Directorul general interimar al Teatrul Național București (TNB), Mircea Rusu, este acuzat că le-a interzis actorilor Mihai Călin și Richard Bovnoczki să exprime pe scenă mesaje de susținere cu Ucraina.
La sfârșitul unui spectacol, actorii Mihai Călin și Richard Bovnoczki au vrut să înregistreze un mesaj de susținere pentru colegii lor ucraineni, însă directorul general Mircea Rusu s-ar fi opus.
„Azi, cu două minute înainte de a intra în scenă, Marius Bodochi, directorul artistic interimar, mi-a transmis din partea lui M. Rusu, directorul general interimar, interdicția de a mă manifesta în vreun fel în legătură cu războiul din Ucraina. Azi au murit din cauza bombardamentelor doi cunoscuți artiști ucraineni, o actriță și un balerin. Mi-e greață de «dictatura» instituită la TNB. Naționalism deșănțat și totală lipsă de înțelegere a menirii Teatrului”, a scris pe Facebook actorul Mihai Călin.
Acesta a explicat și faptul că mesajul era direcționat către Teatrul din Mariupol și Teatrul Academic „Ivan Franko” din Kiev, unde spectacolul „No Man’s Land” fusese invitat în 2020, însă deplasarea a fost oprită din cauza pandemiei de COVID.
”Atâta tristețe nu am mai simțit la un om de multă vreme. Ieri seară am jucat spectacolul ,,No man’s land”, la TNB, un spectacol care în contextul actual rezonează puternic cu ce se întâmplă în Ucraina și cât de absurd e un război. Mihai Călin, cu vreo 50 de minute înainte de spectacol îmi propune să facem un gest de solidaritate cu artiștii din Ucraina, în special ar fi vrut să menționeze Teatrul din Mariupol, care a fost bombardat și Teatrul Academic ,,Ivan Franko” din Kiev, teatru care a invitat acest spectacol în 2020, dar la care din cauza pandemiei nu am mai ajuns. Ideea era să filmăm un mesaj de solidaritate, la final de spectacol, la aplauze, să ținem drapelurile celor două țări, România și Ucraina, și pe urmă materialul video să fie trimis celor din Ucraina. Totul pentru a oferi un sprijin moral artiștilor de-acolo, dar nu numai. Cu câteva minute înainte de începerea spectacolului directorul artistic interimar, Marius Bodochi, îl roagă pe Mihai să renunțe la intenție pentru că directorul general interimar, Mircea Rusu, a aflat de această dorință a lui și interzice exprimarea oricărui mesaj de solidaritate. Eu am aflat de asta chiar înainte de a intra în scenă, când a venit Mihai la mine și mi-a spus că nu mai facem nimic. În câteva secunde l-am simțit debusolat , foarte trist, dezgustat, revoltat, după care s-a adunat și a zis: gata, nu ne mai gândim la asta, avem spectacol. Și așa a făcut până la penultima scenă din spectacol, când mi-a spus un lucru și a căzut într-o tristețe care m-a aruncat în disperare. (Ce a spus, păstrez pentru mine. Nu e secret, dar m-a marcat și cred că e ceva ce e bine să rămână acolo pe scenă și între noi doi). Supărarea a devenit o tristețe acută care l-a transfigurat până la sfârsitul spectacolului. Implicarea lui în acțiunile umanitare este profundă și necesară pentru el. Fără ele nu am vorbi de Mihai Călin, ci de o altă persoană. Și această implicare totală poate fi deranjantă pentru cei care nu vor să se implice sau nu înțeleg rostul unei asemenea implicări. În fine, Mihai, îți respect și admir atitudinea și te susțin cu puținul pe care-l pot. Nu te lăsa”, a scris și actorul Richard Bovnoczki.
Context. Nu este pentru prima oară când sunt semnalate conflicte în interiorul Teatrului Național București și care-l implică pe directorul interimar Mircea Rusu. Recent, acesta nu a fost de acord ca steagul ucrainean să fie amplasat pe clădirea teatrului și nici cu organizarea unei campanii umanitare.
Directorul interimar al Teatrului Național București, Mircea Rusu, a susținut într-un interviu pentru Antena 3 că rolul teatrului nu este unul politic și că deja alte instituții politice au făcut asta, cum ar fi guvernul României.
“Rolul nostru este altul. Le-am spus și celor care m-au îndrumat să fac asta: aș vrea foarte mult să văd dacă vă și înrolați când veți fi chemați la arme, dacă veți fi la fel de generoși și de emoționați”, a declarat Mircea Rusu pentru Antena 3.
Sursa Foto: Facebook/ TNB
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
59 comentarii