G4Media.ro

Dispute între PNL și USR pe legea privind numărul parlamentarilor de diaspora.…

Dispute între PNL și USR pe legea privind numărul parlamentarilor de diaspora. Orban: Vom încerca să obținem sprijin pentru adoptarea proiectului PNL / Radu Mihail (USR): Așteptăm ca PNL să susțină proiectul USR

Preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, a declarat marţi că liberalii vor încerca să obţină sprijinul pentru proiectul lor privind creşterea numărului de parlamentari de diaspora la 15.

În același timp, senatorul USR Radu Mihail a solicitat urgentarea adoptării proiectului de lege, iniţiat de Uniunea Salvaţi România, referitor la creşterea numărului de parlamentari de diaspora de la 6 la 14, el subliniind că aşteaptă ca PNL să îşi respecte promisiunea şi să susţină introducerea legii pe agenda Camerei Deputaţilor.

Ludovic Orban:

  • PNL a înaintat un proiect de lege, care prevede creşterea reprezentării parlamentare a cetăţenilor români din diaspora. Acest proiect de lege prevede ca reprezentarea să se facă în baza normei de reprezentare şi pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat, ţinând cont de numărul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate care sunt înregistraţi, care este la ora actuală, după informaţiile pe care le avem, de peste 700.000. Asta ar însemna o creştere a reprezentării românilor din diaspora în Parlamentul României de la 2 senatori şi 4 deputaţi, adică şase parlamentari, la un număr de 15 parlamentari, conform calculelor pe care le-am făcut.
  • E un proiect de lege care se află în dezbaterea Senatului. După ce trece de Senat, va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor. (…) Ştiu că o serie de parteneri sunt de acord cu această creştere a reprezentării. Vom discuta cu cei cu care încă nu am discutat acest subiect, pentru a încerca să obţinem sprijin pentru acest proiect de lege
  • Noi am inclus în acest proiect de lege ca cetăţenii români înregistraţi oficial ca fiind cu domiciliul în străinatate să nu mai fie pe listele electorale permanente din diferitele circumscripţii electorale, judeţe, municipiul Bucureşti, să fie scoşi din listele electorale permanente, urmând să se refacă norma de reprezentare după ce sunt scoşi din listele electorale permanente

Radu Mihail:

  • Este vorba să ne asigurăm că oamenii din diaspora se implică în politica din România. La USR am conceput un pachet legislativ care să acopere toate tipurile de situaţii. Este un proiect foarte clar, care spune aşa: haideţi să punem parlamentari de diaspora care să fie la un număr echivalent cu ce e în ţară. Asta înseamnă să fie 4 senatori şi 10 deputaţi. (…) Este un pachet prin care să se asigure că cei din diaspora au drepturile cuvenite în materie de implicare politică. Acest lucru l-am avut în vedere de doi ani şi jumătate
  • Am depus mai multe proiecte. Primul este foarte evident că se referă la numărul parlamentarilor de diaspora. Legea pe care am conceput-o cu colegii mei a fost depusă în Parlament acum un an şi jumătate, se află în acest moment la Camera Deputaţilor, poate fi votată într-o zi – două fără probleme.
  • Este o lege extrem de simplă şi spune că dăm diasporenilor un număr de parlamentari care corespunde cu cei care au paşapoarte cu domiciliul în străinătate. Este simplu, trebuie făcut imediat, pentru că oamenii au demonstrat că vor să se implice. În prezent, sunt doi senatori şi patru deputaţi. Este numărul cel mai mic pentru orice circumscripţie electorală din România. Este o lege făcută cu picioarele. Oamenilor care erau la putere atunci nu le păsa de diaspora
  • Vorbim despre parlamentare şi legea pe care am propus-o trebuie neapărat adoptată. PNL s-a angajat, la solicitarea noastră, să susţină această lege în Parlament. (…) Este o problemă de voinţă politică a actualei majorităţi să o pună pe tapet, fie printr-o comisie specială, fie normal în comisii şi în plenul Camerei Deputaţilor. Se poate face repede şi aşteptăm PNL să îşi respecte promisiunea şi să pună pe agendă imediat aceste legi

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, la Cotroceni, că va avea discuţii cu liderii politici pentru a creşte numărul parlamentarilor care reprezintă diaspora. În prezent, doar doi senatori și patru deputați reprezintă diaspora în Parlament.

„Am avut cu ocazia acestor alegeri prezidenţiale surprize dintre cele mai plăcute în ceea ce priveşte votul în diaspora. La primul tur s-a atins un record, record care a ţinut două săptămâni. În turul doi s-a atins un nou record. Şi, cum avem deja, practic, un milion de votanţi în diaspora, eu îmi doresc ca ei să fie mult mai bine reprezentaţi în Parlament. Şi voi avea discuţii cu liderii politici, cu partidele pentru a creşte numărul parlamentarilor care reprezintă diaspora, care, iată, a devenit foarte activă şi acest lucru ne bucură”, a declarat Klaus Iohannis.

Încă de duminică seara, mai mulți lideri PNL, USR, PMP au vorbit despre necesitatea creșterii numărului de parlamentari pentru diaspora.

De altfel, USR a depus încă de anul trecut o inițiativă legislativă prin care vizează majorarea numărului de parlamentari pentru diaspora, de la 6, câți sunt în prezent, la 14. Principalul argument al USR este că românii din afara granițelor țării sunt mult subreprezentați.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Ideea este logica, dar lupta mediatica este doar pentru imagine ; Autoritatile române nici macar nu stiu cu exactitate cîti români au plecat, cîti sînt stabiliti definitiv acolo, si nici cîti sînt doar emigranti temporari (adica cu un pasaport românesc valabil).
    Însasi organismele interationale au estimari mai credibile decît România împietrita într-o lupta fratricida a imposturii.

  2. Hai sa facem altfel. Vedem cati au totat in Tara, cati au votat in Diaspora si impartim proportional numarul de alesi. De exemplu: 9 milioane in Tara, 900000 in Diaspora, la 10 alesi din Tara, unul din Diaspora.

  3. Unde e disputa ?!

  4. VREM CA DIN NUMARUL DE 300 DE PARLAMENTARI CARE VOR FI IN NOUL PARLAMENT 10% SA FIE PENTRU DIASPORA ADICA 30 DE PARLAMENTARI. ATUNCI VOR FI REPREZENTATI CORECT CEI 5.000.000 DE CETATENI ROMANI DIN DIASPORA.ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU.

  5. Se pare ca si USR si PNL sunt in eroare, dar Basescu a explicat asearra la Digi cum trebuie sa fie si pare de departe cel mai echitabil.

    * numarul de senatori/deputati este dat de numarul de votanti in strainatate impartit la numarul reprezentativ de voturi necesar ptr un deputat/senator, care sunt cam 120 mii otr un deputat si nu stiu cate mii pentru un senator.

    Astfel, numarul de locuri variaza ni functie de cati oameni voteaza.

  6. La naiba cu tot, am votat sa rămână 300 de parlamentari în referendum, am luat teapa.
    Acum mărim nr.de parlamentari.
    Da-ti afară incompetenta, trageți linie și faceți ce trebuie sa fie făcut pentru poporul ăsta lovit în cap de 30 ani.
    Ce este asa greu?
    Sa fie dreptate și corectitudine!

  7. Ce incredere poţi avea în PNL? Iată o ştire de ultimă oră, care ridică această întrebare.

    PNL ii va primi in partid pe parlamentarii de la alte formatiuni care au votat pentru motiunea de cenzura si investirea Guvernului. „In masura in care parlamentarii care au votat la motiunea de cenzura si pentru investirea Guvernului vor dori sa faca pasul, ii vom accepta”, a declarat, marti, seful PNL, Ludovic Orban.

    S-a spus să nu acuzăm PNL, pentru păcatele pe care nu le-a comis. Dar uite ce ne cere acum PNL: să avem încredere în Tăriceanu, în Vosganian, în Norica Nicolai.

    Mu13 PNL!

  8. Sa vedem cand s-o respecta „Proiectul Basescu” — 300 Parlamentari. Or sa se tina de scaune toata satra ROGVAIV.

    • Cu o parte din acel proiect eu nu sunt de acord. As vrea 2 camere. Poate intr-o zi vom avea intelepciunea de a nu da toata puterea unui singur partid. Iar alegerile sa fie ca la americani, cu mid-term ca sa putem corecta erorile.
      In USA au 1 ales la 760000 in Camera Reprezentantilor si 1 ales la 3300000 in Senat. Daca am pastra proportiile, la noi camerele ar avea 25 si respectiv 6 membri. Hai sa zicem 250 si 60, total 310.

  9. Exista o Legee foarte clara.
    La senatori se imparte numarul de votanti la 168.000 parca. Deci vor fi cam 6 senatori.
    La deputati se imparte la 70.000 sau ceva pe aproape. Deci vor fi vreo 14 deputati.
    Proiectul USR fix pe asta se bazeaza.
    Nu pe populisme a la orban, ca vrea mai multi, 100 daca se poate.
    Trebuie sa respecti legea.

  10. Diaspora o masă de manevră periculoasă .
    Intr o zi se va întoarce în sens invers.

  11. Unii au zis 14, unii 15. Marea disputa e la rotunjire.

  12. controversele intre aliati ar trebui sa se stinga repede; aliati au ,in general, un scop comun pentru care lupta.