Discurs extremist al senatoarei Diana Șoșoacă în cea mai veche parohie ortodoxă română din Viena: „Vor fi oameni care probabil vor trebui să și moară pentru ca poporul acesta să se unească”
Senatoarea extremistă Diana Șoșoacă, susținătoare a Rusiei, a participat duminică 10 decembrie la centenarul Oastei Domnului, organizat în parohia ortodoxă română “Învierea Domnului si Sf. Apostol Andrei” din Viena. În cadrul discursului ei de peste douăzeci de minute, la sfârșitul căreia publicul s-a ridicat în picioare să o aplaude, Diana Șoșoacă a făcut declarații extremiste și antidemocratice, potrivit imaginilor postate pe rețelele sociale.
„Mi-e scârbă de politică”, declară șefa unui partid politic, prezentă în Austria ca să facă politică. Despre politicienii români, Șoșoacă a afirmat „sunt oameni care nu simt decât ură … nu cred că sunt ființe umane … am ajuns să nu mai cred că ei sunt oameni”. „Suntem singura nație în care românii sunt înlocuiți”, a spus senatoarea Șoșoacă.
În replică, Mitropolitul Serafim al Germaniei, Austriei şi Luxemburgului a transmis marți un mesaj către preoți, cărora le-a spus că sunt obligați să fie neutri din punct de vedere politic și nu au voie să folosească bisericile în scop politic.
Iată mesajul transmis preoților români:
Preacuvioși şi Preacucernici Părinţi,
Având în vedere că în anul 2024 vor avea loc în România alegeri locale, legislative şi prezidențiale, vă aducem în atenţie hotărârea Sf. Sinod din 22 iulie 2020, bazată pe alte hotărâri similare precedente, din anii 1996, 2000, 2004 şi 2016, prin care se stipulează, între altele, următoarele:
1. Preotul are obligaţia de a păstra neutralitatea politică în timpul campaniilor electorale, atât în declaraţiile publice, cât şi în activitatea practică, faţă de problemele cu caracter politic. Opţiunea politică a preotului va fi exprimată doar prin votul personal secret.
2. Clericilor şi monahilor le este interzis să facă politică partinică, dar şi să participe la campanii electorale în calitate de susţinători.
3. Sfântul Sinod nu permite folosirea în scopuri politice a persoanelor, spațiilor, slujbelor şi însemnelor bisericești.
4. Biserica Ortodoxă Română nu recomandă susţinerea vreunui partid politic sau vreunei ideologii politice, ci îndeamnă pe toţi cetățenii să facă alegeri după criterii care vizează realizarea binelui țării şi promovarea valorilor creştine în societate.
Urmare acestor poziții ale Bisericii noastre, vă punem în atenţie faptul de a vă manifesta conform celor statornicite de Sfântul Sinod, de a nu face declaraţii politice, mai ales în cadrul sfintelor slujbe, precum şi de a nu permite reprezentanţilor nici unui partid politic să folosească locaşurile de cult unde slujiți drept tribună politică. Când vi se vor adresa astfel de solicitări, le veţi refuza cuviincios, amintind poziţia BOR, respectiv deciziile Sf. Sinod care prevăd neutralitatea politică.
Cu părintească binecuvântare şi dragoste în Hristos Domnul,
Mitropolitul Serafim
Episcopul Sofian
Arhiepiscopia Germaniei, Austriei şi Luxemburgului
Context
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a interzis încă din 2004 implicarea clerului în propaganda politică, potrivit unui comunicat din 2004: „În acelaşi timp, Sfântul Sinod face un călduros apel către liderii partidelor politice din România să nu permită recrutarea de membri din rândurile clerului şi nici folosirea în scopuri politice a persoanelor, spaţiilor, slujbelor şi însemnelor bisericeşti. Sfântul Sinod îi asigură că Biserica – păstrandu-şi echidistanţa faţă de partide – va continua să se implice în politica generală a ţării, contribuind – prin mijloace specifice – la apărarea democraţiei, a libertăţii, a credinţei în Dumnezeu, a independenţei şi integrităţii Patriei, respingând orice formă de totalitarism comunist ateu, precum şi orice formă de extremism”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii