ventilație din școlile italiene pentru a asigura predarea în prezență”.

Canada a alocat 32 de euro per elev pentru îmbunătățirea calității aerului în școli, Statele Unite 30 euro, Olanda 21 euro, Irlanda 12 euro, Germania și Franța 8 euro. Italia nu apare pe listă. Canada, Statele Unite, Irlanda investesc fonduri publice pentru a îmbunătăți ventilația mecanică controlată în clădirile școlilor.

Germania s-a concentrat pe purificatoare portabile, în timp ce Franța și Belgia sunt limitate deocamdată să achiziționeze sisteme de detectare a C02 care indică când este timpul să deschidă geamurile. Nu sunt suficiente, dar este încă un început, susțin italienii.

„Cu un virus la fel de contagios precum se dovedește Omicron 5, trebuie garantate schimbări mari de aer în clasele școlare, cel puțin 5-6 pe oră, care sunt posibile doar cu ventilație mecanică controlată sau sisteme de filtrare”, spune Giorgio Buonanno, inginer și profesor de fizica tehnică a mediului la Universitatea din Cassino, expert numit în grupul de lucru al OMS pentru redefinirea modurilor de transmitere a agenților patogeni respiratori.

„Impactul vizual al sistemelor de ventilație localizată este limitat: în varianta de tavan au dimensiuni de aproximativ un metru pe un metru și o înălțime de 40 de centimetri. Un astfel de sistem costă aproximativ 4.000 de euro pe clasă, deși costul unitar se reduce pe măsură ce crește numărul de instalații. Poate părea o cheltuială, dar este de fapt o investiție. Gândiți-vă la alternativa propusă, măștile FFP2: costă aproximativ un euro fiecare, cheltuială care trebuie înmulțită cu 25 de elevi în medie pe clasă pentru 200 de zile de școală. În fiecare an pentru fiecare clasă se cheltuiesc 5.000 de euro pe măști, mai mult decât ar costa un sistem de ventilație mecanică controlată, cu diferența că măștile sunt un cost pur, în timp ce sistemul ar reprezenta o investiție capabilă să protejeze nu doar de Covid-19. , dar de la toate bacteriile și virusurile din aer. Ca să nu mai vorbim de faptul că mai puțini elevi sunt infectați, mai puțini elevi care se întorc acasă vor infecta părinții și bunicii, categoriile cele mai expuse riscului”, susține el.

„Ventilația mecanică controlată protejează și împotriva poluării – adaugă Buonanno – pentru că la intrare există filtre, iar poluanții nu sunt lăsați să intre, ceea ce nu este posibil prin deschiderea ferestrelor. În sfârșit, există o economie de energie de aproximativ 500 de euro pe clasă pentru recuperarea energiei, deoarece aerul rece care intră în aceste sisteme pe timpul iernii este încălzit cu aerul interior care iese, spre deosebire de risipa de energie asociată cu simpla deschidere a geamurilor”, spune specialistul.

Un sistem bun de ventilație mecanică este de trei ori mai eficient decât masca, susține Francesco Vaia, directorul general al Institutului Spallanzani din Roma.

„Nu mă pot aștepta să văd copii la clasă purtând jachete încă un an pentru că ferestrele trebuie să fie deschise. Un sistem bun de ventilație mecanică este de trei ori mai eficient decât masca, care a fost și un instrument eficient în pandemie”, spune directorul.

Masca chirurgicală reprezintă un dispozitiv individual de protecție, dar nu suficient pentru a controla o epidemie cu un astfel de agent patogen infecțios.

„Din păcate însă, discuția publică s-a concentrat pe această problemă, neglijând neputința ventilației ca măsură de protecție împotriva transmiterii Covid-19”, conchide Buonanno.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Propagandă ptr a putea renunța la reditul de cittadinanza, nu se prăbușește nimic ,nu vor sa plateasca apoi se plang ca nu gasesc muncitori