G4Media.ro

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică s-a întâlnit cu o delegație rusă…

Sursa foto: Genya SAVILOV / AFP

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică s-a întâlnit cu o delegație rusă pentru a discuta despre securitatea centralei de la Zaporojie

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, s-a întâlnit miercuri la Istanbul cu o delegaţie rusă pentru a discuta despre securitatea centralei atomo-electrice ucrainene Zaporojie, aflată sub controlul Rusiei, a anunţat AIEA, transmite Reuters, citată de Agerpres.ro.

„Directorul general al AIEA @rafaelmgrossi s-a întâlnit azi la Istanbul cu o delegaţie rusă condusă de directorul general al Rosatom Aleksei Lihacev pentru consultări în aspecte operaţionale legate de securitatea la centrala Zaporojie din Ucraina şi privind crearea de urgenţă a unei zone de protecţie a securităţii şi siguranţei nucleare”, a transmis forul nuclear al ONU pe Twitter.

Directorul AIEA avertizează de mai multe luni asupra riscului unui accident potenţial catastrofal din cauza bombardamentelor repetate desfăşurate în preajma centralei şi pentru care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc.

Într-un comunicat citat de agenţiile de presă ruse, Rosatom menţionează la rândul său că întâlnirea de la Istanbul s-a concentrat asupra „asigurării securităţii centralei”.

„A fost remarcat răspunsul prompt al AIEA la bombardamentul masiv asupra centralei din 20 noiembrie a.c. Părţile au convenit să continue cooperarea”, se mai arată în comunicatul rus.

După ce duminică centrala a fost din nou ţinta unor bombardamente, Kremlinul a susţinut luni că Ucraina a bombardat de mai multe ori acest sit aflat în sud-estul Ucrainei şi a cerut puterilor internaţionale să se asigure că Kievul încetează aceste atacuri.

Centrala Zaporojie, cea mai mare din Europa, asigura înainte de invazia rusă circa o cincime din electricitatea Ucrainei.

Bombardamentele au stârnit preocupări privind posibilitatea producerii unui nou grav accident, la doar 500 de kilometri de situl celui mai grav accident nuclear produs până acum în lume, dezastrul de la Cernobîl din 1986, aminteşte Reuters.

sursa: Agerpres.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...