Discuţie astăzi între Erdogan şi şefii UE: „Relaţia cu Turcia rămâne dificilă”
Preşedinţii Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi al Consiliului European, Charles Michel, vor sta de vorbă vineri prin videoconferinţă cu preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru a face bilanţul relaţiei dintre UE şi Turcia, unul din subiectele viitorului summit european din 25 şi 26 martie, au anunţat joi purtătorii lor de cuvânt.
„Relaţia cu Turcia rămâne dificilă. Semne pozitive au fost constatate în Mediterana de est, dar comportamentul Ankarei continuă să pună probleme şi rămâne o sursă de îngrijorare”, a explicat un oficial european.
Condiţiile unei deplasări a preşedinţilor instituţiilor europene la Ankara nu sunt încă întrunite, potrivit unui diplomat. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, pregăteşte un raport asupra stării relaţiei cu Turcia pentru summitul european.
„Subiectul va fi discutat cu ocazia reuniunii miniştrilor afacerilor externe lunea viitoare la Bruxelles şi poziţiile statelor membre îi vor permite dlui Borrell să-şi finalizeze recomandările”, a arătat joi oficialul european.
„Turcia este un partener deosebit pentru UE, deoarece ea este candidată la aderare. Or, ea are în continuare comportamente care pun probleme”, a subliniat el.
Joi, UE a avertizat Turcia contra unei interziceri a principalului partid pro-kurd, estimând că aceasta ar submina credibilitatea angajamentului în favoarea reformelor. Interzicerea Partidului Democrat al Popoarelor (HDP), al doilea cel mai mare partid de opoziţie, „ar încălca drepturile a milioane de alegători în Turcia”, a afirmat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.
Relaţiile dintre UE şi Turcia au fost foarte tensionate de-a lungul anului 2020 din cauza activităţilor considerate „agresive” în Mediterana de est şi implicării Ankarei în conflictele din Siria, Libia şi Nagorno-Karabah.
Preşedintele turc a arătat o voinţă de liniştire la sfârşitul lui 2020 după un summit european în cursul căruia liderii UE au decis să sancţioneze anumite acţiuni ale Turciei.
„Observăm o absenţă a semnalelor negative de la începutul anului, dar nimeni nu este naiv, deoarece mai mulţi factori explică acest comportament: schimbarea preşedintelui în Statele Unite, fragilitatea economiei turceşti şi consecinţele posibilelor sancţiuni europene”, a explicat un diplomat european.
„UE trebuie să recunoască semnele pozitive şi să le încurajeze cu o deschidere graduală spre relaţiile economice, uniunea vamală şi dialogul politic. Dar trebuie să rămână vigilentă. Dacă situaţia se va degrada din nou între Grecia şi Turcia sau în legătură cu Ciprul sau pe alte subiecte, va trebui repornit în sens opus”, a avertizat el.
Sursa: La Libre Belgique / Traducere: Gabriela Sîrbu (Rador)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank