Directorul site-ului Bellingcat, împiedicat să asiste la premiile BAFTA / Poliția britanică, îngrijorată de posibile intenţii ostile străine faţă de unii jurnalişti
Directorul executiv al site-ului de investigaţie Bellingcat, Christo Grozev (foto sus), considerat de Kremlin un inamic, a afirmat vineri că a fost împiedicat să asiste la ceremonia de decernare a Premiilor BAFTA de către poliţia britanică, aceasta fiind îngrijorată de posibile „intenţii ostile ale unor state străine” faţă de unii jurnalişti, potrivit Agerpres.
Într-o postare pe Twitter, Christo Grozev s-a declarat „surprins” să descopere că el şi familia sa au primit „interdicţie” de la poliţia britanică să asiste duminică la gala BAFTA, unde documentarul „Navalnîi” este nominalizat. Motivul invocat, potrivit lui Grozev, este că ei reprezintă „un risc pentru securitatea publică”.
El a subliniat de asemenea pericolele cu care se confruntă jurnaliştii şi care vin nu doar de la „dictatorii criminali”, „dar şi din faptul că vocile jurnaliştilor sunt înnăbuşite – în loc să fie amplificate – de lumea civilizată pe care ei încearcă să o servească”.
Poliţia din Londra a subliniat că „faptul că unii jurnalişti trebuie să facă faţă intenţiilor ostile ale unor state membre atunci când se află în Regatul Unit este o realitate care ne îngrijorează”, refuzând să comenteze securitatea unei persoane anume sau sfaturile care i-au fost date.
„Suntem angajaţi să lucrăm cu partenerii noştri de la serviciile de informaţii pentru a ancheta aceste măsuri şi pentru a luat alte măsuri ca să garanteze securitatea celor care sunt vizaţi”, a precizat Scotland Yard într-un comunicat.
Poliţia din Londra subliniază de asemenea că nu poate interzice nimănui să asiste la un „eveniment privat”, care este responsabilitatea organizatorilor acestuia, recunoscând că recomandările sale pot însemna că organizatorii „au alegeri dificile de făcut pentru a decide cum să reducă riscurile pentru securitatea evenimentului lor”.
Jurnalistul de 53 de ani a fost plasat pe lista persoanelor căutate de Rusia.
Creat în iulie 2014 de un blogger britanic, Eliot Higgins, site-ul Bellingcat, cu sediul în Olanda, s-a specializat în jurnalism bazat pe analiza de date accesibile tuturor online.
Site-ul a anchetat, de exemplu, prăbuşirea zborului MH17, care a făcut 298 de morţi în estul Ucrainei în 2014, sau presupusa implicare a serviciilor de informaţii ruse în otrăvirea agentului dublu Serghei Skripal pe teritoriul Marii Britanii sau a opozantului Alexei Navalnîi.
În ultimul timp, echipa Bellingcat s-a concentrat în special pe invazia rusă din Ucraina.
Rusia, care a calificat recent Bellingcat drept o „ameninţare”, a declarat organizaţia „indezirabilă” pe teritoriul său.
În septembrie, Grozev, responsabil de anchetele asupra Moscovei, a declarat pentru AFP că Bellingcat este „cel mai mare coşmar al Kremlinului”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii