G4Media.ro

Directorul Direcției pentru Agricultură din Harghita: Producătorii de cartofi din judeţ au…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Directorul Direcției pentru Agricultură din Harghita: Producătorii de cartofi din judeţ au început să-şi valorifice producţia în supermarketuri / Este un început, deşi timid, dar lumea se adaptează

Producătorii de cartofi din judeţ au început să-şi valorifice producţia în supermarketuri, unii dintre ei având propriile utilaje de ambalare iar alţii făcând contracte cu un prestator de ambalare.

Directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita, Romfeld Zsolt, a declarat, joi, pentru Agerpres, că este îmbucurător că producătorii au luat decizia de a se orienta către o piaţă de desfacere mai organizată.

„Sunt deja şi în Harghita (producători – n.red.) care au utilaje de ambalare, mă refer la microambalare, nu la saci de 30 kg, ci ambalare în saci de cinci şi zece kilograme, care se vând în reţele de magazine. (…) Este un început, deşi timid, dar lumea se adaptează şi se orientează către o piaţă de desfacere care este organizată mai bine şi valorificarea cartofilor este mai planificabilă”, a afirmat Romfeld Zsolt.

Acesta a spus că o cantitate însemnată de cartofi din judeţ sunt ambalaţi de o firmă din Braşov, care are contract cu producători harghiteni.

„Este o firmă producătoare de cartofi din Braşov, care are cultură de cartofi, produce şi ceea ce nu poate produce preia de la alţi producători şi ambalează şi vinde către supermarketuri”, a explicat şeful Direcţiei pentru Agricultură Harghita.

Potrivit sursei citate, în acest moment, stocurile de cartofi din Harghita nu sunt mari, având în vedere că o parte din cartofii pentru industrializare au ieşit deja din judeţ iar o altă parte se află în depozitul de la Joseni, care aparţine unei fabrici de prelucrare ce urmează să funcţioneze în localitatea Remetea.

Romfeld Zsolt a precizat că preţul cartofilor este cuprins între 1,5 şi 2 lei/ kg, dar nu există cerere prea mare, întrucât mai sunt de vânzare cartofi în judeţele aflate mai aproape de marile centre de consum.

El a opinat că preţul este unul mic, având în vedere cheltuielile prognozate pentru producţia de cartofi din 2023.

În Harghita, producţia medie la cartofi a fost în 2022 de aproximativ 20 tone la hectar, dar au existat şi parcele de pe care s-au obţinut recolte de 40 tone, în condiţii de irigare.

„A fost un an greu (2022 – n.red.), având în vedere seceta pedologică, ce nu a fost extremă, dar s-a manifestat destul de puternic şi în Harghita, mai ales în iulie, început de august, când cartofii au suferit şi nu s-au dezvoltat cum a trebuit şi producţiile, în condiţii de neirigat, lasă de dorit cantitativ”, a adăugat şeful Direcţiei Agricole Harghita.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Calitatea cartofului din Harghita fara pereche. Un nou trend incepe sa se contureze ; comerciantii din piete afiseaza ca ar fi din Harghita iar daca ii intrebi din ce zona incep sa se balbaie.

  2. De ce nu se asociază fermierii împreună cu statul sa își construiască supermarket, magazine piețe etc unde sa își vândă produsele românești finite ? Marea problemă a agriculturii este că nu prea produc produse finite ci doar materia prima care merge la export. De asta și marile lanțuri de magazine nu primește fermierii români, nu o continuitate la produse .

  3. Foarte bine. Să avem produse autohtone și să sprijinim fermierii români.