G4Media.ro

Discuțiile asupra raportului Inspecției Judiciare referitor la Codruța Kovesi și Marius Iacob…

Discuțiile asupra raportului Inspecției Judiciare referitor la Codruța Kovesi și Marius Iacob vor fi continuate pe 18 martie

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit, miercuri, pentru data de 18 martie, continuarea discuţiilor asupra acţiunilor formulate de Inspecţia Judiciară cu privire la săvârşirea de către fostul procuror-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi şi de fostul adjunct Marius Iacob a unor abateri disciplinare, transmite Agerpres.ro.

Potrivit IJ, în cazul Laurei Codruţa Kovesi una dintre abaterile disciplinare se referă la manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului Justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu, constând în aceea că, în cadrul unei şedinţe de lucru, a avut manifestări de natură a aduce atingere onoarei şi probităţii profesionale a magistraţilor procurori, precum şi prestigiului Justiţiei, împrejurări identificate în înregistrările audio apărute în spaţiul media la data de 18 iunie 2017.

„În concret, procurorul-şef al DNA s-a exprimat în sensul combaterii efectelor negative în planul imaginii şi credibilităţii instituţiei generate de decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgentă a unor dosare ‘cu miniştri’, de impact mediatic, şi-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv şi general obligatoriu al deciziei CCR 68/2017 şi a folosit exprimări inadecvate la adresa Curţii Constituţionale şi a unui judecător al Curţii, inducând ideea în cadrul opiniei publice că unul dintre criteriile în funcţie de care se prioritizează soluţionarea dosarelor este impactul mediatic al acestora şi calitatea oficială a persoanelor cercetate”, arăta Inspecţia Judiciară.

De asemenea, conform IJ, Kovesi a folosit faţă de colegii procurori un ton superior şi agresiv, inadmisibil în raport cu standardele minimale de etică şi deontologie ale unui magistrat, de natură a genera în rândul opiniei publice un sentiment de indignare şi a unui dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor supremaţiei Constituţiei şi a legilor, precum şi a imparţialităţii procurorilor.

Acţiunea a vizat şi „atitudinile nedemne în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, celălalt personal al instanţei sau al parchetului în care funcţionează, inspectori judiciari, avocaţi, experţi, martori, justiţiabili ori reprezentanţii altor instituţii”, constând în aceea că prin intermediul unei corespondenţe electronice (email) a adoptat „o atitudine nedemnă, folosind la adresa procurorilor cuvinte şi expresii cu un conţinut vădit denigrator, insultător şi ameninţător, respectiv ‘laşi’, ‘bârfitori’, ‘infractori’, făcând cunoscut acestora faptul că ‘există deja un cerc de suspecţi’, cu referire la un dosar penal, încălcând astfel obligaţia de rezervă şi normele de conduită ataşate profesiei de magistrat”.

În ceea ce îl priveşte pe Marius Iacob, Inspecţia Judiciară arăta că acţiunea faţă de acesta a vizat „nerespectarea îndatoririi de a se abţine atunci când judecătorul sau procurorul ştie că există una dintre cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea sa”, constând în aceea că a efectuat acte de urmărire penală fără a formula declaraţie de abţinere, deşi se afla, în mod vădit, în situaţia de incompatibilitate prevăzută de art. 64 alin. 1 lit. f), cu referire la art. 65 alin. 1 şi art. 66 Cod de procedură penală.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Adica niste rahaturi. Doamna Kovesi a vazut ca o instituție a cazut sub asaltul psd si a cerut urgentarea dosarelor.

    Modul in care aceasta instituție- inspecția judiciara- transforma binele in rau este absolut grotesc.

    • IJ discută cât de lichele să fie cu Kovesi, cât de slugi să fie pentru mafia PSD.

  2. Multe ar trebui da explice Kovesi, de la prezența sa în sufrageria lui Oprea, si pana la protocoalele cu SRI si Coldea. La cate mizerii au fost făcute ar trebui date niste explicații. Am avut sperante in DNA, insa văzând ce se intampla, am realizat cat de obscură era instituția, chiar daca m-am bucurat nespus la inceput cand vedeam cum sunt anchetați si arestați marii corupti. Vrem adevarul!

  3. Urâtă baragladină……..și semidoctă………vai de U.E.

    • Prost trol….si analfabet…. Vai de mafia PRO-PSD-ALDE.

  4. Acest Netejoru în loc sa-şi vadă de problemele sale (numirea a doua oară împotriva legii) se leagă, la comandă politică, nemeritat de doamna Kovesi demonstrând (a câta oară!) cum poate o națiune să demonstreze inabilitățile unor judecători cu funcții înalte şi lipsa abilităților mentale ale unui popor purtat în lesă de nişte politicieni neşcoliți.
    Domnul Netejoru nu mai spune nimic despre cazul colonelului Dragomir? Chiar nimic? Aşa e când suntem considerați nişte nimeni.

  5. Da Gâdea, ce zice? Ca nu pot sa-l privesc/ascult.
    Faceti un rezumat?

  6. i`auzi „manifestări de natură a aduce atingere onoarei şi probităţii profesionale a magistraţilor procurori” … dar in cazul politicienilor asemenea comportament este normal, la partidele populiste este practica normala ca politicienii borfasi si corupti sa umilesca zilnic poporul prin legi penale personale pentru ei .. ce sa mai vorbim de atingerea onoarei meseriei de politician!

    • da, de aia din cauza carora populatia nu mai are incredere in justitie, din cauza carora populatia spune ca avem o justietie corupta si putreda, nu se iau!
      se iau de cei in care au cetatenii increderea cea mai mare! se iau de cei care mai dau speranta romanilor ca tara asta mai are o sansa! normal, se iau de cei care le strica „afacerile” si combinatiile..va veni o vreme in care vor da socoteala toti borfasii

  7. Inspectia Judiciara are drept principal scop ascunderea faptelor de coruptie din randul judecatorilor si procurorilor, cu ramificatii in lumea politica ,interlopa etc.Asa dupa cum si Colegiul Medicilor are drept scop musamalizarea malpraxisului din lumea medicala….vezi cazul Beuran.Tot rechizitoriul IJ ,aminteste de epoca comunista in care orice mica critica,indiferent cat de corecta si necesara era , se pedepsea crunt.Era considerata ca fiind defaimatoare, un act de tradare .Este absolut scarbos sa constatam ca astazi, exista inca,astfel de tumori canceroase ,precum Inspectia Judiciara, platite cu salarii de mii de euro lunar,ca sa lucreze in folosul banditilor cu gulere albe ….timprand exact magistratii care lupta impotriva coruptiei.Asta e justitia pesedista.

  8. pe bune, asta e de ras daca nu ar fi de plans! auzi, o cerceteaza pt ca a cerut urgentarea dosarelor!
    insa, nu am auzit nimic de cercetarea celor care au lalait dosarele pana la prescrierea faptelor!
    ex: cazul Tandarei sau cazurile cu politicieni care au furat zeci-sute de milioane de euro!
    Nesimtitilor!

  9. In lipsa altor preocupari care tin de fisa postului si pentru care sunt platiti din bani publici , un grup de CSM-isti isi consuma timpul pe un raport al unui” ilegalist” in functia de IJ si plagiator de teza de doctorat ,presa acuzandu-l inca de anul trecut de furt intelectual.Pe Dl. Ministru , chiar nu-l intereseaza integritatea morala , pregatirea profesional si ocuparea legala a celor care conduc structuri din Ministerul Justitiei? Teama de Dna Kovesi s-a instaurat nu numai in randul hotilor dar si al unora din sistemul judiciar. Avand in vedere si cazul avocatului trimis de catre CSM la CJUE , cred ca este mai mult decat urgent sa sa se intervina pentru a reda justitiei , demnitatea si onoarea cuvenite intr-un stat de drept. De 30 de ani justitia a demonstrat ca este corupta , motiv pentru care tara a ajuns in situatia de fata.Este timpul sa se constientizeze ca nu se mai poate continua cu oameni nepregatiti ,avand doar sprijin politic, indiferent de domeniu,