G4Media.ro

Directorul Agenției pentru Energie Atomică vrea să meargă în Iran pentru a…

sursa foto: www.iaea.org

Directorul Agenției pentru Energie Atomică vrea să meargă în Iran pentru a găsi o soluție, după ce Teheranul a anunțat că „va înceta implementarea măsurilor voluntare de transparență”

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) s-a oferit să meargă în Iran pentru a încerca să „găsească o soluţie”, în contextul în care Teheranul intenţionează să limiteze accesul inspectorilor la anumite facilităţi în viitorul apropiat, informează AFP, citată de Agerpres.

Într-un raport transmis statelor membre marţi, Rafael Grossi a confirmat că a fost informat de către Iran că, începând cu 23 februarie, „ţara va înceta implementarea măsurilor voluntare de transparenţă”.

Directorul AIEA confirmă astfel un scurt mesaj postat luni pe Twitter de Kazem Gharibabadi, reprezentantul Iranului la AIEA cu sediul în Viena.

În decembrie, parlamentul iranian dominat de conservatori a adoptat o lege ce impune în esenţă guvernului moderat-reformator să înceteze în februarie „punerea în aplicare a protocolului adiţional” la Tratatul privind neproliferarea armelor nucleare dacă sancţiunile impuse de SUA Teheranului începând din 2018 nu sunt ridicate până la această dată.

Aceasta ar însemna, printre altele, că Teheranul va înceta să permită inspectorilor AIEA accesul limitat la instalaţii non-nucleare, în special militare, în anumite condiţii, în caz de suspiciune de activităţi nucleare ilegale.

Confruntat cu această perspectivă, oficialul AIEA „se oferă să călătorească în Iran pentru a găsi o soluţie reciproc acceptabilă şi pentru a permite AEIA să îşi continue activitatea esenţială de verificare”. Grossi a menţionat „continuarea consultărilor” cu Teheranul fără alte detalii despre această posibilă vizită.

De la preluarea mandatului la sfârşitul anului 2019, Rafael Grossi a vizitat Iranul o singură dată, în august 2020, iar această deplasare a fost una fructuoasă: inspectorii au putut avea acces la două situri unde ar fi putut avea loc activităţi nucleare nedeclarate la începutul anilor 2000.

De la retragerea în 2018 a SUA din acordul nuclear internaţional şi restabilirea sancţiunilor, Iranul s-a eliberat treptat de mai multe responsabilităţi asumate în schimbul unei reduceri a represaliilor internaţionale la adresa sa. Noul preşedinte american Joe Biden a declarat că este gata să salveze acordul semnat în 2015, care ar trebui să împiedice Iranul să se dozeze cu arme atomice, cu condiţia ca Teheranul să revină la respectarea restricţiilor asumate anterior. Iranul cere însă ca Washingtonul să ridice mai întâi toate măsurile punitive impuse în ultimii trei ani.

sursa foto: www.iaea.org

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. si nenea asta ca Borel… se duce ca turist ca poate abandoneaza Iranul programul nuclear pentru ca e dumnealui frumusel foc.
    Ce le oferi sa renunte la el? trocul cu Obama era ridicarea embargoului economic…
    E preferabil sai lasi sa faca arme precum Kim decat sa le dai finantare sa foloseasca arme clasice pentru care nu au nici un fel de retinere morala.
    Iranul nu va folosi arme nucleare altfel decat ca ultima masura de aparare.Deci le vor tine mult si bine la fel ca restul puterilor nucleare.