G4Media.ro

Directorul medical al Institutului Inimii Cluj: La Rezidenţiat au rămas 600 de…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Directorul medical al Institutului Inimii Cluj: La Rezidenţiat au rămas 600 de locuri neocupate în specialităţi dificile/ Tinerii vor specialităţi cu mai puţin stres, care pot fi practicate la nivel de cabinet, o activitate care se poate încheia la miezul zilei

Directorul medical al Institutului Inimii „Nicolae Stăncioiu” din Cluj-Napoca, Adrian Molnar, a afirmat că cele 600 de locuri rămase libere la Rezidenţiat sunt cele deficitare pe piaţa medicală din România, dar şi cele foarte dificile, precizând că tinerii se îndreaptă spre specialităţi în care este mai puţin stres, temându-se că nu vor avea unde să lucreze după terminarea specializării, relatează News.ro.

Adrian Molnar a fost întrebat, luni, la Prima News, de ce există atât de multe de locuri neocupate la Rezidenţiat.

„Am rămas surprins când am auzit că în sesiunea din toamna anului trecut de la Rezidenţiat au rămas aproape 600 de locuri neocupate în specialităţi care sunt şi aşa deficitare pe piaţa medicală din România. Sunt specialităţile care sunt foarte dificile, cum ar fi Terapia Intensivă, medicina de urgenţă, specialităţile chirurgicale în general. Care ar fi explicaţia? Discutând cu colegii mei şi cu persoane din staful DSP-ului de la noi am creionat un scenariu. Cred că acestea sunt specialităţi foarte, foarte dificile şi în perioada de învăţare de specializare, dar mai ales după aceea, practica medicală în aceste specialităţi impune un stres permanent, un consum permanent, o viaţă cel puţin dificilă”, a afirmat Adrian Molnar.

El a precizat că în urmă cu zeci de ani era o bătălie mare pentru ocuparea unei specialităţi foarte căutate, iar acest lucru nu mai este valabil în prezent.

„Dacă m-aş referi la specialitatea mea de chirurgie cardio-vasculară este prima dată când din numărul de patru locuri scoase la rezidenţiat unul a rămas neocupat. Dar noi stăm bine. Mă uitam pe statistica publicată de Ministerul Sănătăţii la Iaşi, din cinci locuri scoase la concurs nu s-a ocupat niciunul, la Târgu Mureş nu s-au ocupat două posturi. Zece posturi nu au fost ocupate în specialitatea de chirurgie cardio-vasculară, o specialitate care când eu am dat examenul, în urmă cu 30 de ani era o bătălie mare pentru a ocupa, era o specialitate care era foarte căutată. Şi anii următori”, a mai afirmat directorul medical de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca.

El a completat că tinerii se îndreaptă către specialităţi în care este mai puţin stres.

„Apoi, pe măsură ce a trecut timpul am văzut tot mai puţin interes apare în rândul tinerilor. La chirurgia generală sunt aproape 100 de locuri neocupate pe ţară. Ceea ce e fantastic de frustrant şi de neînţeles. Per total, dacă ne uităm pe locurile rămase neocupate am observat că tinerii astăzi se îndreaptă spre specialităţi în care este mai puţin stres după aceea, după obţinerea specialităţii, o activitate care se poate încheia la miezul zilei şi specialităţi care pot fi practicate la nivel de cabinet. Sigur că îngrijorarea principală a tinerilor este că după terminarea specializării ei nu au un loc de muncă unde să activeze. Locurile sunt foarte puţine la nivel naţional, sunt spitale care au promise că se vor deschide şi nu s-au deschis, în spitale care la ora actuală funcţionează numărul de locuri este limitat, depinde de pensionarea unor alţi medici”, a mai declarat Adrian Molnar.

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a decis organizarea unei sesiuni extraordinare a concursului de rezidenţiat în data de 14 mai 2023, pentru cele 628 de locuri şi posturi rămase neocupate în sesiunea noiembrie 2022, care sunt în specialităţi deficitare, precum medicina de urgenţă, medicina de familie, chirurgie generală, neonatologie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. cred ca in primul rind se vad efectele exodului ,nemaivind de unde selecta resursa,competitia a ajuns cvasiinexistente ,pe vremuri existau 10 pe un loc la rezidentiat,astazi se roaga de ei sa ia post,cum sa te duci se te operezi intr-un spital cind sti ca ,doctorul ala n-a trecut printr-un filtru

  2. Pai acum nu doar specialitatile grele sunt bine platite, chiar si la celelalte se castiga decent, nu mai se strange cureaua. Normal ca unii aleg sa nu fie stresati, frecati in sectiile de urgenta luate cu asalt de 90 % din bolnavi, ca e gratis, nu platesti consultatie.

  3. Ma indoiesc ca au ramas locuri la medicina de familie, cea mai usoara specializare, fara stres si cu program usir. Poate e vorba de posturi in mediul rural, la mare distanta de resedinta de judet?

  4. hai sa va zic eu de ce nu se iau specializari in chirurgie.. pentru ca doctorii chirurgi nu numai ca nu-i baga in seama pe rezidenti care trebuie sa se descurce cum pot dar vor SPAGA de la rezident ca sa asiste la operatie. Chirurgilor (90%) nu le pasa de rezidenti, nu-i ajuta de frica sa nu le ia locul probabil. La celelalte specializari nu este asa. .

  5. Varsta de pensionare a medicilor a fost marita constant pentru ca mai marii sanatatii romanesti nu se dau dusi din scaunele lor profitabile.Consecinta este ca tinerii medici aleg specialitati mai putin stresante astfel incat sa poata profesa in privat ,ca in spitalele de stat nu au loc.

    • Posturi cu stres puțin și șpăgi mari…

  6. Atunci, concluzia e una in „folosul” romanilor: robotii..
    Singura „sansa” a romanilor va fi sa avem roboti in Spitalele Romaniei!
    Ce, nu va vine sa credeti, viitorul e al robotilor iar Romania va fi in frunte din CAUZA lipsei medicilor din Spitalele publice!!!!????
    Sau, varianta Spitalelor private, unde trebuie sa ai bani multi, nu gluma….

  7. Mai mult ca sigur unul dintre factori este ca dupa incheierea rezidentiatului pe loc nu exista posturi libere in spitale pe respectivele specializari.

  8. Sa fie oare dezinteresul tinerilor fata de chirurgii tocmai ca e infinit mai greu sa te angajezi dupa specialitate? Sau ca depinzi incredibil de mult de mentorul tau ca sa poti invata ceva (tehnica, ca teorie poti si singur)?
    Cateva idei pentru domnul care pare ca nu intelege sau ca minimizeaza lucrurile astea. Pe bune, ce-i asa greu de inteles.
    De stres nu mai vorbim, dar pare din afirmatiile dlui ca timerii sunt mai sensibili acum, nu mai sunt asa Die hard cum erau cei din generatiile trecute etc.
    N-are niciun sens să-ți pierzi tinerețea si sa fugi dupa himere. Trebuie sa fii si pragmatic si sa faci fix ce iti place (si evident ca in cazul asta vor fi mai puțini cei care vor alege de bunavoie si de placere sa fie sclavagiti si sa munceasca enorm fara sa existe nicio recompensa la capat de drum).
    Sa pună mâna ministerul sa scoata posturi chirurgicale la greu (si evident de ati), sa renoveze spitalele mici, ca sa ai unde sa si muncesti. si abia apoi sa vina sa puna intrebari din astea.