Discurs-manifest al Laurei Codruța Kovesi în fața studenților la Iași: Cei care spun că vor pacea, în tot acest timp iau cu forța ceea ce nu le aparține / Ura și agresivitatea nu ar trebui să ne ghideze în alegerile noastre pentru țara noastră
Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European (EPPO), a susținut un discurs-manifest în fața studenților de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. Ea a spus că ”ura și agresivitatea nu ar trebui să ne ghideze în alegerile noastre pentru țara noastră atât de frumoasă”, arătând ”cât de mult a evoluat de când am devenit membri ai UE”, și a avertizat că ”astăzi, în multe locuri din lume, vedem democrația atacată; vedem mulți oameni care răspândesc frica mai degrabă decât să inspire progres. Ei toți răspândesc cuvinte fără sens! De exemplu, cei care spun că vor pacea, în tot acest timp iau cu forța ceea ce nu le aparține”.
Fosta șefă a DNA a vorbit și despre impactul campaniilor de dezinformare asupra democrației.
”Societățile noastre democratice sunt vizate de campanii de dezinformare vicioase. Cea mai mare problemă nu este faptul că aceste campanii sunt difuzate la o scară care nu a fost observată niciodată. Cea mai mare problemă este că acestea încearcă să submineze însăși capacitatea noastră de a distinge adevăratul de fals. Acest lucru, la rândul său, ne subminează capacitatea de a face o distincție în adevăr și minciună. În acel moment, cui îi mai pasă de ceea ce este corect? Totul începe cu revenirea la elementele esențiale: „da” înseamnă „da”, „nu” înseamnă „nu”, suntem cu toții în măsură să distingem corect de greșeală și adevărat de fals. Și nu, îmi pare rău, dar spunând că „pământul este plat” nu este „doar” o opinie. Cuvintele contează, adevărul contează! Dacă pierdem claritate cu privire la acest aspect, nu numai că devenim jucăriile manipulatorilor care sunt ținte ușoare ale campaniilor de dezinformare elaborate, dar pierdem chiar baza a ceea ce permite democrația și statul de drept în primul rând: încrederea noastră în raționalitate ca mijloc de interpretare și organizare a lumii în care trăim”, a spus ea.
Kovesi a vorbit și despre legătura dintre corupție și criminalitatea organizată.
”De regulă, o piață mare a drogurilor ilegale este un indicator foarte fiabil al corupției larg răspândite. Luați ca exemplu cocaina. Nu cade din cer precum zăpada! Ea ajunge în Europa prin câteva puncte, în special prin porturile maritime și aeroporturi, de multe ori cu complicitatea unor funcționari. Cum se poate explica atunci, că aproape nu există corupție, dar nici fraudă vamală sau cu TVA în țările cu porturi maritime și aeroporturi importante? Criminalitatea organizată nu poate exista fără corupție! Criminalitatea organizată nu poate exista fără criminalitate financiară! Nu există două lumi infracționale separate!”, a spus ea.
Kovesi a criticat și legislația care a dezincriminat evaziunea fiscală sub un milion de euro în România.
”Frauda financiară a fost considerată mult timp o activitate de nișă, dar a devenit o afacere de bază pentru crima organizată.
de cele multe ori autoritățile financiare naționale tolerează frauda cu TVA și nu sunt atât de dispuse să lupte cu acest fenomen.
Doar așa se pot explica, anumite modificări legislative – cum ar fi desființarea parchetului și poliției specializate in Slovacia, sau adoptarea unei cauze de impunitate pentru comiterea infracțiunii evaziunii fiscale în România.
Dacă discutăm de Romania ca un exemplu, ultimul raport al Comisiei Europene arată un deficit de TVA de peste 36%, aproape dublu față de alte State Membre. Aceasta înseamnă că mai mult de o treime din ceea ce statul ar trebui să colecteze ca TVA se pierde, iar acest deficit se explică în mare parte prin fraudă.
Care este mesajul adoptând o astfel cauză de impunitate? Fură cât de mulți bani poți din bugetul de stat, ori de câte ori poți și dacă cumva ești prins nu vei păți nimic! Cel mult dai o parte din bani înapoi pentru a acoperi prejudiciul pentru ultima fraudă”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii