G4Media.ro

„Divergenţe” între Ursula von der Leyen şi Boris Johnson înaintea reluării negocierilor…

„Divergenţe” între Ursula von der Leyen şi Boris Johnson înaintea reluării negocierilor privind acordul post-Brexit

O nouă convorbire telefonică între preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi prim-ministrul britanic, Boris Johnson, trebuia să facă „bilanţul situaţiei” negocierilor dintre Londra şi Bruxelles. La finalul acestei convorbiri, sâmbătă, 7 noiembrie, cele două părţi angajate în negocierea unui acord post-Brexit au arătat importante „divergenţe”, după două săptămâni de negocieri intense.

O situaţie care întăreşte ameninţarea cu un „no deal”, deşi Ursula von der Leyen a precizat pe Twitter că „au fost făcute câteva progrese”. Dar persistă disensiuni, în special pe pescuit şi garanţiile pe care le cere Uniunea Europeană (UE) în materie de concurenţă.

Aceeaşi constatare din partea Downing Street, care arată, într-un comunicat, aceleaşi puncte de tensiune. Cei doi lideri „au acceptat [totuşi] să rămână personal în contact” şi „au căzut de acord ca echipele de negocieri să continue negocierile săptămâna viitoare la Londra, începând de luni”, se mai precizează în comunicat.

Mijlocul lunii noiembrie era considerat limita dincolo de care un eventual acord comercial nu va putea intra în vigoare la timp pentru 1 ianuarie 2021, când Regatul Unit – care a părăsit oficial UE pe 31 ianuarie 2020 – va înceta să aplice normele europene.

Condiţiile unei concurenţe echitabile blochează negocierile

Negociatorul european, Michel Barnier, a mai confirmat pe Twitter că se va întoarce la Londra de duminică seara pentru a relua negocierile cu omologul lui, David Frost, şi „să găseasca un acord care să respecte interesele şi valorile UE şi ale celor 27 de state membre ale sale”.

În legătură cu condiţiile de concurenţă echitabilă, una dintre marile divergenţe, Regatul Unit se opune voinţei Europei de a instaura măsuri de protecţie ale pieţei sale dacă Londra nu-şi respectă angajamentele, de exemplu în materie de legislaţie a muncii sau de mediu.

„Este absolut esenţial ca britanicii să fie pregătiţi pentru orice eventualitate, pentru a respecta [oricare ar fi împrejurările] obligaţiile legale ale protocolului” încheiat pentru a reglementa ieşirea lor din UE, a ţinut să reamintească Thomas Byrne, ministrul irlandez pentru afaceri europene, la BBC.

Sursa: Le MondeTraducere: Gabriela Sîrbu (Rador)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Au prins grai astia de la UE dupa alegerea lui Biden? Asa se pare. Spalatoreasa din Berleymont a reinviat si a inceput sa se certe. Ioropenii vor fi dezamagiti de Biden, iar politica SUA va continua ca si pana acum, pentru simplu fapt ca politica SUA nu a facut-o Trump, ci a fost decisa acum mai multi ani. Desigur, Biden o va sune mai diplomat, mai putin grobian, insa in asenta va fi acelasi lucru. Nervozitatea liderilor de carton ai UE se explica prin disperarea lor cand vad ca nu ajung la nici un acord si ca vor pierde enorm dupa acest Brexit.

  2. !Jay

    eu zic ca expertiza domniei-voastre ar fi bine venita la Londra!

    sper ca dupa postarea aceasta sa fiti chemat de locatarul de pe Downing Street!

    ar fi o pierdere colosala pentru britanici, pentru americani, rusi si chiar pentru chinezi ca valoarea dumneavoastra sa ramana cantonata la aceea de administrator de bloc!