G4Media.ro

Directorul R.A.R. pe zona Moldovei a fost reținut de DNA/ Dragoș Mandache…

Foto: Inquam Photos/ Liviu Florin Albei

Directorul R.A.R. pe zona Moldovei a fost reținut de DNA/ Dragoș Mandache este acuzat de luare de mită

Dragoș Mandache, coordonator zonal al Departamentului Inspecţii Tehnice Periodice şi Supraveghere Parc Naţional de Vehicule din cadrul R.A.R. a fost reținut, vineri, de procurorii DNA. Acesta este acuzat de comiterea a trei infracțiuni de luare de mită, dintre care una în formă continuată, se arată în comunicatul procurorilor.

„În perioada 2019 – 2021, inculpatul Mandache Dragoș, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și primit, de la un inspector tehnic de la o stație autorizată R.A.R, sumele de 12.000 euro și 10.000 lei”, mai precizează DNA.

Comunicatul integral transmis de DNA:

În cauza mediatizată prin comunicatul 320/VIII/3 din 21 aprilie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 20 mai 2021, a inculpatului MANDACHE DRAGOȘ, la data faptelor coordonator zonal al Departamentului Inspecţii Tehnice Periodice şi Supraveghere Parc Naţional de Vehicule din cadrul R.A.R., în sarcina căruia s-a reținut comiterea a trei infracțiuni de luare de mită, dintre care una în formă continuată.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

Prezenta cauză are ca obiect modalitatea în care mai mulți inspectori tehnici atestați R.A.R. ar fi dezvoltat și perfectat  o practică de a pretinde și primi sume de bani, pentru a atesta în mod nereal efectuarea inspecției tehnice periodice a vehiculelor, fără ca acestea să fie efectiv prezente.

În acest context, în perioada 2019 – 2021, inculpatul Mandache Dragoș, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și primit, de la un inspector tehnic de la o stație autorizată R.A.R, sumele de 12.000 euro și 10.000 lei pentru:

– a soluționa într-o manieră favorabilă o sesizare referitoare la încălcarea reglementărilor privind inspecția tehnică periodică a vehiculelor în stația unde acesta își desfășura activitatea,

– a declara admiși la programul de reatestare ca inspector tehnic, pe el și o altă persoană,

– a desemna ca inspector la monitorizarea de fond o anumită persoană,

– pentru a nu sancționa stația unde inspectorul își desfășura activitatea pentru nefuncționarea camerelor video.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 21 mai 2021, inculpatul Mandache Dragoș urmează să fie prezentat Tribunalului Iași cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Anterior, în aceeași zi, procurorii anticorupție, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au efectuat percheziții domiciliare în trei locații situate pe raza județelor Iași și Bacău, din care una era sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție, Direcției de Operațiuni Speciale și din partea Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Foto: Inquam Photos/ Liviu Florin Albei

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. Gena crimei si hotiei se activeaza instantaneu la romani cand gaseste mediul propice si factorii favorizanti.

    • de acum 2 ani:
      „Dosarul arestărilor RAR, în care 16 persoane din cadrul RAR Sibiu și RAR Vâlcea au fost arestați și acuzați de comiterea unor fapte de corupție intră în faza următoare. Procurorii au finalizat ancheta penală, iar rechizitoriul a fost trimis judecătorilor. Cei 16, inclusiv un agent de poliție, sunt acuzați de comiterea a 138 de fapte penale, de la luare și de mită, complicitate la luarea de mită, la trafic de influență.”

    • E Emil metamorfozat in Ion.

    • GENA HOTIEI E LA SPURCATII DE BUGETARI

    • Pentru cine nu stie, firmele gen Registrul Auto Roman sunt obligate sa plateasca si sa trimita la cursuri anti-coruptie angajatii… asta din cauza ca Agenția Națională a Funcționarilor Publici a fost mutata din subordinea MAI la MDLPA iar … cursurile … au ramas singura forma de preventie.
      As vrea sa vad un articol despre cat costa un asemenea curs si cine le tine si care e procentajul… de trecere.

      Asa scapa Directorul lor General de suspiciunea „rezonabila” ca permite astfel de comportamente prin felul in care a aprobat sa se deruleaze procedurile interne.
      In mod normal procedurile stricte ar putea impiedica abaterile. Dar… timpul trece leafa merge … bonusu’ vine la timp

      @kiko – mergi la spiholog frate, lasa tastatul pe net

    • @kiko: *doar la cei angajați la stat care nu produc nimic și nici nu dau pe la job + la cei care încasează salarii de mii de euro lunar de la stat (in special cei cu 4.000, 5.000, 10.000), mult peste valoarea pe care o creează.

    • @Cloudfare, corupția este un rezultat direct al eșecului (intenționat) al activității de audit intern operațional în sectorul public!

      DNA-ul nu ar mai fi depășit de situație daca entitățile publice ar implementa standardele obligatorii din legislațiile în vigoare și indicatorii de monitorizare a conformității cu prevederile din legislație.
      Vezi sistemul de control intern managerial, un instrument prin care SGG ar fi trebuit să manifeste control și să fie informat în timp real și sistematic asupra statusului indicatorilor de monitorizare a conformității cu prevederile legale de la departamentul de Audit intern MTI și Corp Control Ministru către care, de jos în sus, ar fi trebuit să raporteze departamente de audit intern din instituțiile din subordine (în acest caz R.A.R.).

      Contribuabilii pur și simplu ar trebui să înceteze să mai plătească taxe și impozite dacă nu există o monitorizare clară a modului în care este cheltuit banul public și dacă riscul (ca 50% din fondurile publice să finanțeze indivizi angajați pe pile care nu produc nimic sau achiziții cu dedicație) se manifesta constant la o rata foarte ridicată.

      Mi se pare sincer super-penal sa iei cu forta xx% din banii creati de un om cinstit prin activitatea sa fara contracte cu statul (xx% pe care daca nu ti-i da sa-l acuzi de evaziune fiscala) si sa ii re-distribui (transferi) nesimtit in conturile altor persoane angajate pe pile la stat care nu produc nimic si/sau nu vin la job) si catre indivizi care au facut EUR milioane din licitatii masluite. Practica asta din urma este o adevarata hotie.

      Sincer, nu ar trebui sa existe taxe si impozite daca nu exista in contra-partida sisteme eficiente de control al cheltuirii banului public (la nivel „cuantic” de s-ar putea).

    • Cloudfare,
      ministrul Drula nu are un microscop magic ca să vadă în timp real detaliile activității celor +50.000 de angajati din minister și conformitatea cu legile a celor zeci de unități din subordine.

      ÎNSĂ simpla lui soluție anti-micromanagement de a delega către oameni pe care i-a numit prin CA-uri (pe care îi consideră competenți și în care are încredere) nu substituie obligația pe care o are față de electorat și față de ceilalți români de a operaționaliza în minister un sistem de control intern EFICIENT (la nivel de management și operațiuni, respectiv la nivel central și în toate unitățile din subordine). Doar așa se pot reduce semnificativ fraudele, conflictele de interese și alte acte de corupție.

    • Mda, cred ca se merge pe idea lui Tiriac: daca ar fi sa aleaga intre un angajat hot si unul pro st il aleg pe hotz pentru ca macar ala nu imparte random banii. Desht eptii au parasit tara.
      Referitor la ce ai scris:… exista SEAP/SICAP – scoti repede de acolo contractele pe sume mari… RAR a avut unul de 800.000euro pentru niste licente de backup… ar trebui verificat activ random ca banii nu sunt dati aiurea.
      Evident… exista si varianta cand „spargi” un contract in sume sub 15.000 euro ca sa nu fie nevoie de licitatie

      Stiai ca RAR e auditat contabil de catre PwC?

    • Chestia cu prostul si hotul angajati la pravalie e problema veche din manualul de economie, nu Tiriac e autorul.

  2. Este fostul șofer a lui Cristian Adomniței și consilier personal al acestuia. Prin 2012. Este tot un ,, animal politic” care a căzut în plasa DNA-ului. Că așa trebuie să sfârșească , cu toată mila- animalele politice!

    • Uneori nu poti sa nu te intrebi: astia care sunt directori la RAR chiar sunt ingineri? Au inteles ceva din facultatea aia pe care au terminat-o?
      Registrul Auto Roman are un moto, o mandrie a lui? Realizeaza ca rolul lor e sa limiteze haosul si nu sa-l incurajeze?

  3. Mi se pare genial ca s-au legat de „nefuncționarea camerelor video” dar de nefuncționarea aparatelor de masurat noxele nu se spune nimic.
    Am vrea si noi sa vedem istoricul fiecarei masini, anonimizat cu valoarea aferenta masurata real cu un aparat omologat… si poate tragem o concluzie daca adaugam si numarul de kilometri efectuati.

    Parca era vorba ca privatizeaza Registrul Auto Roman… care e plus-ul lui de valoare pentru Stat?

  4. rara prada , probabil au primit dezlegare , altfel nu-mi explic atat zel
    oricum sa nu se asteptam la multe minuni DNA Iasi si-a indeplinit anul asta obiectivul
    anul trecut au fost cu niste politisti cu spaga pizza
    ..
    mai greu cu dosare importante

    • DNA Iasi sunt aia care au acuzat un politician ca a primit mita niste sticle cu vin si au fost dati in judecata pentru „afectarea imaginii”?… si probabil au pierdut in instanta si au platit despagubiri de zeci de mii de euro…
      daca ne-ar spune si noua reporterii astia cate dosare si cati bani pierde DNA in instanta pentru defaimare…

    • sunt curios care e ala de il pastorea de sus, ala politic, unde cotiza directorul …

    • pai venea pe filiera PNL, nu e clar cine? vad ca a scris unu dancarlan pe blogspot despre
      Mandache Dragoş, numai de bine, desigur – luni, 3 septembrie 2012

      la RAR Bucuresti un fost sinecurist contabil de acolo, cu afaceri proprii ajunsese conducatorul SGG pe vremea lui Orban – Antonel Tanase…. a scris frumos PressOne despre el in articolul „vanataori sinecuri”

  5. si la oradea ii la fel
    directorul de acolo ii pe mana cu angajati si iau spaga zilnic
    evident ca angajati o inpart cu directoru
    dar la oradea procurori dna nu se obosesc prea tare

  6. Au durat cateva zile bune pana au ajuns la el. Pana lanurma s-au dat in gât unii pe altii… ca sa scape cu… banii?