Dispute între UE și China pe tema relatărilor din presă despre originea coronavirusului. Beijingul a cenzurat un articol de opinie european apărut în presa chineză controlată de stat
Uniunea Europeană a acuzat China că a cenzurat un articol semnat în colaborare și de ambasadorul său din această țară și publicat în presa chineză controlată de stat – aceasta fiind doar cea mai recentă dintre disputele apărute între China și Occident cu privire la originea coronavirusului.
Din articolul de opinie respectiv, care a fost co-semnat și de Nicolas Chapuis, ambasadorul UE în China, și a apărut în oficiosul China Daily, a fost eliminată referirea la faptul că epidemia de coronavirus a apărut mai întâi în China.
“Desigur, este regretabil să vezi că o frază despre răspândirea coronavirusului a fost cenzurată“, a declarat dl Chapuis, joi.
În fragmentul eliminat al articolului, în care se afirma că la originea crizei se află China, se putea citi un text despre “epidemia de coronavirus din China și răspândirea sa ulterioară în restul lumii”. Articolul, care a fost publicat miercuri, a fost co-semnat de ambasadorii în China ai statelor membre ale UE.
Această cenzură este cel mai recent exemplu al eforturilor Chinei de a riposta în fața acuzațiilor potrivit cărora ea ar fi acționat prost în primele zile ale pandemiei – un fenomen despre care se crede că s-ar fi semnalat pentru prima dată în orașul chinez Wuhan, spre sfârșitul anul 2019.
În ultimele săptămâni, SUA și China au discutat în contradictoriu despre versiunile pe tema epidemiei apărute la nivel mondial. Președintele Donald Trump a susținut că virusul a ieșit dintr-un laborator din Wuhan, în timp ce diplomații chinezi au susținut o teorie potrivit căreia virusul ar fi fost adus în Wuhan de armata americană, anul trecut.
Urmând exemplul Washingtonului, Uniunea Europeană a declarat în această săptămână că, la reuniunea Organizației Mondiale a Sănătății prevăzute pentru această lună, ar susține o rezoluție pe tema unei verificări independente cu privire la originea coronavirusului.
Totuși, China a declarat că nu va permite o asemenea revizuire pe teritoriul său până când asupra epidemiei nu va fi proclamată “victoria finală“.
Săptămâna trecută, China a reacționat indignată după ce Australia a cerut deschiderea unei anchete independente. Premierul Australiei, Scott Morrison, a declarat că o anchetă pe tema unui virus care a provocat peste 250.000 de decese era “absolut îndreptățită“.
În luna aprilie, China a fost acuzată că exercită presiuni asupra UE pentru a o convinge să-și mai “îndulcească“ un raport pe tema dezinformării din UE – un lucru pe care diplomații europeni l-au respins.
Plângerile europenilor legate de cenzurarea editorialului din China Daily au apărut pentru prima oară miercuri. Joi, dl Chapuis a declarat că organizația este îngrijorată și de o agravare a dezinformării din Europa în legătură cu chinezii și cu rușii. “Deținem informații în acest sens, și credem că fenomenul trebuie oprit“, a spus dl Chapuis.
Financial Times dispune de informații care demonstrează cum imaginile video ale presei chineze de stat au fost probabil trucate, astfel încât să reiasă că italienii intonau de la balcoanele lor imnul național al Chinei.
Sursa: The Financial Times / Articol de Don Weinland / Traducerea: Alexandru Danga
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii