G4Media.ro

Directorul medical de la „Matei Balș”: În a doua jumătate a lunii…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Directorul medical de la „Matei Balș”: În a doua jumătate a lunii ianuarie va fi o creştere clară a cazurilor de COVID. Mă aştept ca în februarie, martie şi aprilie să avem probleme legate de numărul de cazuri

Directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Adrian Marinescu, a declarat, luni, pentru Agerpres, că în ţara noastră se va înregistra, în a doua jumătate a acestei luni, o creştere „clară” a numărului de persoane infectate cu noul coronavirus şi se aşteaptă ca în februarie, martie şi aprilie să existe „probleme” legate de numărul de cazuri noi de COVID-19.

„Ceea ce deja se vede este o creştere nu exponenţială deocamdată, dar este o creştere şi se va vedea în intervalul următor. Undeva din a doua jumătate a lunii ianuarie spre 1 februarie va fi o creştere clară. Mă aştept ca lunile februarie, martie şi aprilie să fie lunile într-adevăr în care vom avea probleme legate de numărul de cazuri. Este foarte greu de spus când va fi exact vârful. (…) Mă aştept să fie un interval de maximum trei luni în care nu vom avea multe cazuri severe, dar vor fi multe infecţii şi marea problemă va fi de a gestiona situaţia, pentru că oamenii vor avea nevoie de evaluare. Ar fi ideal să se rezolve totul în pre-spital, nu la nivel de spital, la camera de gardă”, a afirmat medicul.

Potrivit acestuia, persoanele vaccinate cu schemă completă, cele care au trecut prin boală sau cele care s-au vaccinat şi au şi trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2 vor avea o „probabilitate mică” de a face o formă complicată de COVID-19 şi de a ajunge la terapie intensivă.

Adrian Marinescu a completat că se aşteaptă ca în luna martie să apară „un update” al vaccinului anti-COVID.

„Este evident, din datele pe care le avem, că vaccinurile de acum nu au aceeaşi eficienţă pe varianta Omicron. Nici nu avem atât de multe date. Aşteptăm ca, probabil, undeva în martie să avem update-ul vaccinului, dar deocamdată este varianta cea mai bună de a preveni şi este clar că oamenii care au o schemă completă, mai ales, dacă au şi boosterul au o protecţie bună inclusiv în raport cu Omicron. Aici protecţie va însemna cei care s-au vaccinat, cei care au trecut prin boală sau cei care le-au făcut pe amândouă. Cei care sunt protejaţi vor avea o probabilitate mică de a face o formă complicată, să ajungă la terapie intensivă”, a explicat directorul medical al Institutului „Matei Balş”.

El a menţionat că, având în vedere ceea ce s-a întâmplat în zonele care s-au confruntat cu varianta Omicron a SARS-CoV-2, numărul de cazuri grave înregistrate în urma infectării cu această tulpină ar fi mai mic în comparaţie cu varianta Delta.

„Dacă ne uităm la tot ceea ce am văzut în Africa şi chiar în Europa toate lucrurile merg către această idee (cazuri mai puţin grave la Omicron faţă de Delta). Nu înseamnă însă că, dacă sunt mai puţine, nu vom avea probleme, pentru că, şi dacă este un procent mic, numărul de infecţii dacă într-adevăr ajunge să fie exploziv acel procent mic înseamnă un număr de persoane vulnerabile care fac forme severe chiar şi critice. Rata (de mortalitate) clar va fi mai mică, dar trebuie să fim atenţi şi prudenţi, mai ales că vrem să vedem exact cum se întâmplă cu populaţia Europei. Adică, să treacă măcar luna februarie şi, probabil, undeva după o lună de plin val, vom putea să tragem mai uşor nişte concluzii legate de Europa şi, mai ales, de România”, a indicat Adrian Marinescu.

Conform acestuia, actualele antivirale au şi ele o eficienţă mai scăzută în faţa tulpinii Omicron a SARS-CoV-2.

„Ele sunt utile (noile medicamente) în măsura în care am o testare făcută la debutul simptomatologiei, un diagnostic care să fie rapid, după o evaluare şi un tratament care va însemna tratament după prescripţie. Ar putea să o facă medicul de familie. Din păcate, antiviralele existente acum au, de asemenea, o eficienţă mai redusă. Aşa cum vom avea nevoie de un vaccin care să fie în varianta nouă, avem nevoie şi de antivirale care să fie mult mai ţintite şi să sperăm că vor ajunge cât de repede şi la noi, mai ales că vorbim de administrare pe cale orală care se poate face şi la domiciliu şi să o facă medicul de familie, de exemplu”, a mai explicat directorul medical al Institutului „Matei Balş”.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Ți-a venit rândul să dai interviu, neicușorule? La voi, la spitale, tot timpul este o problemă, de aia lumea își ia lumea-n cap.

    • Dar dvs chiar asa, nimeni si nimic nu va convine, toti au probleme, numai dvs propagandistii nu aveti, tot saditi ura si dezbinare.

    • Donule Draggy,
      Puteti sa ne spuneti si noua ce meserie si ce scoala aveti, ca lumea zice ca nu aveti nicio scoala si nicio meserie. Dar eu cred ca aveti, dar daca nu ne spuneti dumneavoastra, nu pot sa-i contrazic.

    • La care lume va referiti? Lucrati in echipa?

    • @Draggy,
      Multumesc, am inteles.
      Daca aveati scoala si meserie ne spuneati.
      q.e.d.

    • Cine anume va face sa credeti ca sunteti capabil sa intelegeti ceva? Tot lumea?

  2. Ce bine suna „un update la vaccin”, versiunea omi2022. Dar domnul doctor nu ne comunica si cate cazuri de gripa au fost depistate la marius nastea, cand va fi varful imbolnavirilor de gripa, daca cei care fac covid mai fac si gripa, in ce proportii etc..daca virusii gripali sau modificat la alte versiuni, ce update se face la vaccinul gripal.

    • In saptamana 20-26 decembrie au fost cca 38,000 de infectii respiratorii, cu 4% mai mult decat anul trecut si cu 1,5% mai mult decat saptamana precedenta. Gripa au fost 79 cazuri, nu s-a confirmat nici un deces. Aproximativ 1,100,000 de persoane au fost vaccinate cu vaccin antigripal

    • Și ce meserii aveau pozitivii, că,așa cum a zis cineva, casierii de la supermarket și șoferii de autobuz trebuiau să fie mai „afectați” decit asistentele covid, care cîștiga și 12000

  3. Se va realiza.

    • De unde apar redușii ca tine? Că tare le mai știi pe toate și te pricepi la tot.

  4. Atât numai sa nu se închidă tot din cauza numărului prea mare de persoane infectate. În rest nici o problema. Am intrat în faza finala a experimentului Suedia, varianta romanesca unde avem șanse sa obținem în final imunitatea de turma.

  5. Pana-n martie-aprilie se duce draq minciuna voastra! De jumatatea lu’ ianuarie aflasem,ne-a spus Rafila de acum o luna si jumatate ca vine valu’ mare pe 15. Nu ne capsam nici cu noul zer care apare in martie asa ca nu ne mai speriati,au trecut doi ani de vrajeala,suntem imuni si la propaganda dar si la covid

  6. și ce spune statistica:

    • Uite ce spune :
      – U.K. +137.583
      – Italia +61.046
      – Franța +58.432
      Bolnavi noi apăruți ieri. „MULȚUMTĂ” DOZELOR!

    • La ce doze va referiti?

    • Pai de ce nu dai si cifra deceselor in tarile respective?
      Ca au mai putini morti decat aveam noi la 5000 de cazuri.
      Vaccinul nu te protejeaza de infectie, te fereste de crapat.
      Da’ voi nu si nu..
      Batman! Batman!

  7. veti avea probleme cu numarul in sensul ca nu le veti mai sti numarul. noi aici la vladivostok stim notiunea de „romanie bine facuta”

  8. Pai de ce nu dai si cifra deceselor in tarile respective?
    Ca au mai putini morti decat aveam noi la 5000 de cazuri.
    Vaccinul nu te protejeaza de infectie, te fereste de crapat.
    Da’ voi nu si nu..
    Batman! Batman!

    • Cine spune ca vaxul te ferste de forma grava al bolii? Probabil producatorul prin intermediul medicilor, dar atunci daca stiu asa de bine efectele vaxului de ce te pune sa semnezi la vax declaratia pe propria raspundere?

  9. Bahahaha hahahahahaha hahaha bufonii incrancenati ce se chinuie sa ne faca sa radem in hohote si reusesc cu brio sunt prezenti. Pastila de ras la articole despre vaccinuri sau americani se activeaza trepadusii izmenari rupti-n kurr gen mario zis chizdario, calache zis dobitache, boalivia un travestitt zis vomivia, altu zis kakaltu, motz de pe koiotz, vasiliu fanel zis kakaniu miaunel, john zis limba-n colon, flav zis scarbav si inca vreo cativa beliti cu gimnaziul facut la seral dar care pot sa iti vorbeasca ore in sirr despre vaccinuri. Niste tembeli buni doar de luat in ras sau lasati sa posteze din mila

    • Am uitat iar s-o trec pe mamuca mea la numarotoare,un prostovan sarantoc,asta sunt!