G4Media.ro

Discurs inflamator în regiunea autonomă Găgăuzia: mai mulți lideri cer protecție Rusiei…

Sursa foto: OSCE

Discurs inflamator în regiunea autonomă Găgăuzia: mai mulți lideri cer protecție Rusiei și Turciei împotriva României

În regiunea autonomă Găgăuză din cadrul Republicii Moldova, o regiune condusă de lideri pro-ruși, au avut loc duminică acțiuni de protest prin care li se cere autorităților moldovenești să înceapă negocierile cu Federația Rusă în ceea ce privește livrările de gaze în republică, transmite ziarul rus Nezavisimaia Gazeta, citat de Rador.

Deputatul Adunării Populare a Găgăuziei Serghei Cimpoeș a declarat, pentru Nezavisimaia Gazeta, că populația nu va supraviețui iernii fără gaze, lemne și cărbune. Găgăuzii cer ca Chișinăul să înceapă negocierile cu Moscova.

Totodată, Mihail Kendighelean, reprezentantul Sfatului Bătrânilor al autonomiei, a arătat pentru Nezavisimaia Gazeta că pe 2 octombrie în Găgăuzia va avea loc congresul deputaților de la toate nivelurile, care va cere Rusiei și Turciei să protejeze autonomia de România. Liderul găgăuz susține că România ar putea ”ocupa” Republica Moldova în cazul în care trupele Federației Ruse vor intra în regiunea Odesa.

Discursul liderului găgăuz este ecoul unor teorii conspiraționiste de la Moscova care acuză România de presupuse ambiții teritoriale. În realitate, Federația Rusă este cea care a invadat Ucraina, Georgia și a declanșat conflicte inclusiv pe teritoriul Republicii Moldova.

În fiecare duminică au loc în Găgăuzia acțiuni de protest, în ultima, oamenii s-au adunat în satul Kirsovo. Ei cer ca autoritățile de la Chișinău să mergă la Moscova și să înceapă negocierile privind livrările de gaze. „Găgăuzii își pun speranțele în Rusia, care întotdeauna ne-a venit în ajutor. Din acest motiv la proteste se fac auzite apeluri la restabilirea legăturilor cu Federația Rusă. Dar președintele Maia Sandu nu dorește acest lucru și face declarații negative la adresa Moscovei”, a spus reprezentantul Sfatului Bătrânilor din Găgăuzia.

Kendighelean a mai declarat, pentru Nezavisimaia Gazeta: „Avem informații că România se pregătește să intre în Republica Moldova imediat ce Rusia intră în regiunea Odesa. Ne pregătim pentru acest lucru. În luna octombrie adunăm congresul deputaților de la toate nivelurile (Adunarea Populară, autoritățile locale, Parlamentul Republicii Moldova), la care vom invita reprezentanți ai OSCE, ai Rusiei și Turciei, ai ambasadelor unor state străine. Hotărârea privind organizanirea congresului a fost luată de Adunarea Populară. La congres va fi analizată situația în autonomie și modul în care Chișinăul își îndeplinește angajamentele prevăzute de legea cu privire la statutul special al Găgăuziei. Legea prevede că Republica Moldova este garantul păstrării și realizării drepturilor Autonomiei Găgăuze. În realitate, Chișinăul încalcă această lege și deja a privat Găgăuzia de majoritatea atribuțiilor sale”.

Mihail Kendighelean a spus că „congresul va adopta un apel către OSCE, Rusia și Turcia în care se cere protejarea autonomiei față de România, care poate, ca și în 1918, să ocupe teritoriul Moldovei”.

El a amintit faptul că săptămâna trecută la Chișinău a venit șeful Serviciului Român de Informații, care s-a întâlnit cu președintele Republicii Moldova și a discutat despre probleme ale securității regiunii. „Sandu este cetățean al României, la fel ca și mulți din Guvernul Republicii Moldova. De aceea găgăuzii nu au încredere în ei. Și nu vor să ajungă la România. Legea privind autonomia găgăuză stabilește dreptul nostru la autodeterminare în cazul în care Republica Moldova își pierde suveranitatea”, a amintit Mihail Kendighelean.

Serghei Cimpoeș, deputat în Adunarea Populară, copreședinte al Grupului de lucru interparlamentar (Republica Moldova și Găgăuzia), a confirmat, pentru Nezavisimaia Gazeta, faptul că Chișinăul încearcă, într-adevăr, să facă presiuni asupra autonomiei. Însă, a subliniat el, cetățenii protestatari au revendicări de natură economică, precum și cereri privind restabilirea legăturilor cu Federația Rusă.

„Faptul că Găgăuzia susține Rusia constituie dreptul poporului Găgăuziei. Vrem să trăim în componența Republicii Moldova, dar ca autoritățile republicii să țină cont de părerea poporului găgăuz”, a tras concluzia Cimpoeș. El a dezmințit declarațiile autorităților Republicii Moldova potrivit cărora „în Găgăuzia acționează grupuri care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a Republicii Moldova”. Cimpoeș a arătat totodată că „oamenii cer bașcanului Găgăuziei (șeful autonomiei, Irina Vlah – n. Nezavisimaia Gazeta) – care, mergând la alegeri, a promis că va dezvolta legăturile cu Rusia, iar acum se preface că nu se întâmplă nimic – să înceapă negocieri directe cu Moscova, fără Chișinău”. Deputatul găgăuz a spus despre exercițiile forțelor speciale moldovenești, desfășurate ieri, în orașul Comrat, că este „un avertisment la adresa populației protestatare a autonomiei”.  (Traducerea Silvia Nicolau)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Toti astia de genul ajung carne de tun pentru Putin ziele astea asa ca ar fi bine sa nu atraga atentia.

    • gagauzia impreuna cu Republica Moldova trebuie sa fie parte din Romania, cum a fost in trecut.
      gagauzia sa devina doar un simplu raion, fara autonomie. Cui nu-i place sa fie trimis in rusia.

  2. După nume „Cimpoeș” se vede că este găgăuz 🤣

  3. Literar, rezultă că liderii găgăuzi au o părere foarte bună despre liderii României.

    • Au aceeasi parere ca nord coreeni, rusii sau transnistrenii. Pfuu, e dezastru…

    • Nici buryatii mongoli din Irkutsk nu ne vad cu ochi buni

  4. Doar sosoaca (ivanovici), simion si tarziu ii poate apara pe gagauzi de romani. In plus o fac deja cu succes.

  5. În realitate există doar o mână de oameni care au pretenții teritoriale la republica moldova dar și ăia tot oamenii rușilor sunt, precum Simion.

  6. Cai verzi pe pereți! „Sfatul Bătrânilor“ din evul mediu e viu și dat drecu în Găgăuția! :)))))

  7. Infratiti cu rusii ca sa ramana cerșetori toata viata.

  8. Gagauzia e o regiune destul de saraca, tinuta in saracie voit de catre Rusia, precum Moldova. Daca ar fi teritoriu roman le-ar pune D-zeu mana in cap: ar deveni cetateni europeeni cu drepturi si privilegii.
    Cetatenii Rep. Moldova au fost tinuti captivi, saraci, ca sa-i manipuleze smecherii.
    Ati vazut castelul lui Plahotniuc pe rivele lacului Leman intre Franta si Elvetia? O astfel de proprietate este cel putin 20milioane de €… Ia calculati? Cate scoli s-ar face in Gagauzia cu banii acestia?
    Poate pana la urma ii ocupa Ukraina… hehe!

  9. Sunt găgăuzi care au cerut cetăţenia română. Sunt găgăuzi care învaţă sau lucrează în România. Invers, n-am auzit!

  10. Sa se duca ciuca ciolacu si iohanis la ei, plus iudemere si gorghiu, sa ii invadeze

  11. Moldovenii cer protecție Rusiei împotriva României, doar pașaportul și ajutoarele îi intereseaza. Maghiarii din România cer protecție la Budapesta.
    Numai prostul de roman,nu are unde cere protecție.

  12. Pe rupții ăștia-n cur i-a găsit frica de români. Te umflă râsul.

  13. Găgăuzi?Adică găozari ?

  14. Niste pu lifrici de sefi gagauzi tremura de frica sa nu-si piarda scaunele. Asta-i tot.

  15. premiu darwin…turci crestini ortodoxi vorbitori de romana si sclaveti la rusi…gagauzi la cap…🤯🤯🤯🤯🤯

  16. Daca rusii intra in Odesa.
    Dar ce sa caute rusii in Odesa? Ar mai conta atunci gagauția?

  17. Mda, un raion in care traiesc gagauzi aproximativ cat intr-un cartier din Bucuresti. 128.000, asta e numarul gagauzilor de acolo. In sectorul 2 sunt 360 si ceva de mii de locuitori.

  18. Gagauzlandia trebuie desființată!!! Legea prin care a fost „nascocita” GAGAUZLANDIA este nevoie sa fie anulata. Nici „Sovet stareisin” nu mai știu limba gagauza…și ei încurcă autonomia culturala cu gazul…care prevede ca pot numără și recita o poezie în limba turca, dar nu a achiziționa gaz ( în limba gagauza?)