G4Media.ro

Directorul executiv al Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti, nemulțumit că în București s-au…

sursa foto: Pexels

Directorul executiv al Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti, nemulțumit că în București s-au plantat prea mulți platani: Păsărilor nu prea le prea place platanul, pentru că nu au cum să-şi facă cuibul

Directorul executiv al Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti, Dan Bărbulescu, a declarat vineri pentru AGERPRES că în ultimii ani au fost plantaţi foarte mulţi platani în Bucureşti, care nu sunt agreaţi de către păsări, iar oamenii au început să se confrunte cu problema tigrului de platan şi cu puful produs de acest arbore, care este alergen.

„Cu cât speciile şi habitatele dintr-un oraş – de fapt, de peste tot – sunt mai diverse, cu atât beneficiile şi serviciile pe care acestea le oferă comunităţilor sunt mai valoroase şi mai importante. Atunci când avem monocultură – că vorbim de platan, de salcâm sau alte specii care au tendinţa să colonizeze, să se extindă şi să invadeze, poate, habitate – asta nu face bine. Afectează echilibrul biodiversităţii. Cu cât acest echilibru este hrănit de cât mai multe specii şi habitate, cu atât este mai bine pentru oameni”, a precizat el.

Dan Bărbulescu a dat în acest sens exemplul platanului, care se găseşte în număr mare în parcurile bucureştene şi de-a lungul arterelor.

„Mie îmi plac toţi arborii, toate speciile de arbori, chiar şi cei invazivi. Însă, în ultimii ani, în Bucureşti, s-a plantat atât de mult platan, încât aproape a devenit ca o monocultură. Pe marginea marilor bulevarde, a străzilor sau în parcuri se plantează platani. Ei, tocmai pentru că s-au plantat, la un moment dat, oamenii au început să se confrunte cu problema tigrului de platan, o mică insectă care în august începe să te ciupească. Şi te ciupeşte, nu se joacă. Platanul produce un fel de puf care pentru unii oameni este cât se poate de alergen. Păsărilor nu prea le prea place platanul, pentru că nu au cum să-şi facă cuibul, nu au din ce să şi-l facă. Mai mulţi platani ar putea să strice puţin peisajul, pentru că are acel aspect, i se duce coaja, şi sunt frunzele acelea mari. Aşa se întâmplă dacă nu ai o diversitate. Plantăm şi platan, sigur că da, dar încercăm să plantăm arbori cât mai diverşi, astfel încât poate că, odată cu o specie, vine şi o pasăre care ar putea să se hrănească cu acel tigru de platan. Sau ar putea să asigure o barieră în calea circulaţiei aerului, astfel încât puful provocat de platan să nu mai ajungă la oameni. Diversitatea biologică, biodiversitatea, cu cât este mai mare, cu atât se autocalibrează”, a explicat el pentru Agerpres.

Dan Bărbulescu a remarcat că autorităţile, atunci când vorbesc despre dezvoltarea oraşului, se referă în mod uzual la ansambluri rezidenţiale sau la infrastructura de transport, dar foarte puţini edili fac referire şi la importanţa naturii şi a biodiversităţii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Da, adevar graieste, doar ca putini inteleg. Pe malul Dunarii, lungimea de la Cernavoda in sus, pe mal e plin de salcam. Plantatii. Arbusti ca paducelul, macesul pierd teren. Cocosarii si mierlele pe care le-am vazut se bucura de fructele de maces stafidite, din salcam nu prea au ce manca la vremea asta. Erau si multi vanatori, masini de teren de prin tara, venite la “ prinsul” porcului.

  2. Păi de am dori cuiburi în copacii de pe trotuare, să ne cadă gainați în cap ? Păsările să își facă în Parcul natural cuiburile, nu pe trotuare.

    • De aia, ca nu doar tu traiesti pe planeta asta. Castigai si tu la loto daca ti se gainatau in cap pasarile.

  3. Sa monteze primăria cuiburi in platani atunci, sa fie si pasările fericite.

  4. Ce probleme au unii…zici că sunt de pe alta planetă….

  5. Niste Stejari cred ca sunt Buni ! Dar trebuiesc ingropati cu radacinile la 1 Metru adancime in Pamant ! Stejarii au Vara un Miros foarte Placut de la Frunzele Verzi !

  6. Să-și monteze activistu’ lu’ pește niște cuiburi la el în ogradă, astfel are și îngrășămînt natural în curte…

  7. Ca să nu mai pomenim de nenorocita de insectă, Tigrul platanului, care face parte din familia ploșnițelor și care a invadat Bucureștiul, în toate parcurile și grădinile.

  8. Dar de întunericul de pe străzile plantate cu platani din 3 în 3 m ce spune dl primar? Ca degeaba este iluminatul stradal ca plămânii fac un zid de întuneric sub becuri ca practic strada este întunecată. . Indolenta și nepăsarea primăriei de a da cu substanțe împotriva insectelor doar pe anumite străzi cu economie și doar pe un sens de mers.desi plămânii străjuiesc strada pe ambele părți! . Cum poți planta aia des un arbor ca plămânul? Nu se cunoaște la primărie acest aspect?