G4Media.ro

Discrepanțe în listele cu alegători din Bulgaria: Un sat cu 600 de…

Sursa foto: Pixabay / petto123

Discrepanțe în listele cu alegători din Bulgaria: Un sat cu 600 de locuitori anunță că are peste 14 mii de alegători/ Scrutinul, pe 27 octombrie

În satul bulgăresc Belo Pole, care are o populație de doar 600 de locuitori, există oficial 14.392 de alegători înregistrați. Această anomalie a stârnit îngrijorări cu privire la corectitudinea procesului electoral, în ciuda asigurărilor guvernului, scrie Novinite.

Numărul neobișnuit de mare de alegători înregistrați se datorează în parte faptului că cetățenii macedoneni cu cetățenie bulgară sunt înscriși în listele electorale ale satului. Deși aceste persoane sunt înregistrate, ele votează rar, folosindu-și cărțile de identitate bulgărești în principal pentru a lucra în cadrul Uniunii Europene.

Localnicii au recunoscut că mulți dintre acești alegători sunt prieteni sau cunoștințe care au doar adresa din acte în satul respectiv.

Pe de altă parte, Radoslav Ivanov, un locuitor, a menționat că aceste persoane vin frecvent în sat, dar nu participă la vot. Cu toate acestea, el nu a detaliat ce le-ar putea împiedica să voteze dacă ar alege să o facă.

Primarul satului, Ivan Stoychev, a explicat că rezidenții actuali din Belo Pole au legături istorice cu satul, motiv pentru care își păstrează cetățenia bulgară. El a susținut că, în ciuda numărului mare de persoane înscrise pe listele electorale, multe dintre acestea sunt cetățeni bulgari legitimi.

Lista de alegători lungă de 400 de pagini și volumul mare de buletine de vot creează dificultăți logistice, doar aproximativ 500 de alegători votând de obicei. Președintele Comisiei regionale Blagoevgrad, Martin Busarov, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la gestionarea alegerilor în cazul în care toți cei peste 14.000 de alegători înscriși aleg să voteze.

Bulgaria se pregăteşte pentru al şaptelea rând de alegeri anticipate în trei ani, care vor avea loc pe 27 octombrie.

Bulgaria, o ţară cu 6,7 milioane de locuitori, este instabilă politic din 2020, când manifestaţii în masă au izbucnit împotriva unor politicieni corupţi, care au permis unor oligarhi să preia controlul asupra instituţiilor statului.

Dintr-o serie de şase alegeri anticipate, doar două scrutine au permis formarea unui Guvern.

Acestea s-au prăbuşit de fiecare dată, după ce politicieni reformatori au încercat să atace corupţia politică şi să pună capăt dependenţei ţării în domeniile energetic şi al securităţii faţă de Rusia.

Ultimele alegeri, care au avut loc în iunie, nu au condus la degajarea unui învingător clar ci la un Legislativ fragmentat între şapte partide care nu au fost capabile să formeze o coaliţie viabilă.

Partidul GERB (centru-dreapta), condus de fostul premier Boiko Borisov, a obţinut atunci 68 de mandate, cel mai mare număr în comparaţie cu restul partidelor, dar cu mult sub majoritatea în Parlamentul unicameral cu 240 de mandate. El nu a putut să găsească parteneri de coaliţie.

Acest val de alegeri anticipate a scăzut interesul bulgarilor faţă de politică.

Nivelul prezenţei la vot a scăzut de la 50% în aprilie 2021 la 33% în iunie, cel mai mic de la căderea regimului comunist în 1989.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...