Directorul FBI spune că „cel mai probabil” Covid a fost cauzat de un accident de laboratorul în Wuhan
Christopher Wray, directorul FBI, a intervenit în dezbaterea privind originea virusului Covid-19, folosindu-se de o apariție la Fox News pentru a susține teoria conform căreia virusul ar putea proveni dintr-o scurgere dintr-un laborator chinezesc, transmite The Guardian.
„FBI a evaluat de ceva timp că originile pandemiei sunt cel mai probabil un potențial incident de laborator din Wuhan”, a declarat Wray pentru Fox News, adăugând că evaluarea s-a bazat pe cercetările efectuate de analiștii agenției, inclusiv oameni de știință, și că „activitatea noastră legată de acest lucru continuă”.
Comentariul public al lui Wray evidențiază diviziunea din cadrul comunității de informații din SUA cu privire la originile pandemiei, unele agenții federale, inclusiv FBI și Departamentul Energiei, concluzionând că virusul Covid-19 provine probabil dintr-o scurgere de laborator din China, în timp ce altele au ajuns la concluzia că acesta s-a răspândit mai întâi de la animale infectate la oameni.
Susținerea publică de către Wray a teoriei scurgerii din laborator contravine concluziilor mai multor studii științifice importante, precum și evaluărilor altor agenții de informații americane. Wray nu a explicat care sunt dovezile care au stat la baza concluziei FBI. „Nu există o mulțime de detalii pe care să le pot împărtăși și care nu sunt clasificate”, a spus el.
Agenția Centrală de Informații și o altă agenție federală americană importantă rămân în continuare nehotărâte cu privire la originea Covid-19, în timp ce Consiliul Național de Informații și alte patru agenții au ajuns la concluzia că virusul provine de la animale, a relatat săptămâna aceasta Wall Street Journal.
Departamentul pentru Energie a concluzionat, de asemenea, într-un raport clasificat de informații, că cel mai probabil Covid-19 a rezultat dintr-o scurgere de laborator, dar a făcut această evaluare cu „încredere scăzută”, în timp ce FBI a ajuns la aceeași concluzie în 2021 cu „încredere moderată”, a relatat Wall Street Journal.
„Deși cred că teoria „scurgerii din laborator” este o posibilitate reală, ar trebui să subliniez faptul că evaluarea [departamentului de energie] are o „încredere scăzută” în această evaluare, iar evaluarea lor nu a schimbat părerea niciuneia dintre celelalte agenții”, a declarat anterior pentru The Guardian Dr. Filippa Lentzos, lector în domeniul științei și securității internaționale la King’s College London.
Unii oameni de știință care au studiat originile pandemiei Covid-19 au ripostat împotriva aprobării teoriei scurgerilor din laboratoare de către agențiile americane. Oamenii de știință au remarcat, de asemenea, că, spre deosebire de studiile științifice evaluate de colegi, evaluările serviciilor de informații americane dezbătute nu oferă transparență publică cu privire la modul în care au ajuns la concluzii sau la dovezile pe care le-au acumulat.
„Două studii anterioare – dintre care unul la care am fost coautor – demonstrează în mod clar, folosind mai multe linii de dovezi, că pandemia a apărut în populația umană de cel puțin două ori pe o perioadă de aproximativ două săptămâni la sau imediat în amonte de piața Huanan, în asociere cu comerțul cu animale vii”, a declarat săptămâna aceasta Angie Rasmussen, profesor la Universitatea din Saskatchewan, Canada, pentru The Guardian.
Comentariile publice ale lui Wray vin într-un moment de tensiune sporită între SUA și China, după ce descoperirea unui balon spion chinezesc a stârnit o controversă internațională și a fost folosită atât de republicani, cât și de democrați pentru a critica conducerea partidului advers.
Guvernul partidului comunist chinez și-a pus în evidență sensibilitatea cu privire la originea Covidului, iar publicația de stat Global Times i-a transmis un avertisment lui Elon Musk pentru a nu-și risca relația cu China, după ce acesta a trimis tweet-uri în care a discutat raportul Departamentului Energiei privind teoria scurgerilor din laborator.
CNBC a relatat că Global Times a folosit paginile sale de socializare pentru a-l avertiza pe Musk să nu „spargă oala după ce mănâncă”. „‘Breaking the pot after eating’ este termenul chinezesc [pentru] a mușca mâna care te hrănește”, a scris corespondentul CNBC Eunice Yoon.
Tesla, compania lui Musk, are o fabrică uriașă care construiește mașini electrice în Shanghai, atât pentru piața internă chineză – a doua cea mai mare piață de desfacere pentru vehiculele sale -, cât și pentru exportul în alte țări.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank