G4Media.ro

Discursul Indiei este anti-război, dar acțiunile sale sprijină de fapt regimul lui…

Sursa foto: Kremlin.ru

Discursul Indiei este anti-război, dar acțiunile sale sprijină de fapt regimul lui Putin (analiză CNN)

Când premierul indian Narendra Modi i-a spus luna trecută lui Vladimir Putin că „epoca de astăzi nu este cea a războiului”, Occidentul a salutat comentariile sale ca pe un semn că cea mai mare democrație din lume a rupt, în sfârșit, tăcerea cu privire la invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina, transmite CNN.

Președintele francez Emmanuel Macron l-a lăudat pe Modi, iar Casa Albă a vorbit despre o „declarație de principiu”.

Dar realitatea, spun analiștii, este mai puțin simplă.

În loc să taie legăturile economice cu Kremlinul, India a subminat sancțiunile occidentale prin creșterea achizițiilor de petrol, cărbune și îngrășăminte rusești – oferindu-i lui Putin un colac de salvare financiar vital.

New Delhi s-a abținut în repetate rânduri de la voturile de condamnare a Rusiei la Națiunile Unite – oferind Moscovei o aparență de legitimitate internațională. Iar în august, India a participat la exercițiile militare rusești pe scară largă Vostok, alături de China, Belarus, Mongolia și Tadjikistan – unde Moscova și-a etalat vastul arsenal.

Săptămâna trecută, India s-a abținut de la un alt proiect de rezoluție a ONU care condamnă Rusia pentru referendumurile sale false din patru regiuni ale Ucrainei, care au fost folosite ca pretext de Moscova pentru a anexa ilegal teritoriul ucrainean – ridicând semnificativ miza războiului.

India este „profund deranjată” de evoluțiile din Ucraina, a declarat Ruchira Kamboj, reprezentantul permanent al New Delhi la ONU, dar nu a atribuit nicio vină și a îndemnat la o „încetare imediată a focului și la rezolvarea conflictului”.

Această aparentă contradicție exemplifică poziția unică a Indiei în legătură cu războiul: se distanțează verbal de Rusia, continuând în același timp să mențină legături pivotale cu Moscova.

„Limbajul mai ferm al lui Modi față de Putin” ar trebui privit în contextul creșterii prețurilor la alimente, combustibil și îngrășăminte, a declarat Deepa Ollapally, profesor și director al Inițiativei Puterilor în Ascensiune de la Elliott School of International Affairs, Universitatea George Washington.

„Există un anumit nivel de nerăbdare (pentru India) față de intensificarea războiului”, a spus ea. „Există sentimentul că Putin forțează limitele Indiei pentru că, într-un fel, aceasta s-a pus în pericol. Și nu este o poziție confortabilă pentru India”.

Cele două Indii

În timp ce trupele rusești se masau la granița cu Ucraina în decembrie anul trecut, Modi l-a întâmpinat pe Putin la New Delhi în timpul celui de-al 21-lea summit anual India-Rusia.

„Dragul meu prieten, președintele Vladimir Putin”, a spus Modi, „atașamentul dumneavoastră față de India și angajamentul dumneavoastră personal simbolizează importanța relațiilor dintre India și Rusia și vă sunt foarte recunoscător pentru asta”.

New Delhi are legături puternice cu Moscova, care datează încă din timpul Războiului Rece, iar India rămâne foarte dependentă de Kremlin pentru echipamente militare – o legătură vitală, având în vedere tensiunile actuale ale Indiei la granița sa comună din Himalaya cu o China din ce în ce mai asertivă.

Dar, potrivit analiștilor, India este îngrijorată de faptul că izolarea tot mai mare a lui Putin ar putea apropia Moscova de Beijing – iar acest lucru impune ca India să acționeze cu atenție.

Manevrele Indiei în ceea ce privește poziția sa față de agresiunea Rusiei în Ucraina au fost puse în evidență atunci când, alături de China, a luat parte la exercițiile militare rusești Vostok – o mișcare atacată de partenerii săi occidentali.

„Acest lucru poate fi văzut ca o poveste a două Indii”, a declarat Ollapally. „Pe de o parte, ei resping China și apoi fac exerciții împreună cu China și Rusia, oferind Rusiei o anumită legitimitate”.

Cel puțin superficial, India și China par să aibă, de asemenea, poziții similare în ceea ce privește războiul din Ucraina. Ambele s-au poziționat mai degrabă ca spectatori neutri decât ca oponenți vocali. De asemenea, ambele au făcut apel la pace – dar au refuzat să condamne în mod categoric invazia.

Dar aici par să se termine asemănările, spun analiștii.

China a denunțat sancțiunile occidentale și a acuzat în mod repetat Statele Unite și NATO pentru conflict, reluând opinia Rusiei potrivit căreia NATO a precipitat criza prin extinderea spre est. Mass-media de stat chineză a amplificat, de asemenea, punctele de discuție și dezinformarea rusească. Pe de altă parte, India s-a ferit să critice NATO și a folosit un limbaj mai puternic pentru a face apel la pace, în timp ce războiul se intensifica.

Dar, în ciuda apropierii tot mai mari a Indiei de Occident, aceasta acordă prioritate pericolelor din propria curte, spun analiștii.

„China rămâne marea amenințare la granițele Indiei, iar India nu ar dori ca alianța Rusia-China să devină foarte puternică”, a declarat Sushant Singh, cercetător senior la Centrul pentru Cercetare Politică din New Delhi. „Acest lucru nu este în interesul Indiei”.

Poziție de principiu

De la începutul agresiunii Rusiei, președintele american Joe Biden s-a folosit de războiul lui Putin pentru a-și susține campania globală pentru democrație.

„Ucraina și poporul său se află în prima linie de luptă pentru a-și salva națiunea”, a declarat el în timpul unui discurs din martie. „Iar rezistența lor curajoasă face parte dintr-o luptă mai amplă pentru principiile democratice esențiale care îi unesc pe toți oamenii liberi.”

În timp ce legăturile dintre New Delhi și Occident au devenit din ce în ce mai strânse de la alegerea lui Modi în 2014, India, cea mai mare democrație din lume, cu 1,3 miliarde de locuitori, nu gândește în același mod ca SUA.

Timp de ani de zile după independență, relațiile internaționale ale Indiei au fost definite de politica de nealiniere, poziția din perioada Războiului Rece care evita să se poziționeze de partea SUA sau a Uniunii Sovietice.

În ciuda alianței contemporane a Indiei cu Occidentul și a presiunii din partea SUA de a adopta o poziție mai puternică, această politică continuă să se desfășoare, spun analiștii.

Și, potrivit lui Singh, acțiunile Indiei „au fost pentru a-și proteja propriile interese”.

Vorbind în marja în timpul unei întâlniri față în față cu Putin la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai de luna trecută, Modi a declarat că lumea se confruntă cu provocări, inclusiv cu penuria de alimente și energie, care afectează în special țările în curs de dezvoltare.

Iar sub guvernul lui Modi – care a fost criticat pentru o reprimare a libertății de exprimare și politici discriminatorii față de grupurile minoritare – India riscă să fie numită ipocrită pentru că face acest lucru, potrivit lui Singh.

„India a fost foarte ezitantă în a ridica probleme legate de democrație, deoarece a fost numită din nou și din nou pentru natura sa autoritară și pentru actele antidemocratice împotriva minorităților religioase”, a declarat Singh.

Dar, deși Ollapally a spus că ceea ce face India este „de înțeles” ca națiune în curs de dezvoltare, New Delhi ar putea face mai mult pentru a susține principiile democratice descrise în preambulul constituției țării.

„Cred că, cu siguranță, (India) ar putea face mai mult în acest sens, cel puțin în declarațiile sale, pentru că nu are chiar atât de mult de pierdut dacă face aceste declarații”, a mai spus ea.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. India doar a profitat. După ce sute de ani a fost o colonie jefuita de britanici, a scos si ea capul la suprafața de ceva zeci de ani si trebuie sa se descurce.

    • Bowlene mai degraba au fost civilizati de britanici ,nu jefuiti.

    • In articolul de pe wikipedia, urmand argumentele dintr-o publicatie stiintifica se subliniaza ca imperiul murghal (India de atunci), la 1800 producea 25% din PIB-ul lumii. Articolul respectiv se axeaza pe deindustrializarea Indiei care este corelata cu intrarea in Imperiul Britanic. Seceta, fragmentarea administrativa sau exploatare ca colonie au prabusit-o. Dar tari mari, ca India, au cicluri istorice de cadere si ridicare. Acum ei vor sa profite de ocazie sa se ridice

  2. Sunt câteva state „wanna be”, care se consideră nedreptățite de istorie și cred că li se cuvine mai mult din tortul mondial. Una din ele e India și oricine a stat de vorbă cu un indian știe ce zic. Nu există topic de discuție în care să nu aducă vorba de superioritatea Indiei: copaci verzi (brazi) în mijlocul iernii, în Germania? Aaa, au și ei, în nord, mai mari și mai verzi. Nu se poate plăti cu cardul la chioșcul din colț??? Aaa, păi în India până și vânzătorii de mâncare de pe stradă au POS, „atât de avansată e India din punct de vedere tehnologic”.
    Sarmale?? Aaa, păi au și ei niște bucate asemănătoare din frunze de banan, absolut delicioase!
    Uită că încă își fac nevoile la rigolă, că periodic îi lovește câte o epidemie de dizenterie, că inundațiile sunt un fenomen curent (pentru care nu se jenează să cerșească ajutoare internaționale), că programatorii lor sunt extraordinari pentru că sunt ieftini (din salariul unui programator din Germania poți angaja până la 10 (zece) programatori în Chennai).

  3. Indienii astia de 1000 de ani nu sunt in stare sa invete; se aliaza cu oricine le promite cate ceva si apoi se mira ca de fapt sunt cuceriti.