Dirijorul Cristian Măcelaru a dedicat Rapsodia nr. 2 de George Enescu celor care au nevoie de mângâiere sufletească, după exploziile de la Crevedia
Maestrul Cristian Măcelaru, directorul artistic al Festivalului „Enescu”, a dedicat, duminică seară, Rapsodia nr. 2 de George Enescu celor care au nevoie de mângâiere sufletească în urma tragediei din Dâmboviţa, relatează Agerpres.
„Bun venit la a 26-a ediţie ‘George Enescu’. Mă bucur să putem să ne aflăm aici. Şi spunea Enescu aşa: ‘În artă, în literatură, în muzică, nimic nu este al tău, decât atunci când îl dăruieşti altcuiva. De aceea, motto-ul festivalului din acest an se intitulează ‘Generozitatea prin muzică’. Tot Enescu era cel care, în timpul Marelui Război, cânta ca să-şi folosească talentul şi oferea darul muzicii celor care aveau nevoie de mângâiere. În acelaşi fel, în această seară, Rapsodia a 2-a vrem să o dedicăm celor care au nevoie în urma tragediei de ieri pentru o mângâiere sufletească”, le-a transmis maestrul celor prezenţi la Sala Palatului din Bucureşti înainte de a prezenta Rapsodia a 2-a.
* Timp de 29 de zile, pe scenele de la Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Radio, Sala Auditorium şi Teatrul Odeon vor urca peste 3.500 de artişti invitaţi, în cadrul a 90 de concerte.
„Tema ediţiei din acest an, ‘Generozitate prin muzică’, exprimă valorile fundamentale ale compozitorului George Enescu, duce cu gândul la Premiul Naţional George Enescu, iniţiat în 1913 de compozitorul român, şi descrie noile abordări în domeniul implicării sociale, educaţiei, formării, incluziunii şi contribuţiei în comunitate, specifice acestui impresionant eveniment artistic”, au transmis organizatorii.
Seria „Mari orchestre ale lumii” aduce 13 orchestre internaţionale şi trei orchestre din România pe scena de la Sala Palatului, într-un maraton muzical de 29 de concerte în 29 de zile consecutive.
Ediţia din acest an este prima cu o nouă conducere, atât la nivel artistic, cât şi la nivel executiv. Maestrul Cristian Măcelaru îşi începe în mod oficial mandatul de director artistic al Festivalului „Enescu”, iar Cristina Uruc, manager interimar Artexim, coordonează echipa executivă.
Printre orchestrele importante care vor participa la ediţia din acest an se numără Filarmonica din Viena, Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam, Orchestra Naţională a Franţei, Orchestra Tonhalle din Zurich, London Symphony Orchestra şi Orchestra Filarmonică Cehă.
De asemenea, dirijori de prim rang internaţional vor urca pe scenă în cadrul festivalului – Cristian Măcelaru, Zubin Mehta, Sir Simon Rattle, Wilson Hermanto, Paavo Jarvi, Delyana Lazarova, Lawrence Foster, Vladimir Jurowski.
Printre soliştii care vor acompania orchestrele sunt Patricia Kopatchinskaja, Gautier Capucon, Yuja Wang, Klaus Makela, Daniel Hope, Olga Peretyatko, Fazil Say, Avi Avital, Kate Lindsey, Cameron Carpenter, Xavier de Maistre, Jose Cura, David Grimal, Daniel Muller-Schott, Benjamin Kruithof, Maria Marica, Alexandra Segal.
Peste 60 de concerte vor fi transmise în direct pe site-ul Festivalului „Enescu”. Lista completă este disponibilă pe site-ul www.festivalenescu.ro.
O altă secţiune importantă în programul din acest an este Piaţa Festivalului care revine după o pauză de câţiva ani, în perioada 17 – 24 septembrie, cu o serie de concerte cu acces gratuit în Piaţa George Enescu.
Tot o noutate a ediţiei este şi Blogul Festivalului Enescu, care va găzdui informaţii zilnice despre activităţile desfăşurate în cadrul evenimentului, precum şi o serie de editoriale semnate de scriitorul Radu Paraschivescu sub titlul „Jurnal de festival”.
Festivalul Internaţional „George Enescu”, organizat de Artexim, se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii