G4Media.ro

Disensiuni mari în interiorul UE pe tema utilizării energiei nucleare: Germania a…

Disensiuni mari în interiorul UE pe tema utilizării energiei nucleare: Germania a închis trei dintre cele șase centrale în funcție / Alte țări se pronunță pentru menținerea centralelor nucleare

Germania a închis trei dintre cele șase centrale nucleare ale sale în ultimele ore ale anului 2021. Franța, în schimb, doreşte să-și relanseze industria nucleară, o sursă de electricitate stabilă şi care nu emite carbon. Pe de altă parte, țări din Europa Centrală, cum ar fi Polonia sau Republica Cehă se pronunţă pentru domeniul nuclear, ţinând seama de faptul că trebuie să-și înlocuiască centralele pe cărbune, deosebit de poluante, scrie Jornal de Noticias, citată de Rador.

Pentru a spori confuzia statelor membre, Comisia Europeană tocmai a propus ca investițiile în energie nucleară și în gaze să fie considerate sustenabile („verzi”) în procesul de tranziție ecologică. Supa dă pe dinafară.

Problemele energetice sunt atât factori de agregare cât și de dezagregare. Merită să ne amintim că există încă două organisme în paralel cu Uniunea Europeană (UE): Comunitatea Europeană (fosta CEE) și Comunitatea Europeană pentru Energia Atomică. Dacă acestor două organisme le adăugăm Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului, avem embrionul actualei UE.

Cu alte cuvinte, cărbunele și energia nucleară erau și încă sunt subiecte de o importanță extremă. Prima sursă de energie este pe cale de dispariție, iar cea de-a doua a căpătat o nouă viață în dezbaterea referitoare la alternativele la electricitate și la gazele naturale.

În ciuda entuziasmului generat în jurul domeniului nuclear, în ceea ce privește mobilitatea ar fi important să dezbatem serios alegerea între electric și hidrogen. Am putea asista și aici la o discordie europeană?

Hidrogenul ar putea contribui cu peste 20% la decarbonizarea lumii până în 2050, potrivit lui McKinsey (firmă de consultanță care oferă consiliere în domeniul managementului strategic pentru corporații, guverne și alte organizații; n. trad.).

Instalarea stațiilor de service în Portugalia și în alte țări nu constituie un pas dificil și ar crea o piață, așa cum s-a întâmplat cu stațiile de încărcare electrice. Pe de altă parte, 96% din sistemul european de conducte de gaze este pregătit pentru o conversie la hidrogen. Alternativele există, dar lipsesc opţiunile coordonate la nivel european.

Sursa: Jornal de Noticias/ Rador/ Traducerea: Iulia Baran

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Nu se mai poate cu nemtii astia. Comisarii UE trebuie sa inceapa niste vizite pe acolo sa ii puna la punct.

  2. Germania nu poate sa decida singura viitorul Europei, care se anunta oricum mizerabil, doar pentru ca si-a inchis ca proasta centralele atomoelectrice. Acesta este rezultatul politicilor lui Merkel, lipsite de orice viziune pe termen lung. Alte state depind foarte mult de energia atomoelectrica, care nu polueaza mediul si nici creierii bolnavi europeni obsedati de clima si mediu. Ciocul mic si joc de glezne Deutschland pentru ca nu decizi doar tu aici.

    • nu sunt deloc lipsite de viziune. sunt foarte bune…..pt germania.
      nu pentru toti. e cam imposibil sa fii si verde si sa nu folosesti deloc centrale nucleare. din soare vant, aer si apa nu poti avea atata energie momentan.
      problema e ca ei vor sa impuna ce merge la ei in toata europa si asta e imposibil. nu toti pot face ca ei si degeaba incerci sa le impui. astea nu se fac de pe azi pe maine.

      dar o sa ii vad eu pe ei cand or avea numa masini electrice. vor avea un consum imens.

    • Da, si mai este ceva, Germaniei ii convine sa-si inchida centralele nucleare pentru ca primeste gaz de la rusi si abia asteapta sa deschida North Stream 2. Evident, totul pe spinarea Ucrainei si altor state care depind de gazele rusesti si taxele pe tranzit.
      Romania deja incepe constructia de mini reactoare nucleare cu SUA, la fel si alte state din UE, asadar situatia este clara din punctul asta de vedere.

    • Germania a ajuns la capat cu resursa de viata a centralelor nucleare.Nu a mai vrut sa investeasca in altele noi.Probabil ca mizeaza pe gaz.Rusesc,romanesc,cine stie?

    • După ce au distrus lumea de doua ori (în cele doua războaie mondiale) și au poluat în neștire timp de 4 secole, acum i-a găsit grija de planetă. Mai degraba ii fxte grija homosexualilor, ca stăteau necăsătoriți…

  3. Avem nevoie de mai multe centrale nucleare. Trebuie dezvoltata si tehnologia nucleara pe baza de Thorium. Molten Salt Nuclear Reactor.
    Daca vrem sa scapam de carbune si de gaze (daca scapam de gaze scapam si de Rusia-Putin) avem nevoie de centrale atomice.
    Energie curata, sigura, stabila.

  4. Germania face gura mare in timp ce si-a tras conducta personala direct din Benzinaria Mafiota.
    Sper sa nu cedeze nimeni santajului ordinar si nici aiuritilor verzi si sa dea inainte cu centralele atomice!

  5. 96% din ce?! La noi marea majoritate a distributiei este in tevi metalice. Se instaleaza de o vreme tevi HDPE, dar grosul e tot vechi.
    Centralele nu sunt nici ele pregatite pentru hidrogen.

    Mai ramane desigur si intrebarea cum generam hidrogenul, dar cu siguranta este deja rezolvat in capul birocratiei…

  6. In Franta sunt 56 de grupuri energetice nucleare construite pentru a asigura independenta energetica a acestei tari care nu are aproape deloc alte resurse (carbune, gaz). Deci, normal, nu se poate pune problema sa le inchida.

  7. Nemția, sau Problema Germană cum ii spun vecinii, s-a aruncat în groapa cu rahat singură și acum se oftica pe cei care s-au răzgândit între timp, după au realizat că e o mișcare idioată.

  8. Ce tot aveti cu Germania de nu mai vedeti limpede? Cernobiö si Fukushima nu ajunge? Vreti un pustiu atomic din Bucuresti! Unde merg reziduriile radioactive? Pe luna?
    Nu pricepeti ca Franta vrea sa-si vinda tehnologiile depasite?? Catenon, centrala de 5600 MW a Frantei sint in fiecare luna defectiuni!
    Daca exista alternative nepericuloase si mai ieftine, de ce nu??

  9. Viitorul este tot cu centrale nucleare, culminand cu tehnologia fuziunii nucleare, care va rezolva definiv necesarul de energie al omenirii. Noi in Europa ne chinuim cu energia regenarabila in timp ce atii polueaza si vor polua mult timp, efectul fiind clar transfrontalier. Si producerea energiei din surse: solara sau eoliana, va presupune umplerea pamantului si a zonelor costiere cu parcuri eoliene si fotovoltaice, care singure nu rezolva problema, adica nu furnizeaza energie continuu. Insasi existenta turbinelor eoliene si a parcurilor fotovoltaice, reprezinta un factor perturbator/poluator pentru om si mediul inconjurator !