G4Media.ro

Dispută între văcari și ministerul agriculturii. Guvernul vrea să modifice modul în…

Dispută între văcari și ministerul agriculturii. Guvernul vrea să modifice modul în care se acordă subvenția pentru vaci. Asociațiile de fermieri cer intervenția lui Orban

O bună parte din asociațiile crescătorilor de animale doresc ca premierul Ludovic Orban să oprească intenția Ministerului Agriculturii de a modifica modul în care se acordă subvenția de lux pentru vite, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul acestor asociații.

  • Agricultorii sunt nemulțumiți de faptul că ministerul vrea să modifice mecanismul de acordare a subvenției astfel încât ele să fie acordate ținând cont de producția de lapte, nu de simpla calitate de membru în asociații.
  • Până acum, subvenția era acordată pe baza calității de membru într-o asciație care se ocupă cu îmbunătățirea genetică a animalelor pentru a da producții mai mari. Subvenția a fost anul trecut de 340 de euro anual, dar au fost ani când ajungea și la 1300 de euro anual.
  • Asocizațiile au cerut astăzi o întâlnire cu Ludovic Orban pentru a-l ruga să oprească modul în care se acordă subvenția, a declarat pentru G4Media.ro unul dintre reprezentanții crescătorilor de bovine.

În ultimele zile, au avut mai multe întâlniri între reprezentanții asociațiilor agricole și oficiali ai Ministerului Agriculturii, au declarat pentru G4Media.ro surse apropiate acestor discuții.

În timpul ședinței de luni, mai multe asociații de agricultori au refuzat să mai discute cu secretarul de stat Emil Dumitru. Fermierii au ales să părăsească sala după ce Emil Dumitru a anunțat că Ministerul Agriculturii va modifica modul de acordarea a ajutoarele și subvențiilor.

Reprezentanții Ministerului Agriculturii au anunțat că modul actual de împărțire a banilor va fi menținut până în 2022. Însă, după această perioadă ”în noua Politică Agricolă Comună, banii se vor da apoi pe producția de lapte și de carne din fiecare fermă”, susțin oficialii de la Ministerul Agriculturii.

Ministrul Nechita Adrian Oros și secretarul de stat Florian-Emil Dumitru au avut luni, 9 decembrie 2019, trei întâlniri de lucru cu membrii celor mai reprezentative asociații și federații din sectorul agricol: Pro Agro, LAPAR, asociații reprezentative ale crescătorilor de bovine din România pentru discuții asupra principalelor probleme cu care se confruntă fermierii.

”Printre problemele ridicate de reprezentanții sectorului de creștere a bovinelor de lapte și carne amintim situația comerțului cu animale, piața procesării laptelui, fermele de producție și de reproducție – o definire foarte clară a acestora, testarea genomică, screening-ul animalelor”, se arată într-un comunicat oficial.

O parte din asociațiile de crescători de bovine au părăsit întâlnirea condusă de ministrul Adrian Oros, solicitând o discuție separată privind Registrul Genealogic al Rasei și Controlul Oficial al Performanțelor (COP).

”În ce privește informațiile potrivit cărora MADR ar fi luat decizia să se renunțe la sprijinul cuplat zootehnic, facem precizarea că această formă de sprijin va fi menținută în forma actuală și în perioada de tranziție, 2020-2022, iar în viitorul Program Național Strategic, sprijinul cuplat zootehnic va fi acordat pe baza producției de carne și lapte realizată de fermele comerciale”, se precizează într-un comunicat al ministerului.

Supărarea asociațiilor

Anul trecut sprijinul cuplat pentru bovine a fost de 340 de euro anual pentru fiecare animal al unui fermier care este membru într-o asociație care face ameliorare genealogică și ține registrul genealogic. Numele asociaţiilor care fac acest lucru sunt: Asociaţia Crescătorilor de Vaci Balţata Românească, Asociţia Generală A Crescătorilor de Bovine, Asociaţia Crescătorilor Holstein RO și Asociaţia Crescătorilor de Bovine din România.

Membrii asociaților se plâng că dacă banii vor fi dați doar pe producția de lapte, se pierde tot ce s-a investit până acum în ameliorarea genealogică și genetică din ultimul deceniu. ”Fermierii vor fi tentați să cumpere animale de afară, în loc să crească animale din rase aclimatizate și ameliorate în România”, ne-a transmis un fermier.

Mai mult, membrii acestor asociații sunt nemulțumite și de faptul că Emil Dumitru, secretarul de stat din minister, nu ar dori să negocieze o prelungire a subvenției pe criterii de ameliorare.

”Sunt profund îndurerată că, la conducerea MADR, ocupă funcția de secretar de stat domnul Emil Dumitru, specialist în Științe Juridice. Domnul secretar de stat mai sus menționat ne-a tratat ca pe niște neprofesioniști cu un aer de stăpân de sclavi. Am tot sperat ca la conducerea vor veni specialiști în zootehnie, agronomie, horticultură etc, care să cunoască specificul acestor sectoare”, este de părere Aurelia Manea Frasin, unul dintre reprezentanții asociațiilor de fermieri.

Explicațiile schimbărilor gândite la minister

Am încercat să-l contactăm pe Emil Dumitru, dar secretarul de stat de la Agricultură nu a răspuns pentru a ne transmite punctul său de vedere legat de acest subiect.

Pe de altă parte, actuala conducere a ministerului susține că sprijinul cuplat se va acorda aplicat, pe producția de lapte. Altfel spus, exact ”ceea ce ar fi trebuit să facă asociațiile în ultimii 5-6 ani. Să obțină animale care dau o producție tot mai mare de lapte. Pentru asta s-au dat banii, nu pentru altceva. E ca și cum ai luat bani, subvenție, an de an ca să zugravești casa mereu, iar acum să te superi că banii se dau doar caselor zugravite”, ne-a declarat un fermier care susține ca subvenția să se acorde pe baza producției de lapte.

Subvenția de lux care a deranjat Europa

Cert este că modul în care se acordă până acum sprijinul cuplat zootehnic trebuie schimbat. Însă, membrii asociaților care beneficiau de acest ajutor financiar se plâng că nu sunt consultate de Ministerul Agriculturii.

Pe de altă parte, Ministerul Agriculturii susține că asociațiile au primit ani în șir bani ca să obțină rezultate, acum subvenția se va da pe rezultate, nu pe bază de pregătire.

Daniel Constantin, ministru al Agriculturii în perioada 2012-2015, a obținut ca din 2015, din bugetul de un 1,6 miliarde de euro acordat României pentru agricultură, ca 13% să fie plata cuplată din sectoarele deficitare, adică 208 milioane de euro.

În 2015-2017, subvenția pe animale a crescut și la peste o mie de euro. Daniel Constantin susţine însă că vina pentru apariţia subvenţiei de lux de 900 şi 1.300 de euro o poartă ministrul din 2016, Achim Ichimescu.

Printre  asociațiile care au accesat fonduri europene se numără Asociaţia Crescătorilor de Vaci Bălţata Românească,  Asociaţia Generală a Crescătorilor de Taurine din România, Asociaţia Crescătorilor de Vaci Holstein și Federaţia Crescătorilor de Bovine din România.

După 2017, în urma recomandărilor primite de la Bruxelles, autorităţile române au permis mai multor fermieri să beneficieze de subvenţiile de lux. Anul trecut, la sprijinul cuplat, fermierii crescători de vaci au încasat circa 340 de euro pe cap de vacă de lapte și 291 de euro pe cap de vacă de carne.

Sursa Foto: Newsbv.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Supararea cea mare a vacarilor este ca vor fi nevoiti sa justifice productiile necesare pentru subventie prin facturi. Ori lor nu le plac facturile. Mai bine batraneste, banii in mana, fara TVA, impozite si alte chestii suparatoare.

  2. Cât mai costa o licența anuala pentru softul care monitorizeaza boii?

    • Tre` sa coste foarte mult, proportional cu `subiectii`, care s-au inmultit, s-au inmultit, s-au inmultit…

  3. văcar = crescător de vaci numai în capul unuia care a văzut respectivele animale doar la TV sau, mă rog, pe Internet… pe bune, în presă au rămas numai văcari?

    • ESTE ! care va să zică ! Văcarii sunt văcari, fermierii sunt fermieri . Combină termenii și vezi ce iese ? Văcari fermieri, fermieri văcari , văcari – văcari, fermieri -fermieri ! Dar e …OK per generalmente . O descurcă ei G4 MEDIA !

    • Nici eu n-am experienta la tara, dar mi se parea ciudata exprimarea. Cum naiba vacari… Crescatorilor de pasari le spuneti gainari?

      Si asta dupa ce tocmai am citit in articolul complet agramat despre proiectul lansat de UE pentru baterii ca pluralul de la catod este catodi si de la anod, bineinteles, anodi.

    • Din DEX – VĂCÁR, văcari, s. m. 1. Persoană care duce la păscut și păzește vacile.

      Definiția i s-ar potrivi mai curând jurnalistului care semnează, părerea mea…:)

  4. Daniel Florea de la Sector 5 e tot un fel de cowboy. Cica mai e si judecator.
    Uite aici – cum rezolva el boii https://youtu.be/R3j8xiEKuW8

  5. Cred ca subvențiile ar trebui acordate doar in urma unor controlale pe tren referitoare la condițiile in care sunt ținute animalele!
    Unii ‘vacari’ ar trebui să facă pușcărie pentru rele tratamente aplicate animalelor nicidecum să ia bani….

  6. Nu este corect dacă în 2020 intri cu 10 vaci sa iei bani 5 sau 10 ani și dacă nu le mai ai toți declara multe vaci și dacă nu le au și când ministerul trebuie sa dovedească vacile sau porci atunci inventează boli limba albastra, pasta, gripa, omoară câteva bucăți și în acte șterge mii și iaca bani sau papat

  7. Vacarul Nicu, sa zicem, se duce la medicul veterinar, Gicu.
    Gicu cate vaci ai Nicule?
    Am 5.
    Minti, ai 15. Subventia pentru 7 merge parandarat, si tu iei pentru 8.
    Asa merge treaba cu medicii veterinari, si toata lumea e fericita, mai putin bugetul.(Al Romaniei, al UE…)

  8. Sunt crescător de vaci .dar banii mei ajung la smeheri. Auzi ba tata cică vaci de rasa.de lapte.horstain .vaci cu lapte mult.de calitate proasta.si durata de viata.5 tătaru sau 8 anii.pe cand metilsurile (vaci comuniste cum lea numit petre daiea).mele dau lapte mai puțin dar de calitate.si am obținut si 13 vitei.dela majoritatea.vreau subvenție.tata pe ale noastre nu pe ale străinilor.. mai bn un metils deal nostru decât ale lor iei si lapte si carne de calitate..Am curajul să-l le demonstrez.hotilor cu probe de colaborator…va astept domnilor hotii.la poarta mea..

  9. De cind se primește această subvenție trebuia ca fiecare fermier sa aibă în grajd cite un lot de vitele, juninci și vaci tinere.
    Și cu acestea sa nu-i fie frica acum de aceste masuri.

  10. Titlul e gresit. Trebuia sa scrie ca s-au certat vacarii intre ei deoarece si la minister sunt tot vacari…