G4Media.ro

Dispensă specială în privința obligației de limitare a aglomerației în marile magazine.…

Dispensă specială în privința obligației de limitare a aglomerației în marile magazine. Îmbulzeala e permisă și nu există recomandări privind respectarea măsurilor de distanțare

Reprezentanții rețelelor comerciale din România nu pot fi trași la răspundere pentru aglomerările din marile magazine din țară, în urma unei dispense date de Ministerul Afacerilor Interne, săptămâna trecută. Documentul obținut de Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) clarifică măsura de limitare a agomerărilor în spații închise, în sensul că aceasta nu se aplică și în cazul hipermarketurilor și supermarketurilor.

Când s-a decis instituirea stării de urgență, marile magazine din România au primit recomandarea de a impune o serie de măsuri de distanțare, pe care unele hipermarketuri le-au respectat, altele deloc. Mai precis, recomandarea prevedea ca accesul în magazine să se facă grupat.

Pe rețele de socializare au apărut în utlima perioadă o mulțime de mesaje de indignare, însoțite de imagini care demonstrează că această prevedere nu numai că nu se respectă, dar că reprezentanții magazinelor nu aplică nicio soluție pentru menținerea distanțării între persoane.

Potrivit informațiilor G4Media, au existat nenumărate reclamații din partea consumatorilor, legate de aglomerările din incinta magazinelor, motiv pentru care AMRCR a solicitat o clarificare din partea MAI, care – potrivit informațiilor G4Media- vine, de fapt, în sprijinul lanțurilor de magazine comerciale.

„Primeam multe amenzi. Foarte multe persoane sunau constant la autorități și ne trezeam permanent cu controale. Situația era valabilă în toate magazinele noastre. Acum, avem această dispensă care clarifică faptul că putem permite accesul nelimitat în incinta magazinelor, deci, cel puțin în teorie nu trebuie să ne mai facem griji”, a spus pentru G4Media un director de magazin din lanțul Kaufland, sub protecția anonimatului.

Din documentul transmis de AMRCR (foto jos) reiese în mod cert că activitățile din magazinele comerciale nu intră sub incidența prevederilor care restricționeză adunările a peste 50 de persoane. Cu alte cuvinte: liber la aglomerări în magazinele mari, dar cu precizarea că trebuie respectate „măsurile de distanțare socială și de protecție împotriva răspândirii COVID-19”.

Documentul nu clarifică însă cum anume mai pot fi respectate condițiile de distanțare socială și de protecție, când în incinta magazinelor e permis accesul nelimitat al cumpărătorilor.

 

„(…) Vânzătorul number one de pomelo la ofertă de la Alba Iulia, Kaufland, strănută peste măsurile pe care de altfel ar fi trebuit să le ia, dacă nu din obligație, din respect pentru clienți.  Nici urma de organizare la intrare, astfel încât sute de oameni au fost lăsați înăuntru, deodată, totul pentru bani, nu?  L-am întrebat (ce-i drept nu prea frumos) pe șeful de magazin dacă i se pare normal (mă rog, i-am mai zis și că își bate joc de clienți…) și mi-a răspuns de după viziera de sudor cu motocicletă că nu e treaba lui, că e de fapt vina clienților că au năvălit. Pentru cineva care nu a iești din casă de trei săptămâni (…) a fost șocant.
Dar m-am iluminat. Să știți că afară e plin de lume, este viață, se trăiește. Iar la Kaufland în mod special există din plin viață socială.  Super multă. Mai multă ca la alte magazine. Că am aflat între timp că vânzătorii mai mici, mai ales cei locali, sunt degrabă încălecați de autorități de tot felul.  Nu și Kaufland. Asta pentru că Kaufland își permite multe obrăznicii cu autoritățile locale, și săptămâna-i bună. În rest, amenzile pentru cetățeni curg zilnic și sunt prezentate de aceste autorități ca cine știe ce performanțe olimpice” – a scris recent O.H. pe pagina personală de facebook, prezentând și o imagine cu aglomerația din magazin.

 

Ministerul Afacerilor Interne

către

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România

În considerarea solicitării dumneavoastră, referitoare la clarificarea modului de aplicare a prevederilor Hotărârii 9. a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, vis-a-vis de restricționarea activităților desfășurate în spații închise cu participarea a mai mult de 50 de persoane, vă precizăm următoarele:

  • măsura, referitoare la restricționarea activităților din spații închise cu participarea a mai mult de 50 de persoane, propusă prin Hot nr.11 a Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagiose pe teritoriul României și aprobată prin Hot nr. 9 a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, vizează exclusiv activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive și de divertisment, inclusiv cele realizate în săli de tratament, balnear, de fitness, saloane de cosmetică, SPA, cazinourim și săli de jocuri de noroc
  • activitatea comercială, organizată în spații închise de membrii asociației pe care o reprezentați, atâta timp cât nu este circumscrisă uneia dintre activitățile menționate mai sus, se poate desfăușara fără a fi limitată de participarea a mai mult de 50 de persoane, dar cu respectarea măsurilor de distanțare socială și de protecție împotriva răspândirii COVID-19.
  • derogările, de orice natură, de la prevederile ordonanțelor militare, pot fi acordate de către emitentul acestora sau de autoritățile și instituțiile expres prevăzute în cuprinsul acestora.

 

Sursa Foto: Facebook

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Câteodată când n-am somn, stau și mă gândesc care e mai prost dintre Vela și Carmendan. E greu de găsit răspunsul, așa că se întâmplă să nu-mi mai vină somnul deloc.

    • Nu e nici o diferență, e egalitate de sexe.
      Sau diferența ar fi microfonul in priza vs starețul de mănăstire.

    • Cine te obliga sa intri intr-un magazin aglomerat?
      Dupa afacerea cu „micii” nu am mai luat in considerarea acel magazin.

    • Degeaba nu intru eu într-un magazin aglomerat dacă altul care a plecat de acolo pentru că i-a tușit cineva în nas vine lângă mine în magazinul mai liber.

    • Kaufland si Lidl sunt printre putinele supermarketuri ramase fara magazin online. Cred ca asta ar fi o explicatie pentru aglomeratie, desi mai sunt si altele.

      Singurul mod in care poti cumpara online din Kaufland este prin Glovo, dar si acolo gama de produse este limitata, deci nu mereu de folos pentru cumparator.

      In rest, apreciez Kaufland pentru raportul calitate/pret la unele produse. Doar ca nu o sa-i mai calc pragul prea curand, cel putin pana nu isi rezolva problemele legate de distantarea sociala.

    • posibil carmendan sa fi acceptat ca ea e proasta

  2. si cine vă pune să vă imbulziți ca nehaliții la kaufland??? chiar trebuie cineva să vă organizeze în țarcuri ca pe oi??? chiar nu se poate ca fiecare să respecte niște norme de distanțare?

    • Pisicule,
      Vad in tine imaginea neaosa a romanului caruia i se rupe si care-i gaseste intotdeauna vinovati pe ceilalti, dar nu si pe el…adica cel ce gandeste fix pana unde se termina teneshul. Bv pisoiule!

    • Unii e jmecheri și nu crede în asemenea prostii. Ei nu respectă recomandări, da? Dacă vrea să ia bucata aia de ceafă sau caserola aia de mici, își parchează bolidul, intră cu pisi și ia. Nu contează ce face alții. Nu are vreme să aștepte și să se dea la o parte când trece pe lângă alții. Se dă alții la o parte când trece el!

  3. Bun.
    acum explicați-mi încă o data de ce poporul nu are voie în parcuri (Liviu Negoiță), în păduri (taieri lemne) și pe munte (braconieri).
    Va rugam sa ne iertați ca va întrerupem ilegalitățile.

  4. Păi asta înseamnă că alimentează TEORIA CONSPIRATIEI: NU EXISTA COVID. IDIOTUL de cele nu intelege decât limitat. Păi nu magazinul e organizatorul? Nu el asigura respectarea legii? Nu el trebuie sa-si protejeze angajații?

  5. Domnul Vela se straduie sa adune motive pentru a fi demis din functie. Dupa „acordul” cu BOR, mai comite un fapt de zadarnicire a combaterii bolilor si de scadere a increderii populatiei.

  6. Am întrat la kaufland acum 3 săptămâni nu merita. Aglomerație mai mare nu am văzut. La Karefour tot respectul mai scump dar o idee mai în siguranță

  7. Cei de la K-clasik sunt învățați cu regimul occidental teuton unde regulile sunt respectate de fiecare, nh impuse de altii prin actiuni corective. Daca e decizie ca se permite acces cu conditia respectarii de clienti a distantei -asa fac. Ei asigura ce li se cere, dezinfectie carucioare, materiale de dezinfectie, eliminarea posibilității de atingere marfa ce nu e ambalată sau nu se poate spală, protectie personal. Asta scrie, asta fac. E treaba populației și a autorităților daca se permite îmbulzeala specifica a turmei de bizoni autohtoni. Atata putem.

  8. Simplu de ce: pentru atat Lidl cat si Kaufland sunt companii germane.
    Operatiunea Sparanghelul continua.

  9. Pai daca s-a dat o „dispensa” pentru marile magazine din Romania, de ce nu se da o dispensa si pentru parcuri? Evident, tot „cu respectarea masurilor de distantare sociala”.
    Sau pentru frizerii, ca-mi vine un pic mai greu sa-mi inchipui o frizerie in care se aduna peste 50 de oameni ca sa se tunda.
    Sau pentru cinematografe.
    Sau pentru… pentru… pentru…

    Regulile sunt facute sa fie incalcate vad, to’arasu’ Velea!
    Hai, ce incalcam data viitoare? La parcuri a dat starul primarele ala, NeaCoita. Hai s-o dam dracului de carantina, ca doar prostii mai stau in case. Staretii de manastiri dau ordonante militare, popii se plimba cu heliciopterele, microtienii locali aplica legi…
    Nu ti se pare ca e ceva in neregula, militianule?

  10. Sa nu se permita acces nelimitat……