G4Media.ro

Directorul general adjunct Apa Nova: Apa din București a fost, este și…

Foto: Pexels

Directorul general adjunct Apa Nova: Apa din București a fost, este și va fi potabilă mulți ani de acum înainte / Nu declanșezi oprirea apei în București pentru 3 probe din 60.000

Directorul general adjunct al Apa Nova, Mihai Savin, a declarat vineri seara, la Antena 3, că apa distribuită în București „a fost, este și va fi potabilă mulți ani de acum înainte“. El a făcut această afirmație deși specialiștii de la DSP susțin că clorul din apă era de 5 ori peste limita legală în probele prelevate miercuri.

„Apa din București a fost, este și va fi potabilă mulți ani de acum înainte. Dacă nu ar fi fost potabilă zilele acestea și nu va fi potabilă, noi vom fi primii care vom opri din funcțiune stațiile de tratare și de pompare“, a spus Mihai Savin.

Reprezentantul Apa Nova a susținut că, atunci când fiica sa a primit mesajul care a circulat pe internet potrivit căruia apa de la robinet nu este bună de băut, a asigurat-o imediat că informația este falsă.

„I-am spus: «Nu este adevărat, Ana, poți să bei liniștită». Deci, vă dați seama că nu-mi puneam familia în pericol – am și eu copii, am o soție, prieteni, o mulțime de oameni pe care îi cunosc și în niciun caz nu le-aș fi dat mesaje să stea liniștiți“, a mărturisit Savin.

Dacă ne referim la cele 5 probe, cât a prelevat DSP, față de cele 60.000 pe care le prelevăm noi, eu nu pot să declanșez o nebunie pentru că 3 probe, care pot să fie cu erori, din 60.000 au ieșit – ce spun dânșii, că noi n-am văzut buletinul de încercare – au ieșit cu clor mărit. OK. Dar nu declanșezi oprirea apei în București pentru 3 probe la 60.000. (…) Ar trebui ca peste 3% din totalul probelor din tot Bucureștiul să fie neconforme“, a spus Savin.

El a mai declarat că, miercuri, la Apa Nova s-a primit un mesaj pe Whatsapp – „Dați un anunț că apa este nepotabilă“ – de la „doamna doctor Ciucă de la DSP“. „Nu poți să dai fără un buletin de încercare. Atâta timp cât noi avem teste în ziua respectivă, vorbim de data de 30, aveam probe, indicatorii măsurați, cum, pe baza unui mesaj pe Whatsapp, să spun: apa este nepotabilă? Exact asta le-am spus: noi nu putem să închidem apa pe baza unui SMS și unui tabel mititel, poza de pe Whatsapp, în care, spuneau ei, la 3 probe a ieșit clorul mare“, a adăugat reprezentantul Apa Nova.

Directorul Apa Nova a mai spus că totul a pornit pe 29 ianuarie când stația de alertă a avertizat că au crescut valorile de amoniu.

„Povestea a început din data de 29 ianuarie când stația noastră de alertă ne-a avertizat că au crescut valorile la amoniu. Pentru cetățeni, pentru că există variații tot timpul anului, din cauza temperaturilor, din cauza viiturilor, a ploilor, nu înseamnă nimic. Pe dvs. vă interesează ce iese din stația de tratare. Pe noi ne obligă la niște proceduri și tehnologii. Prima procedură prevăzută în astfel de cazuri, ca să fii sigur că niciun strop de apă care nu este tratată de amoniu nu trece prin stația de tratare, este să mărești un pic doza de clor. A doua măsură pe care am luat-o: am schimbat alimentarea din râul Argeș în râul Dâmbovița“, a precizat Mihai Savin.

El a spus însă că probabil ar fi fost necesar ca Apa Nova să iasă cu un mesaj către locuitorii Capitalei imediat ce a început distribuirea pe rețelele sociale a mesajului că apa de la robinet nu poate fi băută.

La 48 de ore de la izbucnirea scandalului cu apă contaminată, în care autorităţile s-au contrazis în declaraţii, vorbim de Ministerul Sănătăţii şi de Apa Nova, a apărut într-un raport al DSP Bucureşti, transmis vineri, faptul că apa nu era bună de băut. Mai exact, raportul DSP arată că, în una dintre cele patru probe luate din puncte diferite din Capitală, nivelul de clor era şi de 5 ori mai mare decât cel admis. Cifrele sunt alarmante, cea mai mare valoare înregistrată este de 2,73 mg/litru, în condiţiile în care concentraţia maximă admisă este de 0,5 mg/litru (detalii aici).

Sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Apa Nova functioneaza precum a functionat RO-ALERT la cutremur. A depasit de 5 ori limita maxima admisibila si apa nu s-a oprit automat cum ne trombonea domnul director.

    • Bai,sluga psdista ,ne-am plictisit sa tot imprastii gaze lacrimogene pe aici,intelege odata ca nu esti la latrinele puscariasului voiculescu ! Miroase de la o posta a intoxicare kgbista, NU MAI AU HOTII CU CE SA MAI ABUREASCA OAMENII ,ASA CA IMPORTA DIVERSIUNI DE LA PUTIN!

  2. tudorele …fa ceva … o ievaluare la apa nova imediat , trebuie revocat directorul acesta incompetent, exista abateri manageriale grave domle

  3. Cred ca se dezbate prea mult un subiect care nu își are sensul. Dacă apa a avut concentrații de 5 ori mai mari, cum de nu s-a imbolnavit/internat nimeni? Normele sunt făcute pentru doze pe termen lung. Faptul ca într-o zi consumi o cantitate mai mare de clor, dar în doze infime, nu înseamnă neapărat un pericol pt. sănătate. Apa care iese din stația de epurare este tot timpul potabilă. Exista niște sisteme de monitorizare, verificarea manuale și automate care păstrează calitatea apei între anumiți parametrii. Nu trântește cineva niște clor în apa și apoi e distribuita în rețea. Legat de bebeluși, orice părinte responsabil știe ca apa pentru consum trebuie fiarta și răcită, caz în care doza de clor este mult diminuata. Apoi legat de incidentul în sine: clorul în doze ceva mai mari, nu prezintă aceleași riscuri pt. sănătate precum amonoliul sau chiar decât întreruperea furnizării apei. A se menționa ca acest incident a fost ceva temporar, Apa Nova luând masuri pt. corectare și înlocuind sursa se alimentare, aviz celor care nu au vizitat niciodată o stație de epurare și care susțin ca distribuitorul de apa a vrut sa ne omoare. Depășirea, chiar dacă a existat (deși încă nu e confirmat acest lucru), a fost în limite rezonabile, depășirile fiind pe perioada scurta, iar mirosul probabil