G4Media.ro

UPDATE Parlamentul European a respins raportul privind reducerea pesticidelor/ Disputa privind utilizarea…

Sursa foto: Pixabay

UPDATE Parlamentul European a respins raportul privind reducerea pesticidelor/ Disputa privind utilizarea pesticidelor: asociațiile producători bio vs. marile culturi agricole

Plenul Parlamentului European a respins cu 299 voturi împotrivă, versus 207 voturi pentru și 121 de abțineri raportul privind reducerea pesticidelor.

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, din grupul Verzilor Europeni, membru al Comisiei de Mediu din PE: „În ciuda insistențelor micilor fermieri și apicultorilor, dreapta politică română a omorât la Bruxelles raportul privind pesticidele și au ucis orice șansă ca albinele și natura să fie sănătoase. Abia când vor otrăvi toate alimentele de pe raft și vor ucide toate albinele, va fi dreapta mulțumită.

Pentru mine, ca politician verde, votul de azi arată clar de ce avem nevoie de o astfel de politică în România. Una dictată nu de cercuri de interese, ci de interesul tinerilor români.”

De cealaltă parte, eurodeputatul Daniel Buda, care s-a pronunțat împotriva propunerilor în forma în care au intrat la vot, a declarat: „Astăzi fermierii au câștigat! Amendamentele depuse și adoptate in plenul PE de către grupul PPE, au stârnit nemulțumirea celor care doreau ca acest sector sa fie privat de mecanismele prin care fermele sa își asigure rentabilitatea dar in același timp erau puse in imposibilitatea de a garanta securitatea alimentara la nivelul UE ! Rămânem mai departe angajați in utilizarea responsabila a pesticidelor ! Statele care au un consum mult peste media UE trebuie sa fie primele care sa își reducă consumul de pesticide”.

Sarah WIENER (Greens/EFA, AT), Raportor al dosarului: „A fost un lobby puternic din partea grupurilor agricole și alte grupuri. Sunt șocată că nu am putut găsi un compromis”.

Aceasta a mai menționat că textele legislative au însumat 160 pagini.

În continuare, Consiliul European trebuie să adopte o poziție pe propunerea Comisiei. În principiu, poziția va fi adoptată de miniștrii agriculturii dar, totuși nu poate exista un trilog fără poziția Parlamentului European. În plus, nu mai este suficient timp în mandatul actual al Parlamentului European pentru a relua procedura.

Informațiile despre detaliile propunerii care au intrat la vot: 

Parlamentul European a votat miercuri propunerea de regulament privind reducerea drastică a pesticidelor utilizate în agricultură și alte domenii. Au existat 687 de amendamente care nuanțează propunerile din Raportul Comisiei de Mediu.

Propunerile actuale prevăd, pe scurt, conform formei inițiată de Comisia Europeană și Raportului Comisiei de Mediu din PE care va fi supus astăzi la vot, ca toate statele membre să reducă în procent de 50% utilizarea pesticidelor mai puțin periculoase și cu 65% pe cele mai periculoase, până în 2030. De asemenea, prevăd ca pesticidele să fie complet interzise în spațiile urbane (de exemplu, parcuri).

Aici intervine disputa între susținătorii produselor bio și Comisia de Mediu, pe de o parte și agricultorii care realizează culturi de masă, pe de altă parte.

Eurodeputatul Daniel Buda a explicat marți, 21 noiembrie pentru G4Media că propunerile trebuie nuanțate, cel puțin din punct de vedere al reducerii procentuale. Astfel, explică acesta, în România este utilizată deja o cantitate mică de pesticide (640 g/hectar) față de media europeană dar inclusiv față de alte state precum Olanda unde se ajunge la câteva kilograme/hectar. De asemenea, acesta spune că amendamentul susținut de PPE pentru acest vot propun derogări pentru țările care utilizează cantități mici. Nu în ultimul rând, acesta explică faptul că reducerea drastică a pesticidelor fără a asigura înlocuitori va avea ca efect reducerea culturilor agricole, care va afecta fermierii și implicit producția agricolă europeană.

Pe de altă parte, reprezentanții Comisiei de Mediu din Parlamentul European susțin că pesticidele trebuie reduse, iar propunerea de regulament este susținută de organizațiile de producători Bio și de WWF, potrivit unei scrisori semnată în comun de către acestea.

Nicu Ștefănuță, europarlamentar independent din grupul Verzilor Europeni a explicat că problema principală pentru România care trebuie rezolvată este a pesticidelor din grupa neonicotinoide, care sunt extrem de toxice pentru albine și pentru care România a solicitat deja derogări de două ori pentru a le utiliza. Acesta a mai explicat că Olanda, deși utilizează o cantitate mai mare de pesticide la nivel național, utilizează categorii mai puțin toxice.

În același timp, asociația Eco Ruralis – ce reprezintă aproape 20 000 de țărani și mici producători din România, federația ROMAPIS – ce reprezintă 15 asociații apicole locale (peste 1600 de apicultori și 100.000 de stupi de albine) și organizația WWF – World Wide Fund for Nature au solicitat europarlamentarilor printr-o scrisoare să voteze DA – pentru susținerea Propunerii de Regulament pentru Utilizarea Sustenabilă a Pesticidelor.

Scrisoarea integrală, aici.

Rezultatul votului de astăzi nu este tocmai previzibil, existând numeroase amendamende la raportul care va intra în sesiunea de votare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Turcia da un mare like daca trece regulamentul asta. UE se pare ca nu mai are voie sa faca nimic. Nu mai ai industrie, nu mai ai agricultura, nu mai ai nimic.