G4Media.ro

Dispută pe marginea Monumentului ostașului sovietic din centrul Timișoarei: prefectul îi cere…

Sursa foto: Tion.ro

Dispută pe marginea Monumentului ostașului sovietic din centrul Timișoarei: prefectul îi cere primarului să-l scoată din Parcul Scudier / Primarul vrea dezbateri pe subiect pentru a vedea ”ce am putea pune în loc”

O decizie privind mutarea monumentului Ostaşului Necunoscut din Parcul Scudier din Timișoara, cunoscut și sub numele de Monumentul ostașului sovietic, trebuie luată numai după dezbateri între specialiști, este decizia primarului Dominic Fritz cu care-i răspunde prefectului de Timiș care i-a cerut scoaterea monumentului din centrul orașului, anunță Afenția de presă Rador, care citează Radio Timișoara.

Fritz a participat la o dezbatere pe această temă, organizată de de Initiațiva Timișoara și Societatea Timișoara.

“Prezența unui monument care, odată a fost ridicat pentru a onora armată sovietică, cu siguranță ne confruntă cu niște întrebări grele despre identitatea și istoria Timișoarei. Asta nu în ultimul rând și în contextul războiului din Ucraina. Însă o decizie politică despre mutare sau distrugerea unui monument din trecut nu cred că trebuie să fie la începutul unei dezbateri, ci, de fapt, să fie sfârșitul unei dezbateri, unei dezbateri ample în comunitate locală, cu artiști, istorici, oamenii din societate civilă ș.a.m.d. Eu îmi doresc ca această dezbatere să continue până când, la nivelul comunității, avem o soluție bine conturată în ceea ce privește nu doar soarta monumentului, ci și a ceea ce am putea pune în loc”, a declarat Dominic Fritz.

Prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu, a anunțat, pe pagina sa de Facebook, că statuia trebuie mutată, iar un termen trebuie asumat. Cu doar câteva ore înainte, la dezbaterea de la Muzeul Apei, prefectul nu fusese, însă, atât de radical.

“Mă consider un tip echilibrat și îmi place să nu văd în alb sau negru nimic. Totul este o nuanță de gri. Este o discuție care trebuie purtată, la urma urmei este dorința sau atributul puterii autorității locale să ia o măsură în acest sens. Eu, ca reprezentant al guvernului, nu pot să mă pronunț de o manieră sau de alta, ci doar ca legea să fie respectată. Ce aș putea spune și ce am făcut și cred că și cei care mă vor urma în funcția de prefect vor ține cont de acest lucru a fost ca pentru o perioadă să suspendăm ceremoniile în zona respectivă. Și mie, dacă e personal, mi se pare ceva vreo neconcordanță profundă. Nu este neapărat datul jos sau nu al statuii, ci faptul că nu poți ca până ieri să scrii pe statuie Glorie soldatului sovietic și a doua zi să ștergi și să scrii Glorie subdatrui român”, spunea Mihai Ritivoiu.

Ulterior, prefectul de Timiș a anunțat pe pagina de Facebook ca a participat la dezbatere.

“Ca urmare a acesteia, îi solicit primarului Timişoarei să iniţieze demersurile pentru mutarea prezentei statui şi pentru construirea în loc a unui alt monument, mai adecvat şi mai aproape de sufletul Timişoarei. Recomand discuţii cu Facultatea de Arte, elaborarea unor teme, consultarea populară şi apoi organizarea unui concurs de soluţii pentru noul ansamblu. Revoluţia din 1989 ar putea fi una din teme. Ne reprezintă ca oraş mai mult decât orice altceva. Simbolistica unui monument comandat şi construit spre glorificarea ostaşului sovietic nu poate fi modificată prin simpla schimbare a plăcuţei, care mai nou îl închină ostaşului român”, arată prefectul Mihai Ritivoiu, într-o postare pe Facebook.

Prefectul Mihai Ritivoiu nu a putut fi contactat pentru a explica ce l-a determinat să își schimbe discursul, precizează Agenția Rador.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Probabil costa milioane sa muti ditamai monumentul altundeva. Si alte milioane sa creezi unul nou, amplasat in acelasi loc. Chiar e asta asa o urgenta? Parca venisera astia de la guvern cu austeritatea in bugetul primeriilor, s-a cerut taierea cheltuielilor. Si brusc, se gaseste prefectul ca trebuie bagati bani in statui. Sa dea banii guvernul, atunci.

  2. Orice este asociat cu Rusia este o urgență, tovarășe. Și un kakat este mai nimerit in locul acelei statui.

  3. Corzile de topor din țară se vor împotrivi! Bugetarii, fesenistii, aurarii! E prea scump dom’le, nu se poate!

  4. Este urgență, bineînțeles! Un soclu gol e mai bun decât ce este acum. Nu este scump să fie montat prin demolare așa cum am văzut în Polonia.

  5. Ca sa impacam pe toata lumea si sa nu cheltuim nici bani (dimpotriva!), propun sa facem asa – hai sa vindem statuia!
    Anuntam o licitatie internationala (care garantat va beneficia de publicitate gratuita in toata lumea, media iubesc genul asta de stiri) si sigur se va gasi vreun suflet duios, prin Rusia – sau, de ce nu, pe la vecinii unguri, sau la austrieci – care sa-l adaposteasca pe soldatul sovietic.
    Cu banii astfel castigati organizam alt concurs international, de data asta destinat finantarii statuii care ar urma sa-l inlocuiasca pe Ivan (pentru ca vindem doar statuia, nu si soclul).